Sarajevo: Danas obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica

Vijesti 15. jun 201507:27 > 07:33
Fena

Predstavništvo UNHCR-a u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH danas će na Trgu djece Sarajeva obilježiti Svjetski dan izbjeglica pod motom “Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, nakon 20 godina: Rješenja su na vidiku, ali ostalo je još mnogo posla".

To je prilika da se podsjeti na postignuća u pronalaženju rješenja za problem ratom raseljenih ljudi, ali i na postojeće mogućnosti i izazove zajedničkog poduhvata prema stvaranju boljih životnih mogućnosti za preostale povratnike i interno raseljenje osobe.

Događaj će otvoriti grupa školske djece iz Mostara, iz prihvatno izbjegličkog centra Salakovac, Egipatskog sela i Porodičnog centra, izvedbom plesne tačke „Zajedno smo jači“.

Prisutnima će se obratiti Regionalni predstavnik UNHCR-a Andrew Mayne, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, šef operacija Sekcije za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Massimo Mina, direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Kendall Palmer i prvi zamjenik Visokog predstavnika David M. Robinson.

Predviđeno je prikazivanje dva kraća dokumentarna filma o životu u kolektivnim centrima u BiH, te o potencijalnom korisniku Regionalnog stambenog programa, kao i prezentacija projektnih aktivnosti u okviru Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Također, povratnici i interno raseljene osobe na štandovima će izložiti domaće proizvode i rukotvorine, saopćeno je iz UNHCR-a.