Učanbarlić: Inertnost nadležnih je najveći problem BiH

Vijesti 24. jun 201508:29 > 08:39
N1

U izdanju Novog dana za srijedu, 24. juni 2015. godine gošća rubrike Press, na prelistavanju dnevne štampe najtiražnijih novina u BiH, bila je Selma Učanbarlić, novinarka BIRN-a.

Naser Orić je glavna tema naslovnica, pogotovo u federalnim medijima.

”Ono što je generalno obilježilo njegovo hapšenje su vijesti o izručenju. Sigurno što je doprinijelo izvještavanju jeste sporo reagovanje nadležnih organa BiH. Od dana hapšenja se nije mogla dobiti nikakva informacija, a niti Vlada Srbije nije ponudila više. Poražavajuće je da naše institucije ne mogu dati odgovore na najprostija pitanja, što je uzrokovalo dosta konfuzije. Ni dan danas ne znamo koje su procedure, šta se može desiti, kako će sud reagovati”, istakla je Učanbarlić u uvodu.

Istakla je gošća sa se u slučaju Divjaka i Ganića također dugo čekalo, jer se takve stvari ne mogu brzo procesuirati. Ono što ne znamo jesu navodni dokazi Srbije koji nisu ponuđeni, da li se o tome sudilo u Haagu. ”Žrtvama i javnosti nije dovljno da 20 godina nakon zločina kažete da imate predmet i da će te ga riješiti”, dodavši da ”inertnost i spor nastup institucija je direktan uzrok svega što se dešava”.

Dodala je da se ranije riješio slučaj oko sela Zalazje, možda do ovoga ne bi ni došlo.

Koliko BiH čuva i promoviše kulturno-historijsko naslijeđe, bilo je pitanje koje se otvorilo nakon naslova da je pronađen plašt srednjovjekovnog plemića

”Imamo materijala da promovišemo ono što smo naslijedili. Dobro je da ovakav naslov stoji između ostalih, ali nažalost ne čuvamo ono što imamo”, kazala je, podsjetivši da

Priča koja je zastupljena u štampi a vezana je za kolektivne ugovore i Reformsku agendu, gošća je prokomentarisala kao temu o kojoj ćemo čitati još dugo, dok vlasti ne nađu realno riješenje.

”U principu su sve novine pratile iste teme”, samo je pitanje kako ko šta formuliše, kazala je Učanbarlići, ali je pozdravila bh. mljekare koji su dobili saglasnost tijela za izvozv mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.