Protesti ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu: Počnite raditi za dobrobit naroda

Vijesti 30. sep 202012:11 > 12:21
N1

Ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine okupili su se danas aktivnosti "Koalicije za zaštitu rijeka BiH" kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog neispunjenja zaključka Predstavničkog doma PSFBiH kojim se zabranjuje izgradnja mini hidroelektrana na rijekama u FBiH.

Naziv protesta je “Pet do 12 za naše rijeke”. Dragana Skenderija, koordinatorica koalicije, kazala je za N1 kako “Vlada FBiH nije učinila ništa na prijedlogu promjena zakona na osnovu zaključka koji je usvoji Parlament FBiH, a rok za to je bio 23.9.2020. godine”.

“Nije ništa učinjeno, a u ta tri mjeseca su počele izgradnje novih malih hidroelektrana. Ovdje smo da kažemo da budno pratimo šta se dešava, da nećemo odustati i da idemo do kraja u borbi za naše rijeke”, kazala je Skenderija.

Njihov zahtjev je da se uvede moratorij na izgradnju malih hidroelektrana i ukidanje subvencija za izgradnju istih na području cijele Bosne i Hercegovine.

“Naša očekivanja su da će nadležni početi raditi u cilju dobrobiti naroda a ne pojedinaca, odnosno investitora koji nam uništavaju rijeke i bogate se na osnovu uništavanja života ljudi koji žive u koritu tih rijeka”, kazala je Skenderija.

Okupljeni su danas poručili kako rijeke pripadaju svima i da neće odustati od borbe za bolje sutra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad