Hadžović za N1: Tri modela kao opcije za provođenje nastave u HNK

Vijesti 02. sep 202017:24 > 17:30
N1

Za razliku od KS, nastava u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) počinje 7. septembra. Sve škole u HNK dobile su instrukcije Ministarstva obrazovanja HNK o tome kako raditi i organizovati nastavni proces tokom pandemije koronavirusa. Gost N1 bio je kantonalni ministar obrazovanja Rašid Hadžović.

“Napravljeno je niz sastanaka gdje su napravljene instrukcije koje su date školama. Stručnjaci su propisali mjere u školama, Zavod za javno zdravstvo je dao svoje preporuke za povratak u školama, Krizni štab, te je onda naš kantonalni Krizni štab donio mjere koje smo morali ispoštovati”, kazao je povodom početka školske godine uz poštivanje propisanih mjera.

“Zato smo, da bi ispoštovali mjere, dali rok školama da ispoštuju provođenje mjera”, dodao je.

Kazao je da su kao opcije bila aktuelna tri modela realizacije nastave.

“Dali smo mogućnost provođenja modela 15+., to znači da škola može primjeniti modela da u jednom razredu bude maksimalno 15 učenika uz tri koja se rotiraju. Drugi model 7-7, od ranije poznat u grupama koje bi išle na nastavu svake druge sedmice. Treći model je 3+2, jedna grupa ide tri dana, druga dva i tako dalje”, kazao je i poručio:

“Ključna stvar je sačuvati zdravlje djece”.

Kada je riječ o distanci, ministar je istakao:

“Učenici će biti raspoređeni na metar i po udaljenosti jedan od drugog. Ukoliko u kabinetu bude distance neće biti potrebe za maskama, a biće obavezne za vrijeme kretanja po hodnicima i vani”.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad