Presedan u Sudu BiH: I novčana kazna optuženim za silovanje

Vijesti 24. jun 201512:51 > 12:54
N1

U Sudu BiH u predmetu Bosiljko Marković i drugi po prvi put u historiji presuđeno je da počinioci krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, silovanje, moraju platiti žrtvi odštetu.

U ovom slučaju riječ je o 26. 500 KM. Osuđeni su dobili po 10 godina zatvora za silovanje djevojčice počinjeno 1992. godine kada je ona imala svega 14 godina. Do sada nije presuđen niti jedan slučaj za naknadu nematerijalne štete u okviru krivičnog postupka, nego su se žrtve usmjeravale da pokreću parnične postupke.

U tom slučaju bi se morale odreći zaštićenog identiteta i platiti sudske troškove što je uglavnom za njih nepremostiva prepreka. Zbog toga je današnja presuda presedan kako u BiH tako i u regiji, te je otvorila vrata hiljadama žrtava da ostvare svoja prava.

Izricanje prvostepene presude u predmetu Bosiljko Marković i drugi pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine zakazano je za 11.30 sati, najavljeno je iz tog suda.

Sud Bosne i Hercegovine je 9. maja 2014. godine potvrdio optužnicu kojom se optuženi Bosiljko Marković i Ostoja Marković terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Detalje donosi Merima Šemić.