Đonlagić izdvojio jedan grad: Tamo vodimo najveću bitku

Vijesti 13. nov 202017:17 > 18:01
N1

Dženan Đonlagić, DF-ov zastupnik u Parlamentu BiH, istakao je danas za N1 da očekuje dobar izborni rezultat svoje stranke uz napomenu da mnogo očekuje od izbora za gradonačelnika Tuzle.

Naglasio je da će DF nakon izbora i dalje biti sudionik u mnogim općinskim i gradskim vijećima širom Bosne i Hercegovine.

”Radi se o izboru lokalnih vlasti. Ja nemam nikakve dileme da će DF biti aktivni sudionik u mnogim općinskim i gradskim vijećima širom BiH. Imamo kandidate i kandidatkinje i nemam nikakve dileme da ćemo osvojiti dosta veliki broj vijećničkih pozicija. Što se tiče načelničkih, rekao bih da najveću bitku vodimo za gradonačelnika u Tuzli”, istakao je Đonlagić.

Komentarisao je novi istup predsjednika susjedne Hrvatske koji je govorio o kršenju prava Hrvata u Federaciji BiH.

 ”Nažalost, predsjednik Republike Hrvatske gospodin Milanović (Zoran) je davno izgubio kompas i svaki njegov potez je direktno uplitanje i miješanje u unutrašnja  pitanja u BiH. Ukoliko aludira na izmjene izbornog zakona, Hrvatska nema ništa s tim pitanjem. Izmjene su isključivo unutrašnje pitanje bh. institucija i ta priča će se otvarati u državnom Parlamentu gdje je i mjesto. Ne radi se o kršenju prava Hrvata BiH, BiH je dužna ispuniti međunarodne obaveze i implementirati mnogobrojne presude za kršenje ljudskih prava i sve izmjene izbornog zakona moraju ići u tom pravcu”, pojasnio je gost Dana uživo.

Potom je govorio o kritikama Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde.

”Vrlo je jasno da se vidi ta nekakva priča koja ide. Imali smo nedavno gostovanje u nekoj od lokalnih televizija predsjednika NIP-a gdje je branio taj stav potrebe legitimnog predstavljanja Hrvata u BiH. To je za mene neprihvatljivo i iznenađujuće”, dodao je on.

”Po istom izbornom zakonu i ustavu, kandidati iz hrvatskog naroda su bili i Dragan Čović i Željko Komšić i Ivo Miro Jović. I svi su birani po istom zakonu”, naglasio je gost Dana uživo.

Đonlagić je komentarisao i ostale političke aktuelnosti iz Bosne i Hercegovine i regije. Uskoro donosimo video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad