Na Skupštini KS najglasniji oni koji su se borili sa COVID-19 i tromošću sistema

Vijesti 25. aug 202018:10 > 18:15
N1

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila 15 zaključaka čijom bi se implementacijom poboljšao zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo i spriječilo širenje zaraze koronavirusom. Jedan od zaključaka je i potreba hitnog imenovanja ministra zdravstva KS. Skupštinska zasjedanja istovremeno su i ispovjesti COVID pacijenata. Oni koji su na svojim plućima osjetili posljedice tromog sistema i sporih procedura, bili su najglasniji za kućnim govornicama.

“Znamo da 24 sata igraju veliku ulogu u suzbijanju upale pluća, ovo govorim iz svog ličnog iskustva, gdje sam nalaz dobio nakon 72 sata, kada se upala pluća dosta raširila. U razgovoru sa pulmolozima rekli su da bi upala bila minimalna da sam počeo sa terapijom 48 sati ranije”, poručio je Amel Mekić iz Naroda i pravde.

Pravovremeno reagovanje i adekvatnu terapiju, predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, dobio je, kaže zahvaljujući ličnim poznanstvima, u koje se oni u nezastupničkoj sferi društva – ne mogu pouzdati.

“Ni -s od sistema ne postoji i za to odgovornost snosi isključivo Vlada KS na čelu sa premijerom Mariom Nenadićem, i sa u ovom slučaju ministrom u bjekstvu Mersihovićem i ostalim ministrima u Vladi. Kad neko ovo reda i čita i da nije nažalost pedesetak naših sugrađana koji su završili na respiratoru, svi da nisu umrli, ovo bi izgledalo kao loš vic. Iz vaše nemoći ljudi koji ne bi trebali umirati umiru. Ovaj sistem rascjepkane je koštao nas života građana KS, to je naša zajednička bruka”, konstatovao je Elmedin Konaković iz Naroda i pravde.

VEZANE VIJESTI

Sistem škripi, hramlje, pacijenti su prestravljeni i u šizofrenoj situaciji – čulo se iz redova SDP-a.

“Mi smo na korak od provalije. Vrijeme koje nam dolazi u susret, deset puta je ambijentalno i epidemiološki složenije nego danas kada nam situacije izmiče kontroli bez obzira koliko mi to prema vani pokušavali uljepšati. Krizni štab se posljedično pokušava uspostaviti kao autoritet iako ga je politika srozala do dna, zdravstveni sistem je većinski politički zatočen, potpuno neodgovorno, siledžijski ograđen ogradom i fokusiran na potpuno neprimjerene međusobne institucionalne rasprave sa svojim sestrinskim institucijama”, izjavila je SDP-ova Segmedina Srna Bajramović.

Fokus bi trebao biti na ubrzavanju procedura, na usklađenosti ustanova, na izmještanju sistema iz lavirinta, na postavljanju jasnih smjernica na put pacijenta.

“Koliko nam treba vremena od momenta prikupljanja uzorka do momenta soopštavanja rezultata pacijentu i doktoru. Odgovorno tvrdim da sa kapacitetima koje imamo u Sarajevu to nisu dani nego sati. Neka vam doktori kažu koliko je bitno da što prije saznaju da li je nešto COVID-19 ili nije. Ovom pričom, ako budemo dobro uspostavili sistem možemo spasiti na desetine života možemo na desetine zdravstvenih puteva ispraviti u dobrom pravcu ali i uštediti na stotine miliona maraka koji će nam itekako trebati u ekonomskom oporavku”, rekao je Damir Marjanović.

U mentalnom oporavku ne znamo koliko će nam miliona trebati i te cifre vjerovatno niko neće stavljati na papir jer tog nevidljivog neprijatelja koji u kriznim vremenima pomuti psihu tradicionalno i sa ponosom negiramo. Ipak, jedan od zaključaka današnje sjednice odnosi se i na formiranje koordinacionog tijela koje će sačinjavati stručnjaci iz oblasti očuvanja mentalnog zdravlja građana KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad