"Bitka za Modriču" izazvala buru i u poslaničkim klupama

Vijesti 25. sep 202009:43 > 10:06
N1

Iako PDP i SDS imaju koalicioni sporazum prema kojem zajedničkim snagama izlaze na lokalne izbore, ipak se, iako još uvijek nije krenula predizborna kampanja, javljaju brojni problemi kada je riječ o odnosima ove dvije stranke. Najuočljivije je to u Prijedoru, Tesliću, ali i u Modriči o čemu su u Novom danu detaljisale Jelena Trivić i Gordana Vidović, poslanice Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Vidović se kandidovala za poziciju načelnice za opštinu Modriča ispred Seljačke stranke, a iz PDP-a kažu kako nisu znali za to do zadnjeg momenta i da očekuju da se Vidović povuče.

U Modriči je specifična situacija i niko ne može znati šta se dešava u lokalnoj zajednici. Svi znamo da je u zadnjih sedam dana pred predaju kandidatskih listi Dodik smijenio Opštinski odbor i aktuelnog načelnika i postavio nove ljude i imenovao aktuelnu poslanicu Narodne skupštini Maru Milošević. Jedan dio glasačkog tijela vjeran Krekiću ne podržava novu kandidaturu. S druge strane u Modriči je bilo turbulencija u Opštinskom odboru SDS-a i mnogi stari članovi su nezadovoljni, zato što je nova struktura u odboru njih potpuno zanemarila, dovela nove ljude. Također, značajan dio bošnjačkog i hrvatskog glasačkog tijela koji je glasao za Krekića ostali su da ne znaju za koga će glasati. SDS im ne odgovara i ja kao neko ko je više od 20 godina aktivan u političkom životu i radila sam na pomirenju, mislim da to zaslužujem, da moje djelovanje sada na neki način dolazi do izražaja i da bih bila dobar kandidat a pogotovo kad je u pitanju program. Bila sam direktor 20 i nešto godina jedne nevladine organizacije i donijela mnogo našoj lokalnoj zajednici“, kazala je Vidović.

Trivić je objasnila za N1 kako u PDP-u gledaju na ovu temu.

Mi smo o kandidaturi Vidović razgovarali na dva Predsjedništva PDP-a gdje smo dobili informaciju o tome. Predaja listi je bila u ponedjeljak a Vidović je objavila kandidaturu u srijedu na Facebooku. Niko u PDP-u nije o tome znao. Predsjednik stranke nije to znao. Ne želim da ulazim u lične kvalifikacije, ali ona je kao dio Kluba PDP-a morala da pita za odnose PDP-a i SDS-a u opštini Modriča. Nama je bitna svaka opština. Modriča je ozbiljna opština. Na ovaj način se narušavaju odnosi PDP-a i SDS-a, iako PDP podržava zajedničkog kandidata i moje lično očekivanje je da se Vidović povuče u korist kandidata koji je unaprijed dva, tri mjeseca bio proklamovani kandidat PDP-a i SDS-a. Ne omalovažujući karakteristike da li može ili ne može da iznese poziciju načelnika opštine, politika je tu da se dogovaramo. Ovim činom se pomaže lošem kandidatu SNSD-a da pobijedi. Poznavajući Jovicu Radulovića, kojeg mi podržavamo, vjerujem u njegovu pobjedu bez obzira na rasplet situacije na kandidaturi Vidović. Očekujemo da se Vidović povuče u korist tog kandidata“, istakla je Trivić.

S obzirom da nisu znali da će se Vidović kandidovati, Trivić nagašava kako je to bilo nekorektno prema stranci, te a je to rekla i Vidović te da je na organima PDP-a da vide kako će se kao stranka postaviti prema njoj, ako istraje na kandidaturi.

Ne može to proći tek tako i da zažmirimo na tu situaciju. Mislim da će morati doći do redefinisanja odnosa u klubu poslanika a ukoliko se Vidović povuče, bi bil najkorektnije“, dodala je Trivić.

Istakla je i kako ne smatra da će ovaj slučaj narušiti odnose PDP-a i SDS-a, jer kako je naglasila, u PDP-u nisu znali šta će Vidović uraditi.

“Mi nismo učestvovali u njenoj kandidaturi i ne vjerujem da sće SDS odgovoriti nekom kontramjerom u nekoj drugoj opštini jer ih smatram ozbiljnim da shvate da ovo nema veze sa PDP-om. Ovo je lična ideja Vidović i moj apel javni upućujem SDS-u da pokušamo izaći iz ove situacije i da Vidović razmisli o povlačenju kandidature”, kazala je Trivić.

Na pitanje N1 za Vidović zbog čega nije razgovarala sa PDP-om rekla je kako koalicioni sporazum važi samo za opšte izbore.

Na opštim izborima 2018. godine napravljen je koalicioni sporazum između PDP-a i Seljačke stranke i taj sporazum važi za opšte izbore, na loklanim nemamo nikakav dogovor. Da je PDP imao svoga kandidata u Modriči, to bi bila neka druga priča. Nisam imala nikakvu obavezu da se pravdam. Razgovarala sam i sa predsjednikom SDS-a i PDP-a i nije mi cilj da narušim opoziciju, ali je trebalo ranije da o tome razgovaramo. Podsjetila bih Trivić da i ona ne slijedi stavove svoje političke partije jer je u nekim opštinama i ona izašla iz okvira onoga što je dogovoreno i to je veći prekršaj nego ovo što sam ja uradila, iako to ne smatram prekršajem. Nemam nikakvu obavezu na lokalnom nivou da pravim dogovore jer naš koalicioni sporazum važi samo za opšte izbore. Rekla sam da ne bih željela da pravim dilove sa SNSD-om“, istakla je Vidović.

Vidović je gostujući u Novom danu kazala i kako je rekla Raduloviću da neće biti smetnja, da može biti podrška i da dio na koji ona računa je onaj dio glasača koji oni nemaju.

“Stalo mi je da u Modriči pobijedi neka druga opcija”, kazala je Vidović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad