Ljubić: Još važe neki zakoni iz "Herceg-Bosne", ona je ugrađena u temelje BiH

Vijesti 04. sep 202018:00 > 18:01
N1

Još su u Bosni i Hercegovini na snazi pojedini zakoni koji su doneseni za vrijeme "Hrvatske republike Herceg-Bosna". HRHB je ugrađena kroz Dejtonski sporazum u temelje savremene BiH, kazao je za N1 predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, Božo Ljubić.

Milorad Dodik danas je potvrdio da će pokrenuti vitalni nacionalni interes u vezi sa potpisivanjem memoranduma između Centralne izborne komisije BiH i američke agencije za izborne procese, jer to, kako je kazao, zadire u suverenitet izbornog procesa. Šta mislite o ovom potezu?

Ne znam koja je to strana agencija, ali izbore treba nadgledati OSCE i to je organizacija koja nikome ne smeta. Evropska unija je uvijek zainteresovana za izbore. Ne mogu komentarisati detaljnije Dodikove najave jer ne znam da li ta agencija izlazi iz okvira agencija koje mogu vršiti kontrolu izbora.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine provela je žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima za lokalne izbore u BiH, koji će biti održani 15. novembra. U žrijebu su sudjelovala 543 politička subjekta, od čega 129 političkih stranaka, 333 nezavisna kandidata, 72 koalicije i devet nezavisnih listi kandidata. Kako komentarišete toliki broj stranaka i političkih subjekata?

Rekao bih da tu ima koalicija i stranaka koje istinski izlaze na izbore sa namjerom da dobiju mandate. Vjerujem da ima i onih koje su stranke prijavile iz taktičkih razloga, da bi dobile više promatrača na izborima, što je također legitimno.

Mislite li da je CIK legitiman i legalan?

Jasno je kako je Hrvatski narodni sabor osporio legalnost i legitimnost CIK-a zbog načina na koji je oformirana. Mi smo mnoge stvari kao predstavnici Hrvata osporavali, ali smo morali živjeti s tim. Stranke HNS-a će izaći na ove izbore spremne i vjerujem da ćemo polučiti rezultat barem na razini koje smo imali ranije.

Ima li HDZ ili SNSD, ili neka druga politička partiija, kontrolu nad CIK-om?

Ne. Ako bi neko mogao imati kontrolu to su samo stranke koje su izglasale ovaj sastav CIK-a. Koliko one imaju kontrolu i da li je uopšte imaju – pitanje je za njih.

Iz godine u godinu, od izbora do izbora legitimitet komisije je doveden u pitanje, kredibilitet poljuljan. Šta možemo očekivati ove godine s obzirom na stepen nepovjerenja?

Očekujem da će izbori biti provedeni u demokratskom ozračju. Problem Bosne i Hercegovine je mnogo dublji nego što je CIK. Problem se tiče fundamentalnih odnosa i zbog toga CIK, umjesto da bude jedan tehnički organ, kao što je u drugim državama, ona biva u fokusu. Postoji realan i opravdan strah da će CIK u nekoj budućoj situaciji, poput izbora u 2022. godine, a ja ne vjerujem da se do tada neće promijeniti Izborni zakon, mogla odigrati neku presudnu ulogu. Zbog toga problematiziramo rad CIK-a.

Kako riješiti te “fundamentalne probleme”?

Rješenje je poštovanje ustava BiH iz Daytona, kakav god da jeste, i poštivati odluke Ustavnog suda BiH, poput konstitutivnosti na cijeloj teritoriji BiH. Druga po meni odluka je odluka Ustavnog suda po mojoj apelaciji kao i odluka Suda u Strazburu po apelaciji Sejdić-Finci. Suštinska pitanja Bosne i Hercegovine će se morati rješavati samo u dogovoru legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda.

Da li je uredu obilježavati dan tzv. Herceg-Bosne?

Svakako. Još su u Bosni i Hercegovini na snazi pojedini zakoni koji su doneseni za vrijeme “Hrvatske republike Herceg-Bosna”. HRHB je ugrađena kroz Dejtonski sporazum u temelje savremene BiH. Bez obzira na neke polemičke tonove, ne bismo se trebali previše baviti tim pitanjim – obilježavanjima blagdana jednih, drugih ili trećih… trebamo se okrenuti budućnosti.

Treba li hrvatski narod priznati presudu “šestorki” za Udruženi zločinački podvig?

UZP-om nije presuđeno ni HVO-u, ni HRHB, niti hrvatskom narodu, nego je to presuda šestorici pojedinaca. Jasno je i vam i meni da Haški sud nije imao u svome mandatu, svojoj misiji, suditi ni narodima niti državama, osim kada je riječ o Srebrenici. Dakle, samo pojedinicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad