Kavazović zahvalio papi: Došli ste kad vjera u Boga gasne

Vijesti 06. jun 201518:14 > 18:19
N1

Ekumenski i religijski susret održao se u dvorani franjevačkog centra u Sarajevu, gdje se papa susreo sa svim predstavnicima vjerskih zajednica u BiH.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović izrazio je zadovoljstvo što je papa odabrao Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju gdje će širiti poruku mira u vremenima kada je on svijetu prijeko potreban.

”Pozdravljam vas u ime Islamske zajednice u BiH, kao i u ime muslimana. Vaša posjeta je izraz dobre namjere prema našoj zemlji. BiH je mjesto susreta najviših religijskih tradicija i kulutra, ali i mjesto patnje brojnih ljudi”, kazao je Kavazović.  

”BiH je i pokazatelj krize koju prolazi svijet. Vjera u živoga Boga kao da gasne. Njeno mjesto uzrupiraju ideologije i moralno posrnuće. Naši napori moraju biti usmjereni u službu pozitivizma i nade. Potreban nam je brižan odnos prema svim ljudma”, riječi su efendije Kavazovića upućene papi Franji.

Kavazović je kazao da papinu poruku ”mir vama” svi narodi u Bosni i Hercegovini doživljavaju vrlo ozbiljno, jer smisao pokornosti Bogu je služenje svim ljudima.

Također, prvi čovjek Islamske zajednice u BiH kazao je da su trenutno dominantni filozofski i duhovni pravci usmjereni ka politici, a ne prema Bogu kako bi trebalo.

”Zbog ljubavi prema sebi, zaboravljamo ljubav prema Bogu i bližnjem”, dodao je Kavazović kazavši da genocid koji je počinjen nad bošnjačkim narodom mora da bude osnova za preispitivanje sopstvenih mjera.

”Mjerilo ljudskog uspjeha je poniznost i širiti mir u podijeljenom svijetu naša je misija, i to svuda u svijetu gdje su ljudi izloženi patnji”.

Kavazović je na koncu istakao da papina posjeta bude pouka, i da se osnaži vjera u jednog boga, i da se poštuju abrahamske tradicije.

”Mi u BiH želimo da održimo dobre odnose sa katolicima i dirnuti smo vašom brigom za nas u BiH. Vaš dolazak je ohrabrujući čin jer se tako poruke poslanika još glasnije čuju”, dodao je Kavazović uz poruku papi ”mir i sa vama”.