Memorijalni centar Srebrenica i BIRN BiH pokreću projekt "Životi iza polja smrt"

Vijesti 28. okt 202014:06 > 14:10
FENA/Memorijalni centar Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ove sedmice kreću u zajednički projekt snimanja stotinu svjedočanstava preživjelih svjedoka genocida.

Memorijalni centar i BIRN BiH tim projektom žele povezati pojedinačna svjedočanstva sa predmetima u kolekciji muzejske zbirke Memorijalnog centra, koje su dosad donirali preživjeli te prikupiti nove artefakte i svjedočanstva.

To je prvi projekt usmene istorije koji se radi na osnovu metodologije koju je razvio Memorijalni centar. Centar će u budućnosti dalje raditi na razvoju metodologije, u saradnji sa De Montfort Univerzitetom iz Leicestera.

“Primarna ciljna grupa u tom projektu su žrtve genocida, njihove porodice i ljudi pogođeni direktno i indirektno zločinom, kao i povratnici u Srebrenicu i širu okolinu. Kroz taj projekt, BIRN BiH žrtvama daje prijeko potreban glas i prostor u javnoj sferi da podijele svoje priče, dok će Memorijalni centar sakupljati i čuvati lične predmete žrtava pronađenih u masovnim grobnicama i koristiti ih kroz izložbe za priče o stvarnim životima prekinutim genocidom 1995. godine”, kaže Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari poziva sve koji su preživjeli opsadu Srebrenice, ako imaju neke predmete koji su pripadali njima ili njihovim bliskim srodnicima ubijenim za vrijeme genocida da se jave, doniraju predmete i ispričaju svoje priče.

Hasan Hasanović, koji rukovodi projektom uime Memorijalnog centra, naglašava značaj projekta prikupljanja predmeta i svake pojedinačne lične priče.

“U našoj muzejskoj zbirci trenutno imamo veliki broj predmeta, koje smo prikupili u proteklih nekoliko mjeseci. Kolege su zabilježile osnovne informacije koje su poveznica između žrtve i predmeta. Sad ćemo, kroz video svjedočenja žrtava, pokušati kompletirati tu priču. Svaka priča je važna i svako od nas ima obavezu da čuva sjećanje na svoje najmilije”, kaže Hasanović.

Dodaje da je “ovo prilika za sve nas, da sačuvamo sjećanje”.

“Znam, teško da smo bilo šta ponijeli iz Srebrenice u toku progona, ali bez obzira na sve opet se pronađe nešto što nas veže za Srebrenicu i genocid. Zato vas pozivam da nam se javite i doprinesete ovom iznimno važnom projektu za sve nas”, kazao je.

U toku ove sedmice timovi Centra i BIRN-a BiH snimit će u Srebrenici prvih pet intervjua s ljudima koji su, na trajno čuvanje Memorijalnom centru, donirali predmete koji su pripadali njima ili njihovim članovima porodice. Zatim će se snimanja nastaviti i na drugim lokacijama. Snimanje svjedočenja odvijaće se na tri lokacije – Srebrenici, Sarajevu i Tuzli.

“Krajnji cilj projekta, koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, jeste snimiti 100 svjedočenja. Zatim odabrati dvadeset priča koje će se koristiti zajedno sa njihovim ličnim predmetima i predstaviti kroz stalnu izložbu u Memorijalnom centru”, navodi se u saopćenju Press službe Memorijalnog centra Srebrenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad