Reakcija EU na prijedlog Dodika da se Ambasada BiH premjesti u Jerusalem

Vijesti 21. sep 202019:39 > 19:50
N1

Evropska unija reagovala je na inicijativu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se Ambasada BiH u Izraelu prebaci iz Tel Aviva u Jerusalem. U odgovoru na upit N1 iz EU su istakli da "kao zemlju koja teži članstvu u EU, potiču BiH da uskladi svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU".

Ističu da je “stav EU o premještanju ambasada u Jerusalem je jasan”.

“U skladu s rezolucijom 478 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1980. godine, koja je pozvala sve članice UN-a da presele svoje ambasade u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu nalaze se u Tel Avivu. EU je više puta ponovila svoju čvrstu posvećenost pregovaračkom i održivom rješenju dviju država koje se temelji na međunarodno dogovorenim parametrima i međunarodnom pravu. U svojim zaključcima iz decembra 2017. godine, Europsko vijeće – na nivou šefova država i vlada – ponovilo je da stav EU po pitanju Jeruzalema ostaje nepromijenjen. Dugogodišnji stav EU je jasan: pregovorima se mora naći način za rješavanje statusa Jeruzalema kao buduće prijestolnice obje države i moraju se ispuniti težnje obje strane”, kazala je za N1 portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

VEZANE VIJESTI

Istakla je kako je “pitanje Jerusalema pitanje konačnog statusa”.

“EU je pomno pratila raspravu na nivou Predsjedništva o prijedlogu za premještanje Ambasade BiH u Jerusalem i kao što znate, prijedlog je odbijen prošle sedmice tokom sjednice Predsjedništva”, zaključila je Pisonero Hernandez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad