"Nema ga još ko je pobijedio Tuzlu"

Vijesti 02. okt 202016:26 > 18:05
N1

Na današnji dan prije 77 godina prvi oslobođeni teritorij od fašizma u Europi bila je Tuzla, koja danas obilježava Dan oslobođenja. Taj grad i danas njeguje tradiciju antifašizma ali i upozorava kako su se pojavili novi oblici neofašizma i jedino zajednička borba ih može iskorijeniti. No, prvo se mora jasno definirati protiv koga i čega se borimo.

Kosturnica, partizanski spomenici, biste Josipa Broza Tita i narodnih heroja na Slanoj Banji, podsjetnik su koliko je ovaj kraj dao za slobodu.

“Ovdje sam ja patrolirao i čuvao stražu, jer se gore održavala sjednica da se dogovore za Šekoviće. Tu je bio Cvijetin Mijatović. Mi smo, u slučaju potjere da bude, da ih obavijestimo da ne bi bili uhvaćeni”, kazao je Pašan Mehmedinović, učesnik NOR-a.

“Sakupljale smo hranu za ranjenike, nosile u bolnicu, hranile ranjenike. Ne mogu se svega ni sjetiti. Puno smo bila angažovane”, kazala je Šerifa Hrustić, učesnica NOR-a.

“To vrijeme u kojem je Tuzla jedina dočekala slobodu u jeku rata. To mnogo znači za građane Tuzle i omladinu da zna kako i šta je bilo”, kazao je Fuad Kasupović, učesnik NOR-a.

A omladine danas vrlo malo. Slučajne prolaznike pitali smo ima li fašizma u Tuzli?

“Za jednu ovu godinu koliko studiram, nisam primjetila niti sam se nalazila u situacija da to doživim.”
“Ja sam sedam, osam godina ovdje i nisam osjetio na sebi nikakve vidove nacionalizma, fašizma. Stvarno je Tuzla taj grad o kojem pričaju.”
“Iskreno da kažem da nisam primjetila da ima fašizma u Tuzli. To je to.”

No, ni Tuzla nije imuna na pojave neofašizma ali njeni građani to prepoznaju na vrijeme i stave na stub srama, rečeno je danas.

“Pokazala je da Hitler nije nepobjediv, da Milošević 1992.godine nije nepobjediv. Nema ga još ko je pobijedio Tuzlu. Tuzla je danas najsigurniji čuvar vrijednosti antifašizma”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

“Jedan grad živi normalno, da bude BIH u malom kakvu bismo svi željeli. Na vlasti nije nijedna nacionalna opcija. Ovdje ljudi cijene kao ljudi, a tek onda kao pripadnici ovog ili onog naroda, ove ili one vjere”, kazao je Zlatko Dukić, SABNOR TK.

BiH danas ne bije bitku protiv nacista već protiv dvije škole pod jednim krovom, uskraćivanjem slobode, osnovnih ljudskih prava, napadima na ustavni poredak, itd.

“Što je najcrnje, neofašizam je ušao u strukture vlasti, najviše organe. Mi iz državnog predsjedništva imamo ne samo pojave već pozive na djelovanje. Država je na to otupila. Prvo, ne reaguje se, a drugo, na te neke oblike fašizma smo se navikli da su nam postali normalni”, istakao je Sead Đulić, SABNOR BIH

“Mislim da svi mi u BiH trebamo shvatiti da nam ništa neće, u ovom teškom stanju, pasti s neba. Bit će dobro onoliko koliko se mi organizovano budemo borili i izborili”, poručio je Raif Didarević, Predsjedništvo SFRJ.

Sloboda, jedankost i ravnopravnost bile su vodilje za učesnike NOR-a, a oni trebaju biti inspiracija građanima BIH u borbi za bolje sutra, poručeno je iz Tuzle.

U oslobađanju Tuzle ali i BiH učestvovale su brojne jedinice i brigade čija su imena ispisana ovdje na ovim pločama. Tada je 889 Tuzlanki i Tuzlaka dala svoje živote da bi Tuzla danas bila slobodan grad. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad