Muratović u posljednjem intervjuu za N1: BiH ne može opstati ako ne uđe u EU

Vijesti 14. nov 202017:52 > 18:10
N1

Prof. dr. Hasan Muratović obavljao je veliki broj funkcija tokom svog života. Bio je prvi poslijeratni premijer BiH, a tokom rata glavni pregovarač sa zaraćenim stranama, ali i sa međunarodnom zajednicom.

Gostujući u emisiji “Pressing” 8. maja prošle godine, govorio je o djelovanju međunarodne zajednice spram BiH, te poručio da “BiH u ovom obliku ne može opstati ako vrlo brzo ne uđe u EU”.

“Međunarodna zajednice ne postoji, taj izraz je vrlo pogrešan u našem jeziku. Postoji međuanrodno okruženje. Kada kažemo međunarodna zajednica to bi značilo da postoji neka organizacija koja se konsenzualno ponaša prema nekim problemima, to ne postoji. Prema BiH postoje ruska politika, njemačka politika, britanska politika, fracuska, SAD-a, u novije vrijeme i Kine, turska politka… Ne postoji međunarodna zajednica s nekim konsenzusom u pogledu BiH, ni u čemu. Moje duboko uvjerenje je da BiH ne može opstati ako ne uđe relativno brzo u EU, ne može u ovom obliku opstati, ali to je mnogima potpuno jasno u svijetu. Ali oni ne čine ništa. Znate kako su primane Baltičke zemlje u EU, pa Rumunija, Bugarska, da ne govoirm o tome. Nisu se tu poštovali neki principi koji se isprobavaju na nama. Mi smo jako mali sistem. Da hoće EU, mogla bi nam prvo pomoći, a drugo mogla bi značajno ubrzati naš put”, kazao je tada Muratović.

Muratović je preminuo na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a od posljedica korona virusa s kojim se borio dvije sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad