Dogs Trust: Potreseni smo informacijama o ubijanju pasa u Zenici

Vijesti 11. sep 202011:42 > 11:47
FENA/Dogs Trust

Fondacija Dogs Trust oglasila se saopćenjem za javnost u kojem naglašava da je potresena informacijama potkrijepljenim fotografijama o ubijanju velikog broja nedužnih i zdravih pasa, uključujući i kučiće, u Skloništu za napuštene životinje grada Zenica.

Kako navode, autentičnost fotografija je potvrdila i Veterinarska inspekcija Zeničko-dobojskog kantona.

Ističu da je posebno poražavajuće to što se radi o zvaničnom skloništu grada Zenica koje bi trebalo biti pod nadzorom lokalnih vlasti kao provjereno mjesto gdje je dobrobit i human tretman prema životinjama i zakonski imperativ, te što se takve stvari još uvijek uopće događaju u BiH.

“Brutalnost prema životinjama je prvi korak prema nasilju nad ljudima i protivna je svim vjerskim i filozofskim učenjima, te naravno EU standardima kojima grad Zenica i cijela BiH teže”, ističu iz Dogs Trusta.

Naglašavaju da je će ovim povodom kontaktirati odgovorne lokalne vlasti u Zenici sa apelom da hitno, detaljno i potpuno transparentno istraže detalje ovog nehumanog i nezakonitog čina, da identifikuju odgovorne i adekvatno ih sankcioniraju i da osiguraju da se ovako nešto nikada više ne ponovi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad