Blagovčanin za N1: Haos je alternativa fer i poštenim izborima

Vijesti 22. okt 202016:25 > 16:49
N1

U jeku izborne kampanje o legitimnosti kompromitovanog izbornog procesa, manipulacijama, odgovornosti CIK-a i pravosudnih institucija razgovarali smo sa ekspertom iz oblasti vladavine prava - predsjednikom Upravnog odbora Transparency International BiH Srđanom Blagovčaninom.

On je u razgovoru s Emelom Burdžović rekao da je alternativa fer izborima – haos i da je potrebno učiniti sve kako bi se izborni proces vratio u okvire zakonitosti.

Naglasio je da društvo koje želi biti demokratsko, mora imati poštene izbore.

‘I prije početka kampanje javljao se čitav niz problema vezano za izborni proces. To nije ništa novo, ono što moramo imati u vidu je da se izbori ne dešavaju u vakumu. Mi kao država i društvo treba da sebi odgovorimo na to. Da li sebe svrstavamo u grupu država koje imaju demokratski način biranja vlasti ili sebe ubrajamo u države gdje se na vlast dolazi prevarama, prijetnjama, krađama, otimanjem identiteta. Alternativa fer i poštenim izborima je haos. Primjer je bio u Bjelorusiji, ako pokradete izbore šta se dešava s tom državom i društvom – mi to sebi ne smijemo dozvoliti”, ispričao je gost Dana uživo.

Istakao je važnost državnog Tužilaštva u borbi za poštene izbore.

‘Nedvosmisleno je jasno da je Centralna izborna komisija neko ko se nalazi na čelu izborne administracije u BiH, ko ima odgovornost da se izbori dešavaju unutar zakonskog okvira. Međutim, kada stvari izađu iz okvira nadležnosti CIK-a i kada poprime elemente kriminalnih radnji, sasvim je sgiruno da bi na scenu trebalo stupiti Tužilaštvo Bosme i Hercegovine”, rekao je on uz napomenu da svi trebamo uraditi sve kako bi izbore vratili u okvire zakona.

Govoreći o dosadašnjem toku kampanje, Blagovčanin je rekao da su u TI BiH došli do nevjerovatnih podataka prema kojima je preko 1.400 slučajeva zloupotrebe javnih resursa u svrhu promocije kandidata i onih ljudi koji su trenutno na vlasti. Dodao je da je nemoguće očekivati fer utakmicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad