Mioković o problemu sa testiranjima: Što prije da se uključe druge laboratorije

Vijesti 30. okt 202013:16 > 13:47
N1

Nedavna odluka Federalnog Kriznog štaba bila je i da privatne laboratorije preuzmu određeni broj briseva za obradu kako bi se rasteretile bolnice koje do sada rade. Međutim, iz domova zdravlja Kantona Sarajevo poručuju kako se privatnici nisu uključili u proces, a brisevi se gomilaju i nisu obrađeni, o čemu je za N1 govorio Milan Mioković, član kriznog štaba KS.

Kako nam je rekao Mioković, iz domova zdravlja KS su inicijatori da se danas u ime Kriznog štaba obrate javnosti da ukažu na problem koji je vež duže vremena prisutan, a odnosi se na to da KCUS ne stiže obraditi sve briseve koji im stižu. 

Posljednjom odlukom vlada je obavezala Zavod zdravstvenog osiguranja da u roku 24 sata sklopi ugovore sa ceritificiranim laboratorijama da pomognu u KS vezano za analizu briseva. Do kraja dana današnjeg mi ćemo imati oko 1.700, 1.800 briseva koji neće moći zbog kapaciteta KCUS-a da budu analizirani jer njihov je kapacitet za KS maksimalno 450 briseva a na dnevnoj bazi uzimamo 600, 700 pa i 800 briseva“, rekao nam je Mioković.

Istakao je i da oko 1.300 briseva imaju na lageru, odnosno uzeti su a nisu obrađeni.

Opravdano se plašimo za te briseve budući da je ograničeno vrijeme gdje ih možemo čuvati, dakle mnogi bi mogli propasti a imamo probleme sa građanastvom jer oni adresiraju te probleme na nas, dok mi uredno radimo svoj posao. Ne krivimo nikoga, samo želimo da se ova situacija riješi na dobrobit građana. Takođe trpimo uvrede građana koje shvatamo ali smatramo da smo pogrešna adresa za njihovo nezadovoljstvo“, rekao je te objasnio kako brisevi mogu biti valjani narednih šest dana najviše.

Naglasio je i kako su davno predstavili taj problem jer su upozoravali na to šta ako se desi, što se na kraju i dogodilo, da bude potreba za većim testiranjem. Kazao je i kako se na KCUS-u radi u tri smjene, ali da ipak ne mogu stići završiti toliki broj uzoraka.

Rekao je i kako smatra da pacijenti bez velike potrebe ne treba da dolaze u domove zdravlja tražiti zdravstvenu uslugu, odnosno da su izuzeci osobe sa simptomima i oni koji sumnjaju da su zaraženi Covidom-19, kao i onkološki pacijenti.

Odgovarajući na pitanje da li su potrebne restriktivnije mjere kazao je kako treba ići ka tome ukoliko bude nastavljen rast novozaraženih u smislu da sve ono što sada radi, ne radi u tom obimu, kao i da građani poštuju preporuke da se ograničeno kreću i da u određenom vremenskom periodu realiziraju svoje potrebe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad