"Papini golubovi" se vratili kući, svjedoče miru i ljubavi

Vijesti 10. jun 201516:28 > 19:24
N1

Sjećate li se golubova koje je papa pustio ispred zgrade Predsjedništva BiH u subotu 6. juna? Sretno su stigli kući u Mostar.

Nakon ushićenja i neprospavanih noći za mladog poštara iz Mostara Marina Cvitkovića konačno je došao spokoj i mir. Njegovih sedam miljenika nije ga iznevjerilo. Uz poruku pape Franje Mir vama, u subotu su odlepršali iz krletke, vinuvši se u plavetnilo sarajevskoga neba, noseći sa sobom univerzalnu poruku cijelome svijetu.

“Osjećao sam se uzbuđeno, što kažu ushićeno, gledao sam kako će oni da izlete jer je bio mikrofon blizu da ne bi slučajno udarili prilikom izlijetanja, ali sve je dobro prošlo. Probao sam da uslikam fotografiju, ali od silnog uzbuđenja samo sam dvije-tri fotografije izradio“, rekao je Marin Cvitković.

Mostarski golubovi namijenjeni za papu u genu nose ovu ulogu. Njihovi potomci nošeni su prethodniku pape Franje, Svetom ocu Ivanu Pavlu II za njegove posjete Splitu. Od sedam otpremljenih u Sarajevo, šest ih se vratilo. U golubarniku su s ostalima.

“Svi će oni imati iste zasluge, svi će oni biti zajedno ovdje, svi će biti pušteni. Imam pregradu ovdje. Mislio sam da ih odvojim, a što bi ih odvajao da im to bude faktički kazna a ne radost. Tako da će oni biti svi zajedno, letjet će svi zajedno. A znam koji su došli i meni je to dovoljno“, dodao je Marin Cvitković.

Cvitkovićevi vjerni prijatelji sada zasluženo odmaraju u svome jatu. Pogled na njih svjedoči miru, ljubavi i blagoslovu – vrednotama koje bismo svi trebali širiti.

Pogledajte prilog Julije Gubeljić.