Tadić pred komisijom: Nisam imala prijetnje dok nisam došla na ovu funkciju

Vijesti 14. okt 202016:01 > 16:19
N1

Nastavljeno je saslušanje Gordane Tadić pred Istražnom komisijom PD PSBiH, a koja je, između ostalog kazala da su prioriteti u radu Tužilaštva trgovina ljudima, izborne prevare i visoka korupcija.

“Prioriteti Tužilaštva BiH su trgovina ljudima, izborne prevare i predmeti visoke korupcije”, kazala je Tadić pred Istražnom komisijom.

Zukan Helez je postavio pitanje Gordani Tadić:

Zašto je u predmetu Pandora ispušteno nekoliko ključnih političkih figura? Ima li elemenata krivične odgovornosti za one koji prijete secesijom? Da li je glavnooptuženi u predmetu Diploma uopće saslušan?“.

“Krivično djelo korupcije nije evidentirano kao takvo u Krivičnom zakonu, to treba mijenjati. To trebaju biti sva djela gdje je oštećen budžet, a to sada nije slučaj”, odgovorila je Tadić. 

VEZANE VIJESTI

Dodaje da je predmet “Pandora” zaveden u CMS.

Gordana Tadić: Predmet Pandora je zaveden u CMS sistem, imamo dvije optuznice. Predmet referendum, sud je odbio optužnicu. Retorika je danas drugačija, vrijeme je izbora, ali za krivično djelo trebate imati elemente“.

Poručila je još da ima velike pritiske i prijetnje.

Ja imam velike pritiske i prijetnje. I ja i moja porodica smo pod posebnim sigurnosnim obezbjeđenjem. Nikada, dok nisam došla na ovu funkciju, nisam imala prijetnje“, dodala je Tadić.

Damir Arnaut je postavio pitanje: “Da li se optužnice pregledaju?

Ima optužnica u koje imam uvid, koje parafiram, neke dobro pogledam, dvadeset posto detaljno pregledam. Moram pogledati one koje se odnose na terorizam, krijumčarenje ljudima“, odgovorila je Tadić.

Gordana Tadić odgovara o političkim obračunima preko Tužilaštva:

“Na nas, kao nosioce pravosudnih funkcija to ne bi trebalo uticati”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad