Novi korona party i gruba kršenja preporuka na stranačkim skupovima u BiH

Vijesti 18. okt 202018:29 > 19:02
N1

Nepovoljna epidemiološka slika nastavljena i danas. Od skoro hiljadu i 500 testiranih na prisustvo virusa korona pozitivno je 559 građana. Uprkos alarmantim brojkama, zabilježena su gruba kršenja epidemioloških mjera - korona zabave, prekobrojni stranački skupovi samo su neke od viđenih situacija u protekla 24 sata.

Lukavac sinoć. U ugostiteljskom objektu 500 gostiju, uprkos zabranama nadležnih. Fešta je završena policijskom intervencijom. Vlasnici objekta za N1 nisu htjeli komentarisati cijeli slučaj, a iz MUP-a poručuju da događaj nakon poduzimanja inspekcijskih mjera nije nastavljen

“U tom momentu u objektu se nalazilo između 400 i 500 osoba. Policijski službenici su pružili asistenciju inspekciji i prekinuli događaj”, saopćeno je.

VEZANE VIJESTI

U Tuzlanskom kantonu osim neodgovornosti građana zabilježena su i gruba kršenja političkih subjekata. Istovremeno, uz više odgovornosti građani Sarajeva proveli su drugi dan vikenda. Većina ih je nosila maske koje su osim u ovom kantonu, na otvorenom obavezne i u Unsko-sanskom kanotnu.

Evo šta kažu građani:

“Nosimo maske, ne treba sad tu ništa puno dramiti oko toga, ne znam što to ljudima toliko teško pada”;

“Nošenje maske je nešto minimalno što možemo uraditi tako da jeste pritisak ali, trebamo biti sretni mi koji smo zdravi i da čuvamo sebe i svoje najbliže”;

“Malo me remeti, jedino ovo što su nas limitirali sa putovanjima i što traže ove testove, to što su nam uveli ove testove”.

Bez obzira na težinu epidemiološke situacije opcije zatvaranja ugostiteljskih objekata nisu razmatrane,ali škola jesu poručuju obrazovni radnici u Kantonu Sarajevo. Bilo bi pametnije onima koji donose odluke , naručito političarima da razmisle o tome da sve zatvore, a otvore škole kako bi se djeci omogućilo pravično i kvalitetno obrazovanje poručuju iz Sindikata

“Preko 60 posto prosvjetnih radnika žele da se svi učenici vrate u školske klupe, to je logičan ishod ankete i mišljenja prosvjetnih radnika. I nije uopšte povezana sa epidemiološkom situacijom. To je stvar struke, odnosno, prosvjetni radnici da ukoliko dođe do zatvaranja škola ili do produžetka ovog kombinovanog modela nastave mi nećemo moći imati nikakav kvalitet nastave koji bi eventualno željeli da imamo”, rekao je Saudin Sivro iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Usložnjavanje epidemiološke situacije nastavljeno je i u Republici Srpskoj, gdje su zabilježeni novi smrtni slučajevi. Izmjenom pravilnika Fonda zdravstvenog osiguranja omogućeno je besplatno banjsko liječenje za covid pacijente.

#related-news_0

“Osiguranici koji su preležali infekciju virusa korona, nakon bolničkog liječenja, od novembra mjeseca na prijedlog ljekara pulmologa, pneumotfiziologa ili infektiologa imaju pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju u trajanju od 28 dana, a u slučaju potrebe i na obnovu banjskog liječenja, ako to ocijene ljekari i stručna komisija Fonda zdravstvenog osiguranja”, pojasnila je Darija Filipović Ostojić iz Fonda zdravstvenog osigranja.

Rehabilitacija ali ona psihička bit će potrebna mnogima zaključuju anketirani Banjalučani. Problemi su brojni ističu.

“To što nema društva, što se ne možemo družiti kao prije, što nema putovanja”;

“Ne znam šta bih ti rekao, nemam psihu više”;

“Problem je zbog maske malo”;

“Mislim na kraju krajeva da ovo sve i nije tako strašno kako oni nama govore”, rekli su Banjalučani.

Još od početka pandemije razloga za iracionalni strah nema poručuju nadležni, ali dodatna briga i odgovornost nikome nije na odmet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad