350 miliona KM teške tužbe protiv Agencije za privatizaciju

Vijesti 09. jun 201517:39 > 19:14
N1

Agencije za privatizaciju trebale su kontrolisati ispunjavanje uslova ugovora. No, može li se to očekivati kada revizori utvrde propuste u poslovanju krovne agencije u Federaciji BiH?

Agencija za privatizaciju Federacije BiH lani je nekoliko puta prekršila zakon, vlastiti statut i pravilnike, i to u slučajevima novčanih transakcija. Tako su revizori utvrdili da su članovi Upravnog odbora ove Agencije nezakonito dobijali naknadu.

Ne može se potvrditi opravdanost isplate naknada predsjedniku i članovima Upravnog odbora u iznosu od 151.459 KM, iz razloga što sa istim nisu zaključeni ugovori na koje Vlada FBiH daje pisanu saglasnost, a što je bila obaveza u skladu sa članom 7 Zakona o plaćama“, stoji u Izvještaju o Reviziji finansijskih izvještaja.

Direktor Agencije, Šuhret Fazlić, kaže da on nema veze sa naknadama članova Upravnog odbora, jer oni sami odlučuju o svojim primanjima, koja su iznosila dvije prosječne plate u Federaciji, najnovijom odlukom Vlade jednu prosječnu platu.

 Aktuelni upravni odbor je protiv umanjenih naknada, ali se posljednja tri mjeseca isplaćuju u tom iznosu.

Postoje sad različita mišljenja između mene kao direktora Agencije i sadašnjh članova UO, kada je u pitanju visini naknade i sklapanje ugovora s njima”, izjavio je Šuhret Fazlić.

Zbog, kako se navodi u Revizorskom izvještaju, postojećeg načina privatizacije, aktivni su brojni sudski sporovi, čija je vrijednost 350 miliona maraka. Od toga, samo za tužbu Ukio Grupe u slučaju Aluminij Mostar, gdje je Agencija za privatizaciju treće optužena.

Više u prilogu Borisa Breze.