Tulumović: Sastanak premijera s Novalićem o spasu privrede u FBiH 18. novembra

Vijesti 13. nov 202014:10 > 14:24
N1

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović kazao je za N1 kako je ovaj kanton s viših nivoa od kreditnog aranžmana s MMF-om dobio 39 miliona KM od kojih je do sada iskorišteno 19 miliona za "krpljenje rupa" u Budžetu i pomoć privrednicima. Da li će biti dodatnih sredstava, bit će poznato nakon sastanka kantonalnih premijera sa premijerom FBiH koji će biti održan 18. novembra.

“Imali smo veliki minus u Budžetu i vše od pola tih sredstava smo iskoristili za zatvaranje budžetskih rupa, da krenemo malo pozitivnije u iduću godinu. Istovremeno, zadnjim rebalansom budžeta usmjerili smo velika sredstva za mikro, mala i srednja preduzeća, a za velika smo izdvojili tri miliona KM kao pariticipaciju za kamatu i na taj način smo otvorili kamatnu linju sa dvije banke u iznosu od 150 miliona KM”, rekao je Tulumović.

Mimo ovih sredstava, za zdravstvene ustanove su izdvojili 1,8 miliona KM, od čega je 500.000 KM za nabavku testova.

Humanitarne donacije i sredstva nisu dijeljena preko Vlade TK već su direktno davana UKC-u.

“Očekivali smo više novca, ali i to je dobro. Nismo još ‘ubrizgali’ sav novac, ostatak će biti iskorišten rebalansom budžeta jer očekujemo teže stanje. Mi idemo po principu ‘koliko vam je jorgan dug, toliko se pokrijete’ i pokušavamo pomoći privredi, zdravstvu, obrazovanju i kulturi”, kazao je Tulumović.

Rekao je i to kako se priča o dodatnim sredstavima s nivoa FBiH, ali da će detaljne informacije imati nakon sastanka svih kantonalnih premijera s premijerom FBiH Fadilom Novalićem na kojem će biti govora o načinu prevazilaženja posljedica pandemije na ekonomiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad