Šta se dešava, dobijamo li pravnu državu, ili…?

Vijesti 07. okt 202017:56 > 19:29
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici jednoglasno donijela odluku da se Ujedinjenoj Srpskoj zabrani učešće na predstojećim Lokalnim izborima.

Video Ujedinjene Srpske može potaći mržnju, strah, netoleranciju. Kako su kažnjeni već jednom, a članovi CIK-a konstatovali da su nastavili sa nezakonitim postupanjem, jednoglasno je odlučeno da se donese nova – najstrožija mjera i poništi ovjera Ujedinjene Srpske za novembarske izbore.

Ovo je najdrastičnija kazna u posljednjih par izbornih ciklusa. Kazna o kojoj se špekulisalo, ali je malo ko mislio da CIK ima snagu da je donese.

“Bolješevizam” je riječ kojom je diskvalifikaciju iz izborne trke prokomentraisao lider Ujedinjene Srpske (US) Nenad Stevandić.

Kaže da je riječ o “paraobavještajnim strukturama koje preuzimaju i pravosudnu nadležnost”, a da je u sve upleten DF i SDA, kao i direktor OBA Osman Mehmedagić-Osmica.

US je održala hitnu sjednicu pravnog tima, kažu da čekaju pisani otpravak kako bi znali pouku o pravnom lijeku.

Ističu da CIK nema argumetaciju, već da se bave umjetničkim tumačenjima spota i diskreditacijom političkih protivnika.

Dok Stevandić najavljuje žalbu, lider SNSD Milorad Dodik smatra da je sve skandalozan pokušaj sprovođenja izbornog inžinjeringa.

Ukoliko US bude onemogućena da pod uslovima koji važe za sve političke subjekte u BiH izađe na izbore, SNSD će pozvati sve koalicione partnere da preispitaju učešće na predstojećim lokalnim izborima.

Od formiranja novog nelegitimnog saziva CIK to tijelo se ponaša kao subjekt izbornog procesa a ne kao neutralna institucija zadužena za provođenje izbora. CIK je već kršila Ustav mijenjajući rok održavanja izbora, a sada pokušava da promijeni učesnike izbora, ostalo je samo da na kraju preinači i volju naroda na izborima, što bi bio kompletan izborni cirkus, na šta SNSD neće pristati“, kazao je Dodik.

Mnogi su se danas pitali šta se dešava, da li dobijamo pravnu državu, ili… A dok su jedni CIK-u dali gromoglasni aplauz, drugi bi mu dali crveni karton.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad