Dodik: Rezolucija o Srebrenici destabilizuje BiH

Vijesti 23. jun 201519:17 > 19:24
N1

Srbija ne razumije ni smisao ni cilj rezolucije o Srebrenici, stoji u pismu koje je Beograd uputio stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN. Za to vrijeme u Banjaluci je predsjednik Republike Srpske ponovio da rezolucija o Srebrenici ne donosi ništa dobro Bosni i Hercegovini i najavio nove poteze.

Milorad Dodik je rekao da Rezolucija o Srebrenici destabilizuje zemlju i ne doprinosi procesu pomirenja naroda. On je kazao da će pokušati s predstavnicima vlasti na nivou BiH i srpskog naroda zajednički uputili pismo generalnom sekretaru UN-a o neprihvatljivosti takvog prijedloga.

Dodik je potvrdio da će 26. juna biti održana sjednica Vlade Republike Srpske i Republike Srbije na kojoj će se razgovarati o Srebrenici, prenijela je u Dnevniku N1, reporterka Anđelka Marković.

Predsjednik RS je negirao postojanje bosanskog jezika za što je povod bio događaj u Kotorskom kod Doboja.

Roditelji bošnjačke djece koja pohađaju OŠ Milan Rakić su protestovali jer je djeci umjesto bosanski u knjižice upisan bošnjački jezik. Dodik je danas ponovio da ne postoji bosanski jezik i da ga nema u ustavu RS. Adil Osmanović je komentarisao i rekao da je ovim prekršen državni Ustav i da u Ustavu stoje tri jezika.

S posebnim zanimanjem čeka se ishod za danas najavljene posebne sjednice NSRS o aferi papak. Ipak, još uvijek se ne zna kada će početi posebna sjednica NSRS jer je redovna još uvijek u toku. Banjac je istupio iz kluba poslanika SDS-a i najavio da će osnovati novi klub.