Mahinacije sa spiskovima glasača iz inostranstva: Prijavljene krađe identiteta

Vijesti 10. okt 202021:15 > 21:22
N1

Skandal u najavi je sukob dvije državne institucije: Agencije za zaštitu ličnih podataka i Centralne izborne komisije. CIK je zbog zahtjeva Agencije morao ukloniti spisak birača u inostranstvu sa svoje stranice, a pravdu će potražiti i u sudskom postupku. Agencija ne objašnjava je li i zašto propustila zaštititi ukradene identitete građana, koji su lažno, zloupotrebom podataka, prijavljeni za glasanje izvan zemlje, u mjestima u koja nikad nogom nisu kročili. Primjer Teslića, u kojem se za prevlast bore najveće stranke je najočitiji.

Spisak sa 630 osoba koje su prijavljene da glasaju u Srbiji, SPS je dostavila SIPA-i, CIK-u, tužilaštvu, pod sumnjom da su im ukradeni identiteti.

Na spisku je i 82-godišnja Stana Škrebić.

“Koja je prijavljena da glasa u Srbiji. Ona se nalazi u staračkom domu. Ako kontrolni organi hoće da utvrde, kontrolni organi imaju mogućnost da na osnovu ovih podataka da otkrju ko je zloupotrijebio podatke i ko se krije iza ovih prijavljenih.

Ja ne mogu imenom i prezimenom da kažem ko radi, iako se može locirati mjesto odakle su zloupotrijebljene kopije ličnih karata. U Tesliću prema prvim saznanjima je bilo preko 5.000 prijavljenih glasača iz inostranstva, na našu sreću, a njihovu nesreću, neki su duplirali, prijavili su lica na dvije adrese, pa je CIK to automatski skinuo. Od preko 5.000 registrovanih u prvi mah, to je skinuto na 3.200”, kazao je Dragutin Škrebić, kandidat za načelnika Teslića.

Na spisku je između ostalog 15 osoba, čiji identitet ne objavljujemo, svih 15 prijavljeno je na jednoj adresi – Pasterova 28 u Novom Sadu.

Potražili smo ih, no tih ljudi na toj adresi nema.

Neki su se prijavili da će iz Novog Sada, adresa Bulevar Mihajla Pupina 24, glasati na izborima u Tesliću. No, na pomenutoj adresi nema naznačenih osoba, ali ima institucije – Savez samostalnih sindikata Vojvodine.

Sljedeća sporna adresa je Fruškogorska 11, nema tamo ni Adele, ni Hamida, ni Cvijete, ni Milice, ali je tu sjedište Naučno tehnološkog parka Univerziteta.

Bošnjaci Teslića na krađe podataka sugrađana glasno upozoravaju.

“Ima tu penzionera, jedan Slipić Islam, stanuje ovdje u ovoj zgradi, on je 1931.godište, jedan je od starijih. Hasić Ibrahim, 19931. godište, Budžak Emin, zaposlenik stanice policije u Tesliću, Kajganić Emin, takođe policajac, imamo privatnike Ševkić Mirsad… Oni su prijavljeni da glasaju iz Srbije, a faktički nikada nisu napuštali Teslić”, kazao je Esad Alagić, potpredsjednik SDA Teslić.

Skenirani dokumenti ličnih karata, kopije pasoša, zloupotrijebljene su iz institucija, pojedinih fondova, auto škola, banaka… kaže SDS-ov načelnik opštine. Milan Miličević jasno optužuje SNSD za izborne malverzacije.

Kaže da će umjesto fiktivno prijavljenih 20-60 Teslićana na jednoj adresi glasati…

“Oni koji će od poštara uzeti te listiće i glasati i poslati ih u Sarajevo. To je organizovana aktivnost rađena svuda, frontalno, najviše u Tesliću i Brčkom. Mi smo za to znali, jer su naši ljudi, poznanici prijatelji, glasači, koji žive u inostranstvu pretragom preko sajta CIK-a sami konstatovali da ih ima veliki broj u Srbiji, a da tamo uopšte ne žive. To je organizovana priprema za krađu izbora. (N1:Od strane koga?) To organizuje SNSD”, kazao je Milan MIličević, načelnik opštine Teslić (SDS).

A u SNSD-u, njihov kandidat optužen za malverzcije sve negira.

“Dajte molim Vas, pustite vi tu priču, ovdje je priča jedne gubitničke politike, politike SDS, koja ništa godinama nije ostvarila u Tesliću, a sada kada nema načina da izađe pred građane, da pričamo o projektima, onda se izmišljaju ovakve nekakve priče koje su usmjerene samo na Teslić. Ja stvarno ne znam ko je gdje prijavljen, kako je prijavljen, to je na institucijama da utvrde kako je to moguće”, kazao je Dragan Bogdanić, kandidat za načelnika Teslića (SNSD).

A moguće je da su u Tesliću za lokalne izbore registrovana čak 44 politička subjekta. Upućeni kažu da na terenu postoji njih 15.

Pored mahinacija sa spiskovima glasača iz inostranstva, Tesliću se sumnjaju upućeni, sprema i “dobojski scenario” u smislu trgovine biračkim odborima. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad