Muftijstvo banjalučko: Dodijeljena plaketa novinaru Miši Vidoviću

Vijesti 05. nov 202012:42 > 12:44
Anadolija (AA)

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović danas je novinaru Miši Vidoviću uručio plaketu "Ibrahim ef. Halilović" za doprinos u izgradnji mira, međusobnog pomirenja, suživota i promociju temeljnih ljudskih vrijednosti.

Na svečanoj dodjeli plakete ispred Ferhat-pašine džamije, iz Banjalučkog muftijstva rekli su da je odluka o dodjeli plakete donesena u dogovoru sa predstavnicima Udruženja saveza Banjalučana Švedske.

“Čovjeka krase njegove ljudske vrline, dobrota, plemenitost, ideali u ubjeđenje. Zbog tih vrijednosti on se zaogrđe atributom ljudskosti. Te vrline kod čovjeka i u društvu razvijaju empatiju, solidarnost, osjećanje za i prema drugom sve sa ciljem zaštite i očuvanja čovjeka kao svete ljudske vrijednosti. To je polazna osnova za redovno i svakodnevno odvijanje život. No, postavlja se pitanje kako ojačati, dsotići i osnažiti ljudskost u teškim vremenima, bolje kazano, složenim društvenim okolnostima i poremećenim međuljudskim odnosima. Kako biti glasnik istine kad smrt isuče svoj mač nad vratom glasnika instine. Kako bit glasnik dobra kad zlo zagospodari a dobro bude protjerano, rastjerano, pogaženo i poniženo. Kako biti glasnik prava na slobodu i život svih kad se oni jamče samo jednima, a progon određuje i nudi drugima. Danas svjedočimo da i u tim vremenima zlobe, zla, strave i užasa Bog podari da se u srcima i dušama pojedinaca upali svjetlo ljdskosti, nade, vjere i ljubavi u čovjeka. Pa čovjek je sveto biće stvoreno božijom voljom, a bogomolje u ovom slučaju džamije su sveta zdanja u ime Boga sagrađena ljudskom rukom. Danas svjedočimo da i mala dobrota, pažnja u zlim i teškim vremenima postaje velika i dokaz je čovječnosti pojedinca, ljudskosti i nade u dobro”, rekao je Nusret ef. Abdibegović.

Anadolija (AA)

Istakao je da danas svjedočimo da postoje osobe koje iz ljudskih, moralnih, karakternih i profesionalnih razloga svjedočile istinu.

“Miši Vidoviću iskazujemo poštovanje i ljudsku zahvalnost na profeionalnom radu i na svemu što je učinio da se čuje, vidi istina o nedužnom stradanju Bošnjaka devedesetih godina prošlog vijeka, te nasilnom rušenju vjerskih objekata u ovom lijepom gradu, gradu Banjaluci”, rekao je muftija banjalučki.

Mišo Vidović novinarstvom se bavi od osamdesetih godina, radio je za medije iz BiH, te Hrvatske i Slovenije. Od decembra 2006. godine zaposlen je kao dopisnik Federalne televizije.

Vidović je u obraćanju rekao da mu je čast i zadovoljstvo što je dobitnik ove plakete.

“Ova plaketa nije dodjeljena samo meni, već i svim mojim radnim kolegama i prijateljima koji zajedno samnom rade na Radio-televiziji Federacije BiH i Federalnoj televiziji”, kazao je Vidović.

Anadolija (AA)

Ovo je prvi put da se dodjeljuje plaketa “Ibrahim ef. Halilović”, a trebalo bi da postane tradicionalna nagrada.

Ibrahim ef. Halilović 1988. godine imenovan je za muftiju u Banjaluci za cijelu Bosansku Krajinu, a formiranjem Banjalučkog muftijstva 1993. godine imenovan je na mjesto banjalučkog muftije i na toj poziciji ostao je do smrti 1998. godine. Reisu-l-ulema Mustafa Cerić dodjelio mu je priznanje za hrabrost i postojanost, a 1996. godine dobio je nagradu za mir.

“Nažalost sudbina je htjela, a neko zabranio, da se muftija Ibrahim ef. Halilović nije mogao ukopati u Banjaluci, nego je ukopan u haremu Begove džamije u Sarajevu”, dio je biografije Ibrahima ef. Halilovića pročitane tokom svečane dodjele plakete.