Bh. mlijeko u EU: Kvalitetan proizvod koji koče stranci

Vijesti 24. jun 201508:45 > 08:53
N1

Bosna i Hercegovina dobila je saglasnost tijela Europske unije za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, a početak tog izvoza može se očekivati za dva mjeseca.

Umjesto skupog brodskog transporta pojednostavljene su i procedure izvoza mlijeka kopnenim putem u Rusiju i Tursku. Tim povodom gost Novog dana bio je Mehmed Nikšić – predsjednik Udruženja mljekara FBiH.

Je li ovo konačno dobra vijest za proizvođace mlijeka u BiH?

”Ovo nam pričinjava veliko zadovoljstvo, jer se godinama bavimo ovim, znali smo šta smo proizvodili, a ova odluka dokazuje šta znači jedan pojedinac”.

Kada očekujete da će prvi litri mlijeka preci granicu?

”Neće to još tako brzo krenuti. Treba progurati zakonsku legislativu, mada akcioni plan postoji. Kod nas se politizira sve što se može ispolitizirati, tako da to predstavlja najveću prepreku”.

Tržište Hrvatske vjerovatno je prvi cilj?

”Naravno, ali trebat će nam vremena da se vratimo na to tržište, budući da su godinama koristili naše proizvode”, kazao je Nikšić, dodavši da je situaciju sa Hrvatskom i izvozom tamo trebalo rješavati prije nego li je ušla u EU.

”Svaka država gleda da proda više svojih proizvoda. To je logično. Ali dokaz da je 50 miliona litara naših proizvoda išlo na tržište te zemlje je sasvim dovoljan”, kazao je Nikšić.

Koliko mljekara zadovoljava visoke uslove EU?

”Imamo savremenu opremu, a imamo mljekara kojima mnoge EU zemlje mogu zaviditi. Poodavno su spremne, opremljene i organizovane”.

Koliki su zapravo proizvodni kapaciteti i šta je potrebno da se poveća broj onih koji mogu da izvoze?

”Imamo kapacitet, ali nemamo dovoljno sirovine. Ne prerađujemo koliko možemo preraditi. Ako proizvodimo samo 20% mlijeka za vlastite proizvode, šta ćemo onda izvoziti? Četiri strane mljekare u našoj zemlji rješavaju probleme država iz kojih dolaze. Dolaze da ostvare ekstra profit, a ne da prave sirovinsku bazu”.

Ured Europske unije za hranu i veterinarstvo ponovo će da dođe 2016. u BiH kako bi provjerili da je uspostavljeni sistem takav da garantira kvalitet.

Pred nama je dakle godina dana da opravdamo ukazano povjerenje.

Gost je kazao da problem predstavljaju strane mljekare koje ne žele širiti paletu proizvoda, ali i da je potrebna standardizacija proizvodnje mlijeka, kojeg je najteže proizvesti – budući da postoji mnogo parametara po kojima se može kazati da mlijeko ne valja.