Sastanak tužioca Salihovića s glavnim tužiocem Pariza

Vijesti 10. jun 201513:06 > 13:11
Fena

Glavni tužioc Pariza Francois Falleti, sa svojim suradnicima, posjeti je Tužilaštvu BiH i sastao se s glavnim tužiocem Goranom Salihovićem i dužnosnicima Tužilaštva BiH.

Salihović je upoznao je goste iz Francuske s radom i aktivnostima Tužilaštva BiH, kao i radom na predmetima koji se odnose na terorizam i nezakonitosti u vezi s krijumčarenjem oružja i eksploziva s međunarodnim elementima, u kojima je ostvarena i suradnja s pravosudnim i sigurnosnim institucijama Francuske.

Gosti iz Francuske zainteresirane su za razvoj dobrih odnosa i suradnje u borbi protiv terorizma, na lokalnoj i globalnoj razini, a Tužilaštvo BiH svjesno opasnosti od terorizma, kao institucija koja vodi aktivnosti u procesuiranju ovih predmeta, ostvaruje intenzivne kontakte s partnerskim institucijama u regionu, Europi i svijetu.

Sudionici sastanka suglasni su da krijumčarenje oružja i eksploziva, koji se najčešće koriste za izvršenje teških kaznenih djela, terorizma i organiziranog kriminala, predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju i značajno ugrožava sigurnost građana, pa zbog toga navedene nezakonitosti zahtijevaju odlučnu reakciju pravosuđa i policijskih i sigurnosnih agencija, u borbi na otkrivanju i kažnjavanju počinitelja.

Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničkih istražnih timova iz Tužilaštava dvaju zemalja, koji će zajednički provoditi istrage za kaznena djela čije izvršenje je povezano sa BiH i Francuskom, a zaključeno je da će se partnerska suradnja Tužilaštava BiH i Francuske nastaviti i intenzivirati u budućnosti, saopćeno je iz bh. tužilaštva.