Stranka za BiH osudila HNS-ov "pokušaj lažiranja historije"

Vijesti 01. nov 202019:17 > 19:19
HNS BiH

Predsjednika Stranke za BiH Amera Jerlagića danas je osudio "pokušaj lažiranja historije i licemjernu 'podršku HNS-a' predsjedniku Francuske Macronu u vezi 'islamskog terorizma'", saopšteno je iz SzBiH.

Jerlagić je izrazio nadu kako “gospodi iz HNS-a” nije izlapilo sjećanje na to da je Francuska bila jedan od krucijalnih svjedoka tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini i da su zajedno sa britanskim snagama činile najjače jedinice UN-a tokom rata u Bosni i Hercegovini, te da su i njihovi vojnici bili svjedoci tokom suđenja u Haagu.

“Nije potrebno da pripadnicima francuskog naroda objašnjavate, na sebi svojstven način, lažirajući historiju, ko su bile žrtve, a ko dželati tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Podsjećamo Vas da su zapovjednici HVO-a u srednjoj Bosni proglašeni krivim i da su im izrečene presude u trajanju od nekoliko desetina godina. Da su za zlodjela u Ahmićima (gdje su ubijane bebe od nekoliko mjeseci) na međunarodnom sudu u Haagu osuđeni Tihomir Blaškić i Dario Kordić. Podsjećamo Vas da su za udruženi zločinački poduhvat na međunarodnom sudu u Haagu osuđena sedmorica zapovjednika HVO-a na 111 godina zatvora”, kazao je Jerlagić te dodao:

“Gospodo, đaba Vam Vaš tzv. ‘europejizam’, kada je isti stvaran na zločinu i na krvlju nedužnih ljudi. To vrlo dobro zna francuski narod”.

Podsjećamo, Hrvatski narodni sabor u Bosni i Hercegovini “pružio je podršku” Francuskoj i predsjedniku Macronu u borbi protiv “islamskog terorizma”. Iz HNS-a su dodali kako su i Hrvati u BiH osjetili posljedice tog djelovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad