Počeo je Kid's Festival: Djeca nas uče više nego mi njih

Vijesti 12. jun 201510:38 > 10:44
N1

Kid's Festival, manifestacija za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini, regiji, ali i svijetu održat će se od 12. do 16. juna u Sarajevu pod sloganom “Budućnost kakvu želim”. Sa platoa ispred KSC Skenderija u Novi dan javljala se direktorica Festivala Suzan Prahl.

Nakon decenije odvijanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Kid’s Festival prerasta u međunarodnu festivalsku platformu sa potpuno novim konceptom. Krajem aprila su uspješan festivalski format realizovali u Tunisu. Na pitanje kako je došlo do ove međunarodne ekspanzije, Prahl je kazala: “To nam je uvijek bio cilj. Znali smo da imamo inovativan projekat. Dali smo sve od sebe da Tunis bude realizovan i pomoglo nam je na stotine volontera. Poslije ovoga idemo u Sofiju, a imamo i prve kontakte u Zagrebu i nadam se da će me tamo ljudi primiti kao prijatelja, sestru”.

Uz moto „Budućnost kakvu želim“, održava se ovogodišnji Kid's Festival. Na pitanje kakvu budućnost žele djeca Bosne i Hercegovine, rekla je: “Vidjela sam i u Tunisu i u puno zemalja da sva djeca imaju iste želje – da imaju harmoniju, ljubav, da se jede nešto slatko, da se uči. Mi upravo to dajemo djeci. Radit ćemo intervju s djecom i mi odrasli ćemo naučiti puno od njih, nego oni od nas”.

Kid's festival je ove godine dio velike UNESCO inicijative “Dijalog za budućnost” i u saradnji sa Francuskim institutom tokom trajanja Kid's Festivala izabraće najmlađe ambasadore mira. “Vrlo je važno da smo mi dobili da radimo za mir, da napravimo event, da nam djeca pomažu u tome. Pod pokroviteljstvom UNESCO-a izabraćemo četiri ambasadora i njihove poruke za mir“, izjavila je Prahl.

Od prije nekoliko godina svaki Kid's Festival otvara se paradom-defileom kroz uži centar grada. O tome koja je paradna ruta predviđena za ovu godinu i da li najbolje maskirani i kostimirani učesnici mogu očekivati neke nagrade i priznanja, Prahl je kazala: “Da, upravo svi koji ulažu svoj trud i fantazije će dobiti nagrade. Od Sebilja ćemo šetati zajedno do Skenderije i pripreme su u toku. Ja sam se danas pripremila i želim zauvijek biti dijete, ali šta djeca žele biti, to ćemo vidjeti“.

Po završetku Kid's Festivala u Sarajevu, odlaze u Bugarsku gdje će biti održan prvi KidsFest Sofia. “U Sofiji imamo najveću kulisu starog Rima na svijetu. Meni je cilj da djeca vide historiju, da se ona mijenja. Svijet sada izgleda kako izgleda, a djeca mogu to promijeniti da izgleda puno ljepše. Djeca će bolje napraviti nego mi“, prokomentarisala je Prahl planove nakon Kid's Festivala u Sarajevu.