Godišnjica ubistva nedužnih fojničkih fratara

Vijesti 13. nov 202018:54 > 19:06
Arhiv

Zilka Spahić Šiljak, direktorica TPO fondacije, prisjetila se danas ubistva fojničkih fratara koji su u ovom bosanskohercegovačkom gradiću ubijeni prije 27 godina.

Ona je na društvenim mrežama objavila status o ovom događaju prisjetivši se ubijenih fratara koji su ”voljeli Bosnu kao dušu svoju”.

‘Danas se prisjećamo fratara iz Fojnice fra Nikice MIličevića i fra Leona Migića. Ubio ih je pripadnik Armije RBiH, na današnji dan, 1993. Ni krive ni dužne. Fra Nikica Vujica za njih dvojicu kaže: Strijeljani su fratri bili pravi domoljubi, Voljeli su Bosnu, kao dušu svoju. Pokojni fra Leon Migić prvi je u Fojnici istaknuo zastavu BiH. sa ljiljanima, i ponosno je postavio na zidine našeg samostana. Fra Nikica je dva mjeseca prije svoje smrti govorio: Moja domovina, domovina mog naroda s kojim živim, s kojim sam nikao, jedino je Bosna. Lahka vam zemlja bila, počivajte u miru”, napisala je ona.

Kako je ranije saopćeno iz Franjevačkog samostana u Fojnici, fratri nikada nisu dvojili da postoji nalogodavac tog strašnog zločina, koji se po njihovu mišljenju, sve ove godine nastoji zaboraviti i prikriti.

Iz samostana navode da svake godine sredinu novembra u Fojnici obilježi sjećanje na dvojicu fratara koje su strijeljali pripadnici Armije RBiH. Tužna godišnjica protekne u znaku mise zadušnice i prigodnog programa, ”a u sjećanju subraće i vjernika fra Nikica Miličević i fra Leon Migić žive svakodnevno jer vrijeme ne može izbrisati ni tragičan događaj ni plemenitost dvojice ubijenih fratara”.

Za ovaj zločin osuđen je Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizirane brigade Armije RBiH iz Visokog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad