Istražili smo: Može li se u BiH provoditi liječenje krvnom plazmom

Vijesti 02. okt 202018:17 > 18:34
N1

U Federaciji BiH počinju pripreme za liječenje krvnom plazmom. Što to ustvari znači, koliko je učinkovito i može li se takva procedura provesti u BiH istražila je Sanela Dujković.

Dok se u Evropi i SAD-u istražuje učinkovitost liječenja infekcije koronavirusa krvnom plazmom, u FBiH se razmatraju uvjeti za ovakvu podršku liječenju Covid 19 oboljenja.

“Ono što je zaključak je da će se u narednom periodu krenuti u proces i prikupljanja i pravljenja algoritmova da bi se moglo krenuti u lječenje plazmom”, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH .

U SAD ovaj vid podrške liječenju već duže je vrijeme u širokoj upotrebi i objavljena su i prva istraživanja, a najznačajnije od njih je klinike Mayo o učinkovitosti liječenja. Emir Festić, pulmolog i intenzivista ove klinike potvrdio nam je da su rezultati istraživanja skromniji od očekivanih, a drugi član Bosanskohercegovačko-američke akademije nauke i umjetnosti pojasnio je rezultate studije.

“Došlo se do zaključka da plazma vjerovatno ne šteti. Da li pomaže, da li mijenja koncepciju bolesti u smislu da smanjuje broj dana u bolnici, da li poboljšava neki zadnji broj koji se zove preživljavanje, mi još taj podatak nemamo – iako su podaci obećavajući”, kazao je Adnan Begović, intenzivista i pulmolog u San Diego bolnici u Kaliforniji.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva potvrđuju da će se krenuti u proces kao i u drugim zemljama, no da ne treba zaboraviti da je riječ o suporativnoj metodi.

“Nikako ne bi trebalo ni stanovništvo, ni naš zdravstveni kadar to ne očekuje da to bude nešto revolucionarno u smanjenju i izlječenju od Covida”, istakao je Čerkez.

Inicijativu za liječenje krvnom plazmom pokrenula je Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru. Ističu da će biti potreban timski rad transfuziologa, infektologa i ostalih učesnika u procesu ali da su za prikupljanje plazme oboljelih od Covida spremni.

“Mi radimo već donorske afereze, a ovaj način uzimanja plazme je takav način. Imamo i uređaj imamo i kadar i prostor na kojem to radimo. A i ova ostala dva centra, danas je na sastanak bila pozvana i Sarajevo i Tuzla i oni imaju ja znam jer razgovaram s kolegama i oni imaju isto uvjete za ovaj način uzimanja plazme”, kazala je Jadranka Knežević, pročelnica Transfuzijskog centra Sveučilišne klinike bolnice Mostar.

N1 saznaje da će se za desetak dana održati drugi sastanak na kojem će struka govoriti o tome kada će se početi sa podrškom liječenju krvnom plazmom, a onda će biti ključno ko će biti i da li će biti dobrovoljnih darivaoca krvne plazme koji su preboljeli Covid-19 oboljenje. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad