John Allen u posjeti BiH: Pobijedit ćemo ISIS

Vijesti 08. jun 201514:10 > 14:15
EPA

Međunarodna zajednica zajedničkim će djelovanjem pobijediti terorističku organizaciju Islamska država (IS) iako će to po svemu sudeći biti duga borba, ocijenio je John Allen, posebni izaslanik američkog predsjednika za globalnu koaliciju protiv IS-a u poruci koju su u ponedjeljak objavili dnevni listovi u Bosni i Hercegovini uoči njegove posjete.

Penzionisani general američkih marinaca s četiri zvjezdice i bivši zapovjednik koalicijskih snaga u Afganistanu i BiH stigao je u sklopu regionalne turneje.

S državnim dužnosnicima i predstavnicima sigurnosnih službi zemalja regije posebni izaslanik predsjednika Obame provodi konsultacije s ciljem provedbe mjere kojima će se spriječiti novačenje za potrebe IS-a i onemogućiti financiranje njezina djelovanja.

Allen je u svojoj izjavi podsjetio kako su nedavno 23 države koje su ujedno ključne članice koalicije za borbu protiv IS-a poduprle plan čiji je cilj prekinuti kontrolu te terorističke skupine na dijelovima iračkog teritorija.

“Pad Ramadija prije dvije sedmice doista je bio vraćanje unazad no to ni na koji način ne može umanjiti važnost poraza IS-a u Kobaneu, Tikritu, Bagdadu”, napisao je Allen, iznoseći ocjenu kako je IS već izgubio nadzor nad četvrtinom naseljenog teritorija što ga je u Iraku kontrolirao prošle jeseni.

Naveo je i kako je dosad izvedeno više od 4.300 zračnih udara na položaje IS-a a istodobno je posebnu obuku za borbu protiv te organizacije prošlo 7.000 iračkih vojnika.

No zračni napadi i obuka iračkih sigurnosnih snaga nisu dostatni za potpuni poraz IS-a te je stoga nužno onemogućiti pristup toj organizaciji globalnim financijskim sustavima, ocijenio je Allen.

Pojasnio je kako se to postiže mjerama poput zračnih napada na mobilne rafinerije nafte, kontrolom inozemnih donacija i uništavanjem crnog tržišta antikvitetima.

Drugi veliki problem je priliv ratnika koji dolaze iz inozemstva kako bi se borili na strani IS-a a koji pristižu iz 100 država. Prema procjenama koje je iznio Allen iz BiH je takvih do sada bilo oko 300.

Suočavanje s pitanjem stranih boraca je ozbiljan izazov koji će još dugo biti pred nama“, istaknuo je Allen dodajući kako je stoga važno striktno primjenjivati zakone kojima se sankcioniraju takvi postupci no pritom je umjesto masovnih dugogodišnjih kazni zatvora potrebno razmotriti i modele deradikalizacije i reintegracije povratnika sa stranih ratišta poput onih koje primjenjuju Singapur ili Saudijska Arabija.

Dodao je kako je na Interpolovom popisu onih koji su se pridružili IS-u oko dvije tisuće imena dok je zabrana ulaska u Tursku kao državu iz koje se najčešće pokušava ilegalno ući u Siriju uvedena za blizu 13.000 osoba.

Vjerujem da ćemo na kraju degradirati i poraziti ovog neprijatelja. Bit će to duga borba no uz pomoć partnera poput BiH pobijedit ćemo“, poručio je John Allen.