UŽIVO: Šta do sad znamo o rezultatima lokalnih izbora u BiH

Vijesti 15. nov 202007:12 > 16. nov 2020 14:35
N1

U Bosni i Hercegovini jučer su održani izbori na kojim su birači mogli glasati na sedmim lokalnim izborima od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

14:35

Čerkez: U narednih 15 dana vidjet ćemo posljedice masovnih predizbornih skupova

Član Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez kazao je za N1 kako su se tokom izbornog dana većinom poštivale epidemiološke mjere te da ne bi trebalo biti nekih posljedica, ali da ih očekuju iz perioda i u mjestima gdje su održavani masovni predizborni skupovi.

Situacija će biti jasna u narednih 15 dana.

Ono što se čini prema dosadašnjem, što smo mogli vidjeti, uglavnom na biralištima su se u najvećem broju poštivale mjere koje su bile propisane. Naravno, u slavlju nije uvijek tako i možda je u kriznim štabovima bilo više euforije i bliskog kontakta i to je normalno i za očekivati. Uvijek nekih rizici postoje. Čini mi se da osim skupova koji su bili prije ovoga i u ovoj kampanji gdje smo intenzivno tražili da nema skupova, ostlao možemo reći da je manje-više proteklo na zadovljavajući način”, rekao je Čerkez.

14:35

Ahmetović za N1: Glas koji će biti odlučujući za Srebrenicu

Sadik Ahmetović, predsjednik Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, u razgovoru za N1 je kazao da će Alija Tabaković sigurno biti načelnik općine Srebrenica kada stignu glasovi poštom i kada se uvrste u izborni rezultat.

On je rekao i to da nije zbrojan niti jedan glas sa područja Federacije BIH gdje glasaju izbjegla i raseljena lica.

“Radi se o ažuriranju glasova sa područje opštine Srebrenica, sa redovnih glasačkih mjesta. Nijedan glas nije zbrojan sa područja FBiH gdje glasaju izbjegla i raseljena lica, njih 1.800 sa pravom glasa. To pravi razliku koju može dostići Tabaković, kada dođu glasovi iz dijaspore”, rekao je Ahmetović.

14:34

Dodik: Ja im neću oprostiti ovo šta su uradili Igoru

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas na pres-konferenciji nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su održani juče, kako su oni specifični i da čestita pobjednicima.

Također, kazao je kako će analizirati situaciju onoga što se desilo u Banjaluci, odnosno gubitak gradonačelnika iz reda SNSD-a u tome gradu te da, kako je istakao, postoji sumnja u ponašanje nekih njihovih koalicionih partnera.

Također, bit će danas održan sastanak sa koalicionim partnerima, te da će sačekati potpis predsjednika Socijalističke partije Srpske Gorana Selaka za novu većinu, za koga je rekao da je naveo kako će potpisati sporazum, a onda se predomislio.

Dobio sam poruku koja kaže da je spreman da potpiše, ali sada ja moram koalicione partnere da pitam jesu li oni spremni. On to jedinstvo ruši, a i ne treba nam u toj većini ni na Republičkom nivou. Glupa je priča da Dodiku treba dvotrećinska većina da bi branio Republiku Srpsku. Ja ću je braniti i ovako i onako a onaj ko hoće da glasa protiv, neka glasa. Ja ću se vratiti u Parlament, SNSD će me uvijek podržati. Neka narod zna ko radi protiv RS. Dosta je ucjenjivanja. U najmanju ruku smo očekivali da koalicioni partneri glasaju za kandidata“, rekao je.

14:34

Konaković u Ilijašu: Neće nam ukrasti pobjedu, natjerat ćemo ih da poštuju zakon

U Ilijašu se trenutno okupljaju pripadnici i simpatizeri Naroda i pravde koji traže novo brojanje glasova. Naime, iako su sinoć skoro proslavili pobjedu svog kandidata, danas je kandidat SDA proglašen pobjednikom.

Pred zgradom OIK Ilijaša se trenutno nalazi sve veći broj građana, kao i članovai Naroda i pravde. Stigao je i kandidat Amar Dovadžija, a prije nekoliko minuta je stigao i Elmedin Konaković. Ostatak vijesti čitajte OVDJE.

14:33

Memić za N1: Sada ćemo neko vrijeme sačekati pa ćemo sljedeći put biti pametniji

Nermin Muzur (NiP) bit će novi načelnik Općine Ilidža, a na toj poziciji zamijenit će Senaida Memića iz SDA koji na jučer održanim lokalnim izborima nije bio kandidat. Za ovu poziciju SDA je kandidovala Fikreta Prevljaka koji je poražen od kandidata četvorke (Narod i prvda, Naša stranka, SPD i NBL).

Kako komentarišete rezultate izbora, da li ste iznenađeni?

“Suviše života i iskustva imam da bih se nešto iznenadio, a druga stvar ko god uđe u politiku treba biti spreman i da pobjeđuje i da gubi. Ovo je prilika da čestitam onima koji su pobijedili i da ih upozorim da ih je narod izabrao i da o tome vode računa. Isto tako volio bih da ovi koji su izabrani ne misle da sve znaju, da ne misle da svijet počinje od njih i da im opći interes bude osnovni interes. Često ljudi dobro započnu, a onda se kasnije izgube. Nije sramota reći da se nešto ne zna, da se nešto ne može, nije sramota pitati one koji znaju, nije problem angažovati struku, one koji imaju iskustvo školu i posao za sobom. Najlakše je osvojiti vlast, ali malo je teže biti mudar u tome. Ne bih volio da širimo smetnju i pomutnju među našim narodom, jer ova korona, ove ekonomske prilike, ove postratne prilike dovoljno ispamećuju ljude, tako da se većina i ne ponaša Bog zna kako pametno, nego su spremni prihvatiti svašta”,rekao je Memić za N1.

14:31

Dodik: SNSD pokazao svoju snagu, Radojičić jedan od najboljih u istoriji

Lider SNSD-a Milorad Dodik danas se obratio medijima nakon jučerašnjih lokalnih izbora u BiH, a na kojima je pobjedu u Banjaluci slavio Draško Stanivuković nad kandidatom SNSD-a Igora Radojičića.

“Koalicija će odlučiti da li će dalje ići s njima ili ne. Za pola sata će biti potpisan koalicioni sporazum o proglašenju skupštinske većine u Bijeljini. Želimo da nastavimo provođenje koalicione politike, ona je najbolja za bilo koje mjesto. Za Koaliciju je glasalo nešto manje od 70 posto građana za skupštinsku većinu u gradu”, kazao je Dodik.

13:14

Ovo su kandidati sa najvećim brojem glasova u BiH, jedan se posebno izdvaja

Prema do sada poznatim preliminarnim rezultatima Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini – nekoliko kandidata se posebno izdvaja po broju glasova koje su dobili u svojim lokalnim zajednicama.

Međutim, po rezultatima objavljenim 16. novembra do 09:00 sati – Draško Stanivuković se izdvojio od svih ostalih kandidata. On je za poziciju gradonačelnika Banjaluke dobio 44.370 glasova, a u utrci za čelnu poziciju u tom gradu pobijedio je Igora Radojičića, koji je dobio 36.953 glasa.

13:14

Koalicija Pod lupom: Ogroman demokratski iskorak u BiH

Iz Koalicije Pod lupom na današnjoj pres-konferenciji dali su preliminarnu ocjenu proteklog izbornog dana te su naveli kako je pokazana zrelost u političkom i demokratskom smislu i to pod posebnim, epidemiološkim okolnostima.

Srenuo bih pažnju na političke subjekte koji su ostvarili uspjeh a nisu se naslađivali ili slavili taj uspjeh kršeći epidemiološke mjere, kao što bih skrenuo pažnju na one koji su ostvarili neuspjeh, ali i priznali ga tamo gdje su izgubili. To je ogroman demokratski iskorak u BiH. Imamo situaciju da u izbornoj noći niko ne dovodi rezultate u pitanje“, istakli su iz Koalicije Pod lupom.

Kako su naglasili, preliminarna ocjena izbornog dana je da je na većini mjesta izborni dan protekao u skladu sa zakonom i pratećim aktima uz nepravilnosti, koje se ponavljaju.

Ostatak vijesti donosimo OVDJE.

13:13

Nevjerovatan slučaj – jedan glas odlučio načelnika

U općini Kupres (RS), izborna jedinica 108, desila se pomalo nevjerovatna stvar tokom prebrojavanja glasova na Lokalnim izborima 2020. godine. SNSD-dov kandidat je pobijedio SDS-ovog kandidata za samo jedan glas.

Ovo je općina u kojoj pravo glasa ima 349 birača, samo je jedno biračko mjesto – a dva kandidata.

Gojko Šebez, kandidat SNSD-a, je pobijedio Momčila Marića iz SDS-a za jedan glas. Šebez je imao 95 glasova, Marić 94.

13:13

Tanović: Umjesto postizborne pobjedničke poruke

Malo ko je vjerovao da će upravo iz Novog Sarajeva otići najuvjerljivija poruka svim retrogradnim silama koje poslednjih 25 godina razaraju našu državu, ali jedan od onih koji je u to vjerovao, bio je uvaženi profesor Hasan Muratović, napisao je dr. Hasan Tanović, novi načelnik Općine Novo Sarjaevo.

“Iznimno mi je žao što se njegova iznenadna smrt dogodila nekoliko dana pred kraj kampanje, pa nisam mogao napisati nikakav komentar kako se isti ne bi prokomentariosao u političke svrhe. Želim da znate da je profesor Muratović dao punu podršku našoj političkoj priči i ideji o novim vremenima za Bosnu I Hercegovinu i kao neko ko je imao impresivnu akademsku i političku karijeru, posljednje momente svog života, podijelio je upravo sa nama, savjetujući nas o tome kako i na koji način da pristupimo različitim izazovima koji nas očekuju”, naveo je Tanović.

12:53

Od 12 općina u ZDK šest načelničkih mjesta osvojila SDA, tri HDZ…

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila je jutros ažurirane nepotpune i preliminarne rezultate u nedjelju održanih lokalnih izbora.

Kada su u pitanju općine Zeničko-dobojskog kantona kojih je 12, šest načelničkih pozicija osvojili su kandidati Stranke demokratske akcije (SDA), tri načelničke pozicije osvojila je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, dok su Socijaldemokratska partija (SDP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista osvojile po jednu načelničku poziciju, a jedan nezavisni kandidat osvojio je načelničku poziciju.

12:52

Oštre reakcije iz Sarajeva nakon čestitke Abazovića

U jeku saopštavanja rezultata lokalnih izbora u BiH, oglasio se i Dritan Abazović iz Crne Gore koji je na Twitteru napisao: “Region zaslužuje više. Svi želimo novu vrijednost, nove ljude i novu nadu. Čestitam! Građani – uzmite svoju slobodu!”, poručio je Abazović.

Njegova poruka je naišla na odobravanje, ali i na jako oštre poruke koje su uslijedile.

12:16

Gradovi koji nakon izbora imaju mnogo mlađe načelnike

Lokalni izbori u BiH donijeli su velike promjene na rukovodećim mjestima u bh. gradovima.

Jedna od glavnih promjena je u tome što neki gradovi sada imaju mnogo mlađe načelnike i gradonačelnike, koji su slavili pobjedu nad dosadašnjim.

Vijest čitajte na OVOM LINKU.

12:15

Danas dženaza Mirsadu Peci, kandidatu SDA za načelnika Općine Travnik

U travničkom naselju Goleš danas će biti klanjana dženaza-namaz doktoru Mirsadu Peci, koji je na lokalnim izborima bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik.

Peco je umro jučer u bolnici u Travniku u 63. godini, gdje je bio hospitalizovan zbog komplikacija izazvanih zarazom koronavirusa.

Dženaza-namaz će se klanjati iza ikindija-namaza na mezarju Goleš, a dženaza polazi ispred džamije u Golešu.

12:14

Strani mediji o izborima u BiH

Strani mediji prenijeli su vijest o pobjedama na lokalnim izborima, koje su opozicijske stranke u BiH proglasile u nekim od najvećih bh. gradova već u nedjelju par sati po zatvaranju birališta.

Zbog nezadovoljstva načinom na koji nacionalističke i desničarske stranke rukovode pandemijom, stranke s umjerenijim opredjeljenjem su preuzele vlast u glavnom gradu Sarajevu i najvećem gradu bh. entiteta Republika Srpska, Banja Luci, kao i u drugim većim gradovima širom zemlje, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, prenosi Associated Press.

Ostatak vijesti čitajte OVDJE.

12:14

Građani o lokalnim izborima: Sarajevo je pokazalo da je tamo gdje je nekad bilo

U Bosni i Hercegovini jučer su održani lokalni izbori. Građane Sarajeva jutros smo pitali šta oni misle o ishodu lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini i praktično svi koji su bili raspoloženi za razgovor istaknuli su kako su zadovoljni do sada objavljenim rezultatima.

12:13

Regionalni mediji pišu o porazima Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića

Porad SNSD-a Milorada Dodika u Banjaluci i SDA Bakira Izetbegovića u Sarajevu – centralne su teme i u medijima u regionu.

Izbori u BiH nanijeli udarac Izetbegoviću i Dodiku, Čović gotovo nedirnut – naslov je hrvatsog portala Index.hr. Ovaj medij navodi da su preliminarni rezultati donijeli promjene na političkoj pozornici u BiH.

“A najvažnije su činjenica da su dvije od tri vladajuće stranke s nacionalnim predznakom izgubile nadzor nad velikim gradovima poput Sarajeva i Banje Luke”, navodi Index.

12:13

Interaktivni prikaz rezultata Lokalnih izbora u BiH

U Bosni i Hercegovini održani su Lokalni izbori.

Dosimo interaktivni prikaz rezultata za pozicije načelnika općina i gradonačelnika, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije.

Mapu pogledajte OVDJE.

12:12

Čović nakon izbora: Ne možemo povezivati Banjaluku, Sarajevo i Mostar

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je na pres-konferencije te stranke kako su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini rađeni u posebnim uvjetima, te da mu je drago da nije bilo izraženijih incidenata u izbornom procesu.

“Nekih problema je bilo, ali ne toliko da bi moglo obezvrijediti ovaj proces koji smo imali, koji možemo nazvati demokratskim”, rekao je.

Što se tiče HDZ-a BiH, možemo biti jako zadovoljni rezultatom. Imati 20 načelnika/gradonačelnika i više od 300 vijećnika, rezultat je koji zaslužuje posebnu pažnju. Radili smo taj posao dosta dobro, iako nije bilo klasične izborne kampanje, poslali smo snažnu poruku i to je ono što ćemo ubuduće raditi. Izbori traju četiri godine i za novi ciklus treba danas početi raditi“, istakao je predsjednik HDZ-a BiH.

10:41

CIK BiH: U Kalesiji samo 19 glasova razlike između kandidata NBL-a i SDA

Jedna od najtješnjih borbi za načelnika u BiH trenutno se vodi u Kalesiji, gdje kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Sead Džafić trenutno ima samo 19 glasova više u odnosu na kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Zijada Kulanića.

Prema posljednjem presjeku podataka Centralne izborne komisije BiH (od 9:00 sati), jedna od najneizvjesnijih izbornih utrka vodi se u Kalesiji, gdje dvojicu vodećih kandidata, dijeli svega 19 glasova.

10:40

Šta će biti sa izborima u Travniku?

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik Mirsad Peco preminuo je na dan lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Prema rezultatima iz Centralne izborne komisije jutros od 9 sati, on je uvjerljivi pobjednik izbora ispred HDZ-ovog kandidata Gorana Pejakovića.

Još uvijek je nejasno šta će se desiti sa izborima u Travniku.

10:40

“Jedini načelnik u svim partijama” ponovo osvojio mandat u Sarajevu

Ibro Berilo je novi/stari načelnik sarajevske općine Trnovo. On je tokom svoje političke karijere bio član tri stranke.

U Stranci demokratske akcije (SDA) je bio dvanaest godina, od njenog osnivanja 1990. godine.

10:39

Brakus: Dodik se mnogo družio s Vučićem, a takvi ne prolaze dobro na izborima

Radijski voditelj i autor Igor Brakus izjavio je u Novom danu TV N1 da je pratio lokalne izbore u BiH i da nije iznenađen što je SNSD Milorada Dodika izgubio u Banjaluci, jer se član Predsedništva BiH mnogo družio sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a takvi, kako je rekao, ne prolaze dobro na izborima. Ocijenio je i da rezultati izbora u regionu u posljednje vrijeme pokazuju da je “bukvalno sve moguće”.

“Realno, Dodik se mnogo družio sa Vučićem, a ko se druži sa Vučićem, ne prolazi dobro na izborima. Vidjeli smo to sa Hillary Clinton, pa sa Donaldom Trumpom, i sada sa Dodikom.

Vijest čitajte OVDJE.

9:52

CIK: Grujičić u prednosti u Srebrenici

Centralna izborna komisija danas u 9 sati objavila je nove rezultate izbora koja su jučer održani u Bosni i Hercegovini, a prema novim statistikama, najviše glasova u Srebrenici osvojio je Mladen Grujičić (Zajedno za Srebrenicu) kojem je zasad pripalo 1776 glasova.

9:48

Ilijaš (ne)čeka promjene

U općini Ilijaš i dalje je neizvjesno u utrci za načelnika. Akif Fazlić, kandidat SDA, ima jako malu prednost u odnosu na jedinog protukandidata – Amara Dovadžiju koji je kandidat sarajevske četvorke.

Fazlić u izbornoj jedini 118 vodi sa 3.808 glasova, odnosno ima povjerenje 51,25 posto birača koji su izašli na izbore. Amar Dovadžija je sakupio 3.622 glasa, odnosno 48,75 posto povjerenja birača.

Vijest donosimo OVDJE.

9:47

Reuters: Pobjeda opozicije u Sarajevu i Banjaluci

Opozicijske stranke su proglasile pobjedu na lokalnim izborima u dva najveća bh. grada, Sarajevu i Banjaluci, a analitičari tvrde kako bi ovaj trend mogli pratiti i naredni, opći izbori 2022. godine, prenosi Reuters.

Nacionalističke srpske, hrvatske i bošnjačke stranke drže vlast veći dio razdoblja od kraja rata 1990-ih godina, a svaka od njih je tokom tog period stvorila snažne pokroviteljske mreže, piše dalje Reuters.

Ostatak vijesti čitajte OVDJE.

9:46

Radojičić čestitao Stanivukoviću

Na osnovu obrađenih 86,89 posto biračkih mjesta u Banjaluci, pobjedu za gradonačelnika tog grada odnio je Draško Stanivuković ispred Partije demokratskog progresa.

Stanivuković je osvojio 44.370 glasova, odnosno 54,56 posto, a Igor Radojičić ispred SNSD-a, kojeg je podržalo još devet stranaka, dobio je podršku 36.953 birača ili 45,44 posto.

Ostatak donosimo na OVOM LINKU.

9:31

Tijesna utrka za načelnika za sarajevsku Općinu Novi Grad

Prema najnovijim rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, u sarajevskoj Općini Novi Grad vodi Semir Efendić iz SDA, ali daleko nije ni Adnan Delić iz “Četvorke”.

Prema podacima, Efendić je osvojio 16.647 glasova, odnosno 46,55 posto, dok je Delić dobio 16.207 glasova ili 45,32 posto.

Ostatak vijesti donosimo na OVOM LINKU.

9:31

Fikret Abdić na korak do nove pobjede u Velikoj Kladuši

U Velikoj Kladuši je do sada obrađeno 96,7 posto biračkih mjesta i sasvim izvjesno je da će Fikret Abdić, lider Laburističke stranke BiH ostati načelnik ove općine.

Obrađena su 64 od 66 biračkih mjesta, a Abdić je prema podacima CIK-a dobio 6.479 glasova, odnosno izabran je voljom 44,15 posto birača.

9:30

CIK: Grujičić u prednosti u Srebrenici

Centralna izborna komisija danas u 9 sati objavila je nove rezultate izbora koja su jučer održani u Bosni i Hercegovini, a prema novim statistikama, najviše glasova u Srebrenici osvojio je Mladen Grujičić (Zajedno za Srebrenicu) kojem je zasad pripalo 1776 glasova.

Na drugom mjestu je Alija Tabaković za Stranke demokratske akcije sa 1088 osvojenih glasova. Jasno je da će se upravo između ova dva kandidata voditi borba za načelničko mjesto.

9:07

Dritan Abazović: Talas promjena se iz Crne Gore proširio u BiH

Dritan Abazović, lider pokreta URA u Crnoj Gori na Twitteru je komentarisao preliminarne rezultate Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Abazović je napisao da se talas promjena iz Crne Gore proširio i u BiH.

Opširnije na LINKU:

8:56

Prevare koje su obilježile izbore u BiH

U Bosni i Hercegovini su održani Lokalni izbori, koje su kao i prethodnih godina, obilježile brojne nepravilnosti koje je registrovala Centralna izborna komisija i Koalicija Pod lupom. Kantonalni MUP-ovi i MUP RS bili su primorani da intervenišu u više navrata, na nekoliko biračkih mjesta.

Doboj i DNS bili su u žiži javnosti, a ova stranka se nakon uočenih nepravilnosti povukla iz izbornog procesa u ovom gradu. Slavko Gligorić, predsjednik odbora je na konferenciji za novinare rekao da će biti pokrenut krivični postupak protiv predsjednika Gradske izborne komisije i pojedinih predsjednika biračkih mjesta, a od nadležnih institucija tražit će da izbori u Doboju budu ponovljeni.

Ostatak vijesti donosimo na OVOM LINKU.

8:40

Objavljeni rezultati izbora u Travniku: Najviše glasova preminulom kandidatu SDA

Nakon jučerašnjih održanih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, sabiraju se glasovi pobjednika u našoj zemlji.

Kako je objavila Centralna izborna komisija BiH, u Travniku su juče najviše glasali za kandidata za načelnika Mirsada Pecu iz SDA, koji je nažalost preminuo od korona virusa u tom gradu.

Ostatak vijesti donosimo na OVOM LINKU.

8:40

Počinje dezinfekcija škola u RS, nastava na daljinu

U Republici Srpskoj će od danas do petka, 20. novembra, biti obustavljen vaspitno-obrazovni rad u osnovnim i srednjim školama, kao i Domu učenika u Doboju usljed potrebe dezinfekcije prostorija koje su korištene kao biračka mjesta za lokalne izbore.

Prema odluci Republičkog štaba za vanredne situacije, sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj obavezne su da tokom sedmice organizuju nastavu na daljinu, korištenjem sredstava elektronske komunikacije.

7:28

Oglasio se Adnan Delić o rezultatima izbora u Novom Gradu Sarajevo

Adnan Delić, nestranački kandidat za načelnika općine Novi Grad Sarajevo rano jutros se oglasio nakon što je Centralna izborna komisija objavila prve rezultate izbora u ovoj sarajevskoj općini.

Kako je navedeno u prvoj sinoćnjoj objavi CIK-a, Delić je u vodstvu premda treba istaći da je Efendić ranije proglasio pobjedu nakon što je dobio podatke s mnogo većim uzorkom obrađenih listića.

7:07

Konaković: Krivične prijave, policija na terenu…

Čan Opštinske izborne komisije Centar Sarajevo Naser Čopelj, samovoljno uzeo zelene obrasce i odnio van birališta. Nervozni su i krše zakone. Podnijeli smo krivičnu prijavu, napisao je jutros na Facebooku Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

6:27

Kandidati s nula glasova u BiH: Čak ni sami nisu glasali za sebe

Ekološka partja Republike Srpske u općini Istočni Mostar na jučer održanim izborima imala je dva kandidata. ali nije osvojila nijedan glas. I nije jedina. Detaljnije OVDJE.

6:19

CIK je jutros, nešto prije 2 sata objavio nove rezultate izbora sa znatno većim uzorkom obrađenih biračkih mjesta. Rezultate pogledajte OVDJE.

0:40

Slavlje na Trgu Krajine u Banjaluci (VIDEO)

Pristalice Draška Stanivukovića, novog gradonačelnika Banjaluke, večeras slave na Trgu Krajine u gradu na Vrbasu nakon što je potvrđeno da je zajednički kandidat PDP-a i SDS-a na ovogodišnjim lokalnim izborima pobijedio SNSD-ovog kanadidata Igora Radojičića.

0:40

Muzur: Rekordna podrška za bilo kojeg načelnika Općine Ilidža ikada

Kandidat Četvorke za načelnika općine Ilidža Nermin Muzur ostvario je ubjedljivu pobjedu, a prema informacijama NiP-a riječ je o rekordnom broju glasova kada su u pitanju lokalni izbori i izbor načelnika ove općine.

“Ovi ljudi iza mene su samo dio ekipe i kandidati za Općinsko vijeće Naroda i pravde, kolege iz SDP-a i Naše stranke su u svojim štabovima i kasnije ćemo im se pridružiti. Želimo vam se zahvaliti što ste nas podržavali u periodu pred kamapnju, tokom kampanje i što ste nam dali ovoliko podršku na izborima. Pored svih epidemioloških problema zabilježili smo rekordnu podršku ikada za bilo kojeg načelnika Općine Ilidža. S jedne strane to je izuzetno velika nagrada i priznanje za naš rad, s druge strane to je još veća obaveza i predstoji nam teži period u kojem moramo dokazati da smo zaista drugačiji i uzvratimo onako kako ste nam dali podršku danas”, rekao je Muzur.

0:29

CIK: Adnan Delić vodi u opštini Novi Grad

CIK BiH je večeras saopštio kako kandidat “četvorke” Adnan Delić vodi ispred Semira Efendića na izborima u opštini Novi Grad.

Efendić je ranije proglasio pobjedu u ovoj opštini.

“Prema trenutno unesenim rezultatima imamo 20.337 glasova, dok sljedeći kandidat ima 19.252. Broj glasova koji su ostali da se prebroje ne mogu napraviti promjene u vodstvu. Hvala građanima Novog Grada na velikoj podršci i ovaj put! Nastavljamo zajedno!”, naveo je Efendić.

0:23

Šarović: Pobjeda u Banjoj Luci i Bijeljini nagovještava velike promjene

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je večeras izjavio da se u toj stranci ponovo slavi, poslije toliko godina, te da je „Banja Luka u rukama opozicije“.

– Ali za nas u SDS-u još jedna velika pobjeda, odbranili smo Bijeljinu i Bijeljina je u rukama SDS-a – kazao je Šarović.

Dodao je da pobjeda u Banjoj Luci i Bijeljini „nagovještava velike promjene koje će da se dese u Republici Srpskoj“.

– Ovo je samo prvi korak. Mislim da je pozicija doživjela težak udarac. Odbrana Bijeljine i gubitak Banja Luke je nešto što oni nisu uopšte predviđali. Sada je 2022. godina toliko dostižna opoziciji, SDS-u i PDP-u, kada ćemo zadati konačan udarac vladajućoj garnituri – naveo je predsjednik SDS-a.

0:22

Reizbor načelnika u Cazinu, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi

Prema preliminarnim rezultatima, sadašnji gradonačelnik i ovogodišnji kandidat A-SDA za gradonačelnika Nermin Ogrešević odnio je petu uzastopnu izbornu pobjedu i bit će na čelu Cazina još četiri godine.

Ogrešević je izjavio da planiraju završiti u ovoj godini započete infrastrukturne projekte, kako bi prešli na one koji su planirani za naredne četiri godine.

Novi-stari načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović (SDA) kazao je kako u proteklom vremenu nije bilo sumnje u uspjeh SDA i pobjedu u utrci za poziciju općinskog načelnika.

0:17

Koalicija Pod lupom: Glasanje uz probleme, izlaznost 51%

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” je na konferenciji za medije održanoj u 23.00 h u Sarajevu izvijestila javnost o pristupu posmatrača, otvaranju biračkih mjesta, procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta, te o uočenim kritičnim situacijama na terenu.

Koalicija „Pod lupom“ je danas zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatrala izborni dan sa 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača/ica na terenu.

0:17

Objavljeni prvi rezultati za općinska vijeća u Sarajevu

Prvi rezultati izbora za općinska vijeća u sarajevskim gradskim općinama potvrdili su da je Stranka demokratske akcije osvojila najviše glasova, ali uz značajan izborni napredak stranaka koje čine ”četvorku”.

Prema podacima koje je portal Faktor objavio nešto prije ponoći, situacija je prema dosad prebrojanim glasovima sljedeća…

0:16

Dodik preuzima još jednu funkciju nakon današnjih izbora

Nakon što je lider SNSD Milorad Dodik priznao poraz u Banjaluci, otvorio je i pitanje ko je izdao u Banjaluci.

“Nije mi nimalo prijatno zbog toga. što se tiče Banjaluke SNSD u odnosu na 2018. godinu je rastao. Po dosadašnjim rezultatima imamo oko 31 odsto glasova u Banjaluci”, rekao je Dodik.

Postavlja se pitanje kako je Radojičić izgubio, ako je SNSD sa 27 posto rastao na 31%. Pitali smo Milorada Dodika, da li je Igor Radojičić žrtva frakcija unutar samog SNSD, te da li su SP i DNS preko Radojičića odlučili da se osvete politici SNSD i samog Dodika, koji je posljednjih mjeseci samovoljno smjenjivao njihove kadrove?

“Od sutra sam ja predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka”, poručio je Dodik.

0:04

Diskusija Izetbegovića i reporterke N1: Adisa, hajde navali!

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je večeras na inzistiranje reporterke N1 Adise Imamović priznao kako je gubitak načelničkih mjesta u Sarajevu “veliki poraz”, a ne kao što se ranije tvrdilo “samo gubitak načelničkih pozicija”.

Došlo je do diskusije između prvog čovjeka SDA i reporterke N1.

0:03

Čampara: Bakir Izetbegović i KO SDA trebaju podnijeti ostavke

Aljoša Čampara pojavio se večeras u Štabu Naroda i pravde. Za N1 je rekao kako je došao da podrži svoje prijatelje kojih je u ovoj stranci imao i dok je bio u SDA. Istakao je kako nije iznenađen rezultatima te da mu je žao što je SDA doživio najveći historijski poraz.

“Nisam iznenađen rezultatima, očekivao sam ih možda ne baš ovako, ali otprilike jesam. To sam nagovještavao i govorio svojim kolegama u SDA da se stvari trebaju mijenjati, da se ne može na Aferi Asim pomoću koje je kandidat došao na čelo Kantonalog odbora i uz sve druge afere ići u izbore. Mislim da je ovo spas civilizacije u KS, da je Nermin Muzur mladi momak ovako ubjedljivo pobijedio na Ilidži protukandidata jer smo svi vidjeli o kakvom se kandidatu radi, vokabularu, viziji. Upozoravao sam sedam-osam mjeseci. Ljudi nisu htjeli da to slušaju, mislim da bahtost, sila, ne prolazi i ne može proći. Ovo su dokazali ovi lokalni izbori. Rahmetli Alija izetbegović je govorio da narod nije blećak i nije, razmišljaju svojom glavom i donijeli su odluke kakve su donijeli”, rekao je Čampara.

23:48

Ljubiša Petrović iz SDS-a proglasio pobjedu u Bijeljini

Predsjednik Gradskog odbora SDS Bijeljina Tomica Stojanović proglasio je večeras pobjedu Ljubiše Petrovića za gradonačelnika Bijeljine.

Stojanović je rekao da su obrađena 173 biračka mjesta ili 96,6 odsto i obrađeno 48.066 glasova.

23:32

Konaković: Hvala građanima koji su glasali da se politička scena u BiH mijenja iz temelja

U ovom trenutku smo veoma sretni, ali shvatamo da je pred nama velika obaveza i odgovornost na koju smo spremni, a spremni smo jer u redovima Naroda i Pravde imamo mnogo kvalitetnih, stručnih i etičnih ljudi, koji su do sada politiku posmatrali iz prikrajka – kazao je predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković komentirajući današnje izbore.

Konaković ističe da je NiP svjesna stanja u bh. društvu, te da je spremna na odgovornost koju je preuzela. Zahvalio se građanima BiH koji su u jeku pandemije koronavirusa izašli i glasali i “odlučili da se politička scena u BiH ipak iz temelja mijenja”.

23:23

Tanović: Očekivao sam pobjedu u Novom Sarajevu

Novi načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović kazao je za N1 da je očekivao pobjedu na lokalnim izborima. Dodao je da želio “jasnu pobjedu” što se na kraju i ostvarilo.

Kao razlog trijumfa naveo je niz faktora – od njegovog imena do programa “četvorke”, kao i afere iz SDA.

23:17

Komšić: Prošli smo onako kako smo i očekivali

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić istakao je da je ta stranka na lokalnim izborima prošla onako kako je i očekivala.

“DF će imati više vijećnika u gradskim i općinskim vijećima i to je za nas veliki uspjeh”, rekao je Komšić.

23:07

Izetbegović: Izgubili u Sarajevu, dobili u BiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je večeras kazao kako je ova stranka izgubila tri načelničke pozicije u gradu Sarajevo.

Dodao je kako je SDA dobila načelničke pozicije širom BiH. Razlog poraza u Sarajevu vidio je u ujedinjenju opozicije ili, kako je kazao, “svi zajedno protiv SDA”.

23:05

Dodik: Tužan sam što smo izgubili Banjaluku

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik priznao je poraz u Banjaluci. Dodik je kazao kao je tužan i da mu nije nimalo drago što je “izgubio Banjaluku”.

23:01

Jasmin Imamović (SDP) ponovo gradonačelnik Tuzle

Jasmin Imamović (SDP) dobio je povjerenje građana Tuzle za još jedan četvorogodišnji mandat na čelu ovog grada.

Naime, Imamović je osvojio blizu 55 posto glasova na Lokalnim izborima u Tuzli kada je u pitanju izbor gradonačelnika.

22:50

Rajčević: SNSD pred još jednom velikom pobjedom

Srđan Rajčević, šeg Glavnog izbornog štaba SNSD-a u Banjaluci je na večerašnjoj konferenciji za novinare rekao da trenutno imaju odlične trendove u Prijedoru, Trebinju, Gradišci, Foči, Gackom, Zvorniku, Doboju, Čelincu, Istočnom Sarajevu, gdje je izvjesna pobjeda SNSD-a.

“Neupitni u ovom trenutku su i Laktaši, Srbac, Prnjavor”, kazao je on i dodao da dobro stoje u Kalinoviku, Nevesinju.

Rekao je da su na pragu pobjede u Rogatici i Višegradu.

22:30

Edin Hozan ponovo načelnik Jajca

Edin Hozan (savez SDA-SBiH-ASDA) pobijedio je i osvojio 5.704 glasa. Ovo će biti treći mandat dosadašnjeg načelnika, saopštili su iz Koalicije Pod lupom.

Anto Brtan (koalicija Zajedno za bolje sutra Jajcu: HDZ BiH, HKDU, HSP) osvojio 3.161 glas, Ismar Halilović (NiP) osvojio 1.017, a Ljubo Marušić (nezavisni kandidat) osvojio 44 glasa.

22:26

Jasmin Imamović ponovo gradonačelnik Tuzle

Aktuelni gradonačelnik Tuzle obnašat će ovu funkciju i u naredne četiri godine.

Prema nezvaničnim informacijama, on je osvojo blizu 55 posto glasova.

“Zahvaljujem se građankama i građanima Tuzle na podršci i povjerenju. Posebno mi je drago da sam pobijedio u svih 40 mjesnih zajednica Tuzle. Zahvaljujem se SDP-u Tuzle i mojoj porodici”, napisao je Imamović.

22:26

Pod lupom: Do 18:00 glasalo 48,8 % birača

Oko 2.600 posmatrača Koalicije „Pod lupom“, koja posmatra izborni dan za Lokalne izbore 2020. godine u Bosni i Hercegovini, izvijestilo je o kritičnim situacijama do 20:00 sati, zatvaranju biračkih mjesta i izlaznosti na izbore do 18:00 sati.

Do 20:00 sati posmatrači Koalicije ”Pod lupom” izvijestili su o 160 kritičnih situacija tokom izbornog dana, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz saradnju sa lokalnim izbornim komisijama i Centralnom izbornom komisijom BiH. Najveći broj se odnosi na onemogućavanje posmatranja (59) i različite vrste nepravilnosti pri procesu glasanja (47). Većina primjedbi za rezultat je imala ispravljanje uočene nepravilnosti na biračkom mjestu.

22:13

“Dobro večer, ja sam novi načelnik općine Centar”

Naša stranka održala je večeras pres-konferenciju u prostorijama stranke na kojoj su saopštili da su na danas održanim izborima ostvarili sjajne rezultate.

Predsjednik stranke Predrag Kojović zahvalio se volonterima i članovima stranke kao i građanima koji su ”smogli hrabrosti i glasaju”.

22:12

Stanivuković: Nakon 22 godine u Banjaluci je pobijedio čovjek

Draško Stanivuković proglasio je pobjedu u utrci za gradonačelnika Banjaluke. “Konačno”, rekao je smijući se.

“Ja s ove govornice mogu da poručim da je danas nakon 22 godine u Banjaluci pobijedio čovjek i ono ljudsko u njemu. Sve one vrijednosti za koje smo se zalagali svih mjeseci i godina. Jedna rečenica koju sam ponavljao ‘sve što danas radimo knjiži se negdje gore i vrati se kada treba, a to je za naš grad, Banjaluku, cijelu RS upravo ovaj 15. novembar. Ovo je najsretniji dan u modernoj historiji našeg grada i RS”, rekao je Stanivuković.

22:04

Esed Radeljaš na pragu načelničke pozicije

Esed Radeljaš najvjerovatnije će postati načelnik Općine Foča u Federaciji BiH.

Prema rezultatima iz izbornog štaba SDA, Radeljaš vodi sa 462 glasa. Iza njega je Mesud Borović iz SDA sa 281 glasom dok je nezavisni kandidat Mujo Sofradžija osvojio 268 glasova.

Radeljaš je političku karijeru je započeo 2008. godine kada je kao kandidat Bosanske stranke (BOSS) izabran za vijećnika u Općini Novi Grad Sarajevo. Dvije godine kasnije na Općim izborima 2010. izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Delegiran je i u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda ostalih.

22:03

Jerinić proglasio pobjedu u Doboju

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Doboja Boris Jerinić proglasio je večeras pobjedu na lokalnim izborima.

Jerinić je rekao da je, na osnovu do sada prebrojanih glasova, osvojio više od 12.400 glasova, a njegovi protivkandidati daleko manje, 1.701, odnosno 593.

On kaže da je ubjedljivu prednost ostvarila i odbornička lista SNSD-a u lokalnom parlamentu.

22:00

Softić: Ne stojimo dobro u Novom Sarajevu, na Ilidži, Efendić pojačava prednost

  Safet Softić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), poručio je da stvari, kada su u pitanju trenutni rezultati lokalnih izbora, ne stoje dobro u Novom Sarajevu, na Ilidži, a Semir Efendić pojačava prednost u opštini Novi Grad.

“Još uvijek se broji i ne možemo još ništa konačno kazati ali ono što su tendencije, što su trendovi na neki način, pokazuje da SDA u Sarajevu ne stoji dobro kada su u pitanju načelnička mjesta”, kazao je Softić.

22:00

Tabaković i Grujičić proglasili pobjede na izborima u Srebrenici

Kandidati za načelnika Srebrenice Alija Tabaković i Mladen Grujičić proglasili su večeras pobjede na lokalnim izborima.

21:48

Genjac: SDA će, prema prvim rezultatima, imati manje načelnika

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednik Izbornog štaba te stranke Halid Genjac kazao je večeras Feni da prvi rezultati nakon zatvaranja biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini govore o tome da će stranka imati nešto manji broj načelnika nego nakon prošlih općinskih izbora.

Kako je pojasnio, dio općina počeo je unositi preliminarne rezultate i sada se već može govoriti da je uneseno oko 30 posto glasova birača.

21:45

Bakalar: Relativno smo zadovoljni kako je protekao izborni dan

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar izjavio je večeras da su u CIK-u relativno zadovoljni kako je protekao izborni dan.

Naveo je da je većina birališta zatvorena u 19 sati, te da su izbori provedeni u većini izbornih jedinica bez većih problema, a problemi koji su prijavljivani su se uglavnom pojavljivali i u predhodnim ciklusima.

Prema podacima iz Operativnog štaba akcije lokalni izbori 2020 sa sjedištem u Direkciji za koordinaciju policiskih tijela, zaprimili su ukupno 116 prijava o incidentima koji se mogu dovesti u vezu sa narušavanjem glasanja na biračkim mjestima i to 51 slučaj u FBiH, 32 slučaja u RS, 33 slučaja u Brčko distriktu BiH.

21:44

Kandidati HDZ-a BiH Zovko i Markotić pobijedili u Žepču i Ljubuškom

Mato Zovko (HDZ BiH) osvojio je još jedan načelnički mandat u Žepču, pokazuju prvi neslužbeni podaci.

HDZ BiH zadržao je i poziciju gradonačelnika Ljubuškog. Kako doznaje Fena, Vedran Markotić, koji je bio vršitelj dužnosti gradonačelnika nakon ostavke Nevenka Barbarića, osvojio je najveći broj glasova.

21:44

Đapo: Kandidati SBB-a nisu uspjeli osvojiti načelničke pozicije

Kandidati Saveza za bolju budućnost (SBB), prema dostupnim informacijama, nisu uspjeli osvojiti načelničke pozicije u nekoliko bh. općina i gradova.

Kako je kazala potpredsjednica SBB-a Edita Đapo, ova stranka nije ušla ambiciozno u Lokalne izbore 2020, imala je nekoliko kandidata za načelničke pozicije, ali prema sadašnjim informacijama oni nisu uspjeli pobijediti.

21:44

Mirza Ganić (SDA) novi gradonačelnik Visokog, Amra Babić priznala poraz

Mirza Ganić (SDA) novi je gradonačelnik Visokog. Aktualni premijer Zeničko-dobojskog kantona je porazio Amru Babić (nezavisni kandidat) koja je ovu dužnost obavljala u prethodna dva mandata.

Babić je, u međuvremenu, priznala poraz u objavi na društvenim mrežama.

21:40

Narod i pravda slave

Narod i pravda pripremila je veliko slavlje nakon, kako su kazali, sjajnog izbornog rezultata ostvarenog danas.

Kako javlja reporter N1 Faruk Zametica, spremna je torta s likom Elmedina Konakovića i uz motiv košarkaške lopte.

21:40

Hadžibajrić: Nisam sumnjao u svoju pobjedu, raduje me uspjeh vijećnika

Aktuelni načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić kazao je za N1 kako po do sada prebrojanim glasovima vodi 3:1 u odnosu na svog protukandidata Jusufa Pušinu (SDA), te očekuje da će se do kraja taj omjer povećati na 4:1.

Istakao je kako su u vodstvu i njegovi kandidati za vijećnike.

21:25

Kasumović proglasio pobjedu

Aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović proglasio je pobjedu na lokalnim izborima u ovom gradu.

Kasumović je poručio kako će sasijeći i korijenje SDA u Zenici jer je to zlo”, javila je reporterka N1 Aleksandra Tolj Ružić koja se nalaze u izbornom štabu Kasumovića.

21:24

SDS-ov kandidat na pragu pobjede u Bijeljini

SDS-ov kandidat Ljubiša Petrović na pragu je pobjede u Bijeljini, javlja reporterka N1 Snežana Mitrović.

”53% vs 46%, gubi u Bijeljini”, javila je ona.

21:24

Nermin Ogrešević proglasio pobjedu u Cazinu

Kandidat A-SDA za gradonačelnika Cazina, Nermin Ogrešević, proglasio je pobjedu.

Prema njihovim podacima, Ogrešević je osvojio 527 glasova, dok je na drugom mjestu Mirsad Aličajić (SDA) sa 71 glasom.

21:23

Napadnuta pratnja Ramiza Salkića, intervenisala policija

Pratnja potpredsjednika Republike Srpske i funkcionera SDA Ramiza Salkića, napadnuta je danas u Bratuncu, potvrđeno je iz MUP-a RS.

”Policijskim službenicima Policijske stanice Bratunac predato je u nadležnost lice G.N. iz Bratunca koji je prethodno ispred biračkog mjesta „Repovac“ u Bratuncu“ lišen slobode od strane policijskih službenika Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata MUP-a RS.

21:10

Kandidati HDZ-a BiH pobijedili u Neumu, Posušju, Kreševu i Čitluku

Kandidati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH osvojili su načelničke mandate u Neumu, Posušju, Kreševu i Čitluku, dok je HDZ 1990. zadržao poziciju načelnika u općini Prozor-Rama.

Kako Fena neslužbeno doznaje, preliminarni podaci pokazuju da će novi načelnik Neuma biti Dragan Jurković, pobjedu u Posušju odnio je Ante Begić, u Kreševu Renato Pejak, a u Čitluku Marin Radišić.

Jozo Ivančević iz HDZ-a 1990., prema neslužbenim podacima, ostaje načelnik općine Prozor-Rama.

21:03

Crnadak: Po svemu sudeći novi gradonačelnik Banje Luke bit će Stanivuković

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak izjavio je večeras da preliminarni rezultati pokazuju da je PDP zajedno s partnerskim strankama napravio ozbiljan zaokret na političkoj sceni u Republici Srpskoj.

– Po svemu sudeći, novi gradonačelnik Banje Luke bit će naš kandidat Draško Stanivuković i po svim trenutnim pokazateljima nemoguće je da se to promijeni – istakao je Crnadak.

21:02

”SNSD se nalazi pred još jednom velikom pobjedom”

SNSD se nalazi pred još jednom velikom pobjedom, imamo odlične trendove, prije svega to se odnosi na Prijedor što se nije dogodilo u posljednjih dvadeset godina, saopćeno je večeras iz Izbornog štaba ove stranke.

Govoreći o rezultatima u Banjaluci, iz SNSD-a su kazali da tu treba sačekati.

20:51

“Srđan Mandić ima tri puta više glasova od Nedžada Ajnadžića”

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk kazao je večeras za N1 kako kandidat “četvorke” za sarajevsku općinu Centar Srđan Mandić ima “tri puta više glasova” od kandidata SDA Nedžada Ajnadžića.

Povodom ovakvih rezultata, Naša stranka je najavila konferenciju za medije u 22 sati na kojoj će se obratiti predsjednik ove stranke, Peđa Kojović.

20:50

Šuhret Fazlić vodi u utrci za gradonačelnika Bihaća

Prema neslužbenim rezulčtatima, na osnovu obrađenih 10,927 glasova, u Bihaću za mjesto gradonačelnika vodi Šuhret Fazlić, predsjednik POMAK-a i aktuelni graodnačelnik.

Fazlić vodi sa 42,1 posto glasova, na drugom mjestu je SDA-ov kandidat Samir Muminović sa 20,3 posto glasova, a na trećem mjestu je nezavisni kandidat Emdžad Galijašević sa 19,6 posto.

20:41

DNS tvrdi da vodi protiv SNSD-a u Prijedoru

Demokratski narodi savez tvrdi kako u Prijedoru ima prednost u odnosu na SNSD.

Kako kažu, na 1.500 obrađenih glasova, DNS ima prednost od 450 glasova u odnosu na SNSD.

Poručili su kako očekuju da zadrže vlast na Sani.

20:34

Suad Huskić iz SDA ponovo će biti načelnik Tešnja

Dosadašnji načelnik Općine Tešanj (SDA) Suad Huskić u uvreljivom je vodstvu, većem nego prilikom pobjede prije četiri godine i ponovo će biti na čelu ove općine, rekao je Feni zastupnik SDA u Parlamentu BiH iz Tešnja Šemsudin Mehmedović.

Mehmedović kaže da je na izborima za Općinsko vijeće Tešanj u vodstvu Stranka demokratske akcije.

20:34

Milenko Avdalović (SNSD) ponovno izabran za načelnika Nevesinja

Prema preliminarnim rezultatima, kandidat SNSD-a za načelnika općine Nevesinje Milenko Avdalović pobijedio je na današnjim izborima, osvojivši još jedan mandat, potvrđeno je za RTRS.

20:22

SDA reagovala na navode o kupovini goriva glasačima u Tešnju

Općinski odbor SDA Tešanj odbacio je danas navode Koalicije Pod Lupom iz koje su kazali kako je zabilježen “posebno radikalan slučaj kupovine glasova birača gdje SDA Tešanj vrši podjelu potvrda o izdavanju 10 litara dizel goriva na benzinskoj pumpi Hifa d.o.o. Krndija”.

SDA je u reakciji poručila da protivnici na svaki način “pokušavaju umanjiti pobjedu” ove stranke.

20:21

SDA objavila prve rezultate izbora u Sarajevu

Generalni sekretar SDA Halid Genjac kazao je za N1 kako njihovi kandidati za načelnike vode u Ilijašu, Vogošći i Hadžićima, kada je riječ o Kantonu Sarajevo. Kandidat SDA u Općini Centar za sada je na drugom mjestu.

“U naš sistem je s terena počeo unos podataka za između pet i 20 posto birača. Neke početne pokazatelje imamo. U Kalesiji vodi kandidat SDA, a za Srebrenicu još čekamo da jave. Neke općine ćemo izgubiti, neke dobiti, ostat ćemo na broju načelničkih pozicija koje smo imali”, rekao je Genjac.

20:09

Aplauzi u štabu Fuada Kasumovića

Aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović vodi na većini do sada prebrojanih biračkih mjesta, javlja reporterka N1 Aleksandra Tolj – Ružić koja se nalazi u izbornom šabu Kasumovića.

Kako javlja reporterka N1, aplauzi su se mogli čuti u izbornom štabu nakon što su objavljeni prvi rezultati brojanja.

20:08

Ivančević potvrdio novi mandat: Poraz HDZ-a

Jozo Ivančević, kandidat HDZ 1990 u opštini Prozor Rama, potvrdio četvrti mandat manje od sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta, javio je reporter N1 Boris Brezo s mjesta događaja.

Kako je saopćeno iz ove stranke, radi se o duplo većoj potpori u odnosu na HDZ-ovog kandidata Iliju Petrovića.

19:50

Šarović: SDS će tražiti poništavanje izbora u Doboju

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas da će ta stranka tražiti poništavanje izbora u Doboju “jer tamo vlada potpuno nezakonje”.

Izrazio je nadu da će i druge političke partije imati sličan stav i da će zajedno učiniti sve kako bi spriječili one koji žele na nezakonit način oteti izbornu volju građana.

Šarović je rekao da očekuje da će institucije, Centralna izborna komisija i opštinske, kao i gradske izborne komisije, biti na visini zadatka i pokazati da su jači od kriminala koji u nekim sredinama kontroliše izborne procese.

19:46

Ahmetović: Republika Srbija izvršila upad u sistem izrade ličnih dokumenata

Iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” upozorili su na izborni inženjering tokom današnjeg glasanja na lokalnim izborima u Srebrenici. Predsjednik Izbornog štaba koalicije “Moja adresa Srebrenica” Sadik Ahmetović održao je pres konferenciju za medije na kojoj je govorio “o ozbiljnom kršenju izbornog procesa u Srebrenici”.

“Mi smo u posljednja dva mjeseca imali tačne informacije da sa biračkog spiska 1.400 osoba srpske nacionalnosti nema ni jedan lični dokument koji bi mogao pokazati, da bi mogao glasati. Imena su bila obilježena na spiskovima naših posmatrača koji su pratili izobrni proces i prije nekih sat vremena dobili smo informaciju da je osoba Milan Blažić došla sa ličnom kartom koja je istekla. Vratili su ga sa glasačkog mjesta i u roku od sat vremena je došao sa novom ličnom kartom trajnom. Također Mirjana Želimirović je dobila ličnu kartu na deset godina, a isto tako je prvo pokazala ličnu kartu koja je istekla. Sumnjamo da je Republika Srbija izvršila upad u sistem izrade ličnih dokumenata, ili su lična dokumenta rađena u Srbiji. Neki od naših posmatrača su uočili različitost ličnih karata i o tome su nas obavijestili”, rekao je Ahmetović.

19:46

Već poznato devet novih općinskih načelnika

Zatvorena su biračka mjesta u BiH za Lokalne izbore 2020. godine. Devet osoba, kandidata za načelnike/gradonačelnike već od ranije znaju da im je pobjeda zagarantovana. Naime, u devet opština za načelničku poziciju kandidovala se samo jedna osoba, odnosno – nemaju protukandidata.

Tako su stranke SDA, SNSD i HDZ zadržale svoje pozicije u devet bh. opština, a uglavnom se radi o dugogodišnjim načelnicima u opštinama Teočak, Domaljevac – Šamac, Orašje, Mrkonjić Grad, Jezero, Olovo, Grude, Ravno i Usora.

19:46

Grujičić: Očekujem uvjerljivu pobjedu

Aktuelni kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić u izjavi za N1 kazao je da očekuje uvjerljivu pobjedu na lokalnim izborima u ovom gradu ustvrdivši da razlika između njega i protivkandidata Alije Tabakovića raste u korist Grujičića.

“Podaci pokazuju da se povećava razlika”, rekao je Grujičić koji je ocijenio kako je CIK BiH prekršio zakon kada je onemogućio glasanje za 280 ljudi iz Srebrenice.

19:15

U zaključeni Centralni birački spisak (na dan 1. oktobar u ponoć) upisano je ukupno 3.283.380 birača koji su mogli ostvariti svoje pravo na biralištima.

Od toga 3.141.257 odnosi se na broj birača koji glasaju na redovnim biračkim mjestima u BiH, 102.377 birača je prijavljeno da glasa putem pošte, njih 14.059 je sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično, 7.925 birača je sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu, te 704 koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Istovremeno 17.058 birača je upisano da glasa putem mobilnog tima (to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19). Ukupno u BiH je formirano 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 mobilnih timova.

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine objavili su da je izlaznost na lokalnim izborima do 16 sati bila 38,10 posto.

Od 3.155.316 registrovanih birača na birališta je izašlo 1.202.106 glasača. Nešto veća izlaznost do 16.30 sati zabilježena je u entitetu Republici Srpskoj, gdje je građansko pravo iskoristilo 42,25 posto.

U Federaciji BiH izlaznost je do sati bila 35,65 posto, a u Brčko distriktu 35,91 posto.

Od sarajevskih opština do 16 sati najveća je izlaznost zabilježena u Starom Gradu, gdje je 34,67 posto ljudi iskoristilo pravo glasa. Najmanja izlaznost bila je u Novom Gradu sa 27,72 posto.

18:35

Filmske scene usred izbornog dana: Pitali ga za koga glasa pa ga ubacili u auto

Jedan muškarac danas je fizički napadnut u naselju Stanica Pale i izbijena su mu dva zuba, potvrđeno je u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Iz policije su naveli da je on u 12.20 časova bio u naselju Stanica Pale kada se pored njega zaustavilo nepoznato vozilo bijele boje u kojem je bilo više osoba.

“Pitali su ga za koga će da glasa i ubacili u vozilo. Nakon toga ga je jedno od lica u automobilu, koje je poznato oštećenom, stisnutom pesnicom udarilo i izbilo dva zuba. Zatim su ga izbacili iz vozila”, kažu u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Napadnuti je potom došao u Policijsku stanicu Pale i oko 14.45 časova prijavio slučaj. Policija traga za napačem, a po pronalasku, kako navode, biće lišen slobode, i izvršen uviđaj.

O svemu je obaviješten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

18:34

Policija zaprimila 30 prijava o izbornim nepravilnostima u Brčkom

Policija Brčko distrikta je do 17.00 časova zaprimila 30 prijava koje ukazuju na eventualno ometanje ili kršenje izbornog procesa, rekla je večeras Srni portparol Policije DŽevida Hukičević.

Hukičević je istakla da policija postupa po zaprimljenim prijavama, te da je o svemu obaviještena Izborna komisija Brčko distrikta, kao i Štab akcije “Lokalni izbori 2020” u Sarajevu.

Ona je navela da je policija preduzela sve zakonom predviđene mjere iz svoje nadležnosti, uz napomenu da je formiran Operativni štab za nesmetano provođenje lokalnih izbora s ciljem upoštovanja naredbi Štaba za zaštitu i spasavanje.

17:48

Opština sa najvećim brojem glasova na nepotvrđenim glasačkim listićima

Opština Bratunac, ili izborna jedinica 104 do sada ima najveći broj birača koji su glasali na nepotrvđenim listićima.

Prema podacima CIK-a i izlaznosti koja je objavljena do 16:00 sati u Bratuncu je registrovana 434 takva listića.

U ovoj bh. općini pravo glasa ima 14.702 osobe. Do sada je izašlo 6.660 birača, odnosno 45.30 posto.

Detaljnije OVDJE.

17:45

Opština u BiH u kojoj su skoro svi već glasali

Centralna izborna komisija objavila je podatke o izlaznosti na lokalne izbore danas do 16 sati, a prema interesu za obavljanje građanske dužnosti, posebno se izdvojila opština Istočni Drvar.

Kako je objavio CIK, u ovoj opštini glasalo je 81,44% posto birača s pravom glasa.

Prema zvaničnim podacima posljednjeg popisa tamo živi 79 stanovnika, a kandidata za predstojeće izbore je više od 50.

Međutim, stvarna slika stanovništva je drugačija i stvarni problemi s kojima se susreću građani te izrazito nerazvijene općine prisutni su 365 dana u godini.

17:21

Općina u BiH sa najmanjim postotkom izlaznosti od 16:00 sati

Usora je općina u Bosni i Hercegovini u kojoj je do 16:00 sati zabilježena najmanja izlaznost u Bosni i Hercegovini na lokalnim izborima.

Prema podacima CIK-a saopštenim u 17:00 sati – u ovoj opštini je izašlo 20,39 posto birača.

Opširnije na OVOM linku.

17:14

CIK objavio podatke o izlaznosti do 16:00 sati

Centralna izborna komisija objavila je podatke o izlaznosti birača na lokalnim izborima u BiH do 16:00 sati.

U BiH je 38,1 posto birača iskoristilo svoje pravo glasa. Glasalo je 1.2020.106 birača od 3.155.316 registrovanih.

Detaljnije na OVOM linku.

17:02

Do 14:00 glasalo 35,2 % birača, zabilježeno 120 kritičnih situacija

Do 14:30 sati posmatrači Koalicije ”Pod lupom” izvijestili su o 120 kritičnih situacija tokom izbornog dana, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz saradnju sa lokalnim izbornim komisijama i Centralnom izbornom komisijom BiH.

Posmatrači Koalicije su u ovom periodu uložili 24 primjedbe na različitim biračkim mjestima. Većina primjedbi za rezultat je imala ispravljanje uočene nepravilnosti na biračkom mjestu.

Detaljnije OVDJE.

16:43

MUP RS: Kupovina glasova, polomljena stakla, popunjeni glasački listići…

Štabu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “Izbori 2020” koji prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora u BiH, prijavljeni su do 15,00 sati brojni događaji na glasačkim mjestima.

Sve detalje pronađite OVDJE.

16:09

Izetbegović: Ne dugujem izvinjenje

Bakir Izetbegović, lider SDA, misli kako ne duguje izvinjenje zbog skupova koji su organizovani u predizbornoj kampanji za vrijeme pandemije korona virusa u BIH.

Na pitanje reporterke N1 – zašto skupovi u pandemiji – odgovorio je.

“Bitno je da se drže u skladu sa propisanim mjerama.”

A jesu li?

Više na OVOM linku.

15:53

SDP Banjaluka: Izborni proces u Banjaluci u potpunosti kompromitovan

Iz Glavnog odbora SDP-a Banjaluka uputili su saopćenje javnosti u vezi sa navodnim neregularnostima na današnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Jutros u 8:30 sati uputili smo prigovor Gradskoj izbornoj komisiji Banjaluka zbog zloupotrebe Izbornog zakona članova biračkih odbora postavljenih na prijedlog stranaka vladajuće koalicije, jer nisu dozvolili prisustvo posmatrača SDP BiH i ostalih opozicionih stranaka na biračka mjesta“, kazali su iz SDP-a u saopćenju.

15:50

Smijenjen predsjednik Biračkog odbora u Čapljini!

Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi ”Vladimira Pavlovića” u Čapljini početkom izbornog dana spriječen je pokušaj krađe, kada je predsjednik Biračkog odbora Tihomir Krešić uoči otvaranja birališta uzeo birački popis i napustio biračko mjesto.

Prije otvaranja vratio se sa osam zaokruženih ljudi, što su uredno i blagovremeno prijavili ostali članovi odbora, a o čemu je Gradska izborna komisija napravila zapisnik, a nakon čega je dotični smijenjen, te je imenovan novi predsjednik.

Detalje čitajte ovdje.

15:49

Šehić o smrti kandidata za načelnika Travnika: Bez njega utvrđivati broj glasova

Doktor Mirsad Peco koji je bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik umro je danas u bolnici u Travniku od posljedica koronavirusa.

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine nisu mogli potvrditi kako će dalje postupiti u ovom slučaju jer, kako su rekli, nisu još zvanično dobili potvrdu o smrti kandidata. Također, iz Općinske izborne komisije Travnik nisu mogli dati komentar o tome šta dalje slijedi prema Izbornom zakonu BiH, jer je ovo prvi slučaj smrti kandidata za načelnika na dan lokalnih izbora u BiH.

Više donosimo na ovom linku.

15:48

DNS se povukao s izbora u Doboju

Gradski odbor DNS-a Doboj donio je odluku da se zbog uočenih izbornih nepravilnosti povuče iz izbornog procesa, izjavio je predsjednik ovog odbora Slavko Gligorić.

Gligorić je na konferenciji za novinare rekao da će biti pokrenut krivični postupak protiv predsjednika Gradske izborne komisije i pojedinih predsjednika biračkih mjesta, a od nadležnih institucija tražiće da izbori u Doboju budu ponovljeni.

Više čitajte na OVOM LINKU.

15:25

Redovi na glasačkim mjestima u Srebrenici

Građani Srebrenice koji su došli na glasanje žale se na preveliko čekanje i nepoštivanje fizičke distance, javlja reporter N1 Semir Mustafić. Slična situacija je i na brojnim drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

U Srebrenici građani glasaju na 29 biračkih mjesta. Prema podacima iz Općinske izborne komisije Srebrenica do 11 sati izlaznost na izbore u toj loklanoj zajednici je 26,81 posto.

15:25

Od COVID-19 preminuo Mirsad Peco, kandidat za načelnika Općine Travnik

Doktor Mirsad Peco koji je bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik umro je danas u bolnici u Travniku od posljedica koronavirusa.

Iz SDA su potvrdili da je danima bio hospitaliziran zbog pogoršanog zdravstvenog stanja uzrokovanog koronavirusom.

15:24

SDA poziva da se projekcije rezultata prate na njihovoj Facebook stranici

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je kako će se na njihovoj Facebook stranici moći pratiti projekcije rezultata Lokalnih izbora 2020. godine.

Kako je saopšteno iz centrale ove stranke – podaci će biti ažurirani svakih 30 minuta.

15:23

U Ambasadi BiH u Beogradu pravo glasa ima 53 birača

U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu može na lokalnim izborima koji se danas održavaju u BiH da glasa 53 birača, a na tom biračkom mjestu poštuju se i sve epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa.

“Prema glasačkom spisku CIK BiH na biračkom mjestu u ambasadi prijavilo se 53 glasača. Do sada od otvaranja birališta u sedam časova glasalo je deset birača. Nadamo se da u toku dana biti i veći odziv i da će do 19 sati kada se ovo biračko mjesto zatvara biti i sto posto”, rekao je za Anadoliju predsjednik glasačkog odbora Mirsad Muhović.

14:30

Posmatrači sa izbora u Doboju bacaju akreditacije (VIDEO)

Demokratski narodni savez DNS povukao se iz izbornog procesa u Doboju i tražit će da izbori u ovom gradu budu poništeni, izjavio je danas predsjednik ove stranke Nenad Nešić.

Kako javlja reporterka N1 Snežana Mitrović ispred Gradske uprave u Doboju se se okupili posmatrači na izborima koji bacaju svoje akreditacije uz povike “Lopovi, lopovi” i “Ostavke, ostavke”.

14:29

Policija intervenisala u Sarajevu, otkriven pokušaj prevare

Na jednom biračkom mjestu, na području općine Novo Sarajevo, zabilježen jedan slučaj fotografisanja izbornog listića zbog navodnog novčanog plaćanja, saopćeno je iz MUP-a KS danas.

Kako je saopćeno, o prijavi je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, po čijoj uputi policijski službenici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju krivičnog djela propisanog Krivičnim zakonom FBiH.

Izlaznost birača na području Općine Centar u Sarajevu do 11 sati je bila 13 posto. I glasači, ali i ostali učesnici u izbornom procesu, poštuju epidemiološke mjere koliko je to maksimalno moguće, rečeno je iz Općinske izborne komisije.

U općini Stari Grad u Sarajevu je do 11 sati na glasačka mjesta izašlo 16 posto birača, na 46 redovnih biračkih mjesta. Na terenu su 13 redovnih i četiri COVID mobilna timaa, podaci su Općinske izborne komisije. U ovoj gradskoj općini je registrirano oko 37.000 građana s pravom glasa.

13:45

Mostarci neće na birališta, sasvim običan dan

Za razliku od ostatka građana Bosne i Hercegovine Mostarci opet neće na birališta. Za njih je ovo običan vikendni dan koji su iskoristili za kavu, druženje ili pak šetnju s obitelji.

Lokalni izbori u gradu na Neretvi su posljednji put održani prije 12 godina, odnosno 2008. godine.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine odlučilo je da se u tom gradu izbori održe 20. prosinca ove godine.

Tada bi Mostar trebao dobiti novo Gradsko vijeće Grada Mostara, koje je raspušteno 2012. godine, od kada je vlast u rukama administracije na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Mostarci će tada birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom odlučivati tko će biti gradonačelnik.

13:05

Općina sa najvećom izlaznošću do 11 sati

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je informacije o izlaznosti na izbore, a kako je saopćeno, odziv birača na ovogodišnjim lokalnim izborima na nivou BiH je 14,8 posto.

U FBiH je 13 posto, dok je u RS oko 18 posto, kazao je Željko Bakalar iz CIK-a.

Suprotno postupanju odredbama je kršenje Izbornog zakona BiH, kazao je Željko Bakalar iz CIK-a i dodao:

“Prema informacijama, predsjednik biračkog odbora u Čapljini nije dao provjeru i uvid za posmatrače i članove biračkog odbora. Utvrđeno je da su unaprijed upisani potpisi za osam osoba”.

Prema podacima CIK-a, najveća izlaznost u prijepodnevnim satima zabilježena je u Gacku. U ovoj općini do 11 sati glasalo je 34.88 % glasova.

12:23

Do 11 sati odziv na izborima 14,8 posto

Odziv na nivou BiH je 14,8 posto. U FBiH je 13 posto, dok je u RS oko 18 posto.

Suprotno postupanju odredbama je kršenje Izbornog zakona BiH, kazao je Željko Bakalar iz CIK-a i dodao:

“Prema informacijama, predsjednik biračkog odbora u Čapljini nije dao provjeru i uvid za posmatrače i članove biračkog odbora. Utvrđeno je da su unaprijed upisani potpisi za osam osoba”.

11:29

Građani o izborima: Biće bolje, pozitivnije – svakakvih vragova nas je strefilo

Od 07:00 sati u Bosni i Hercegovini otvorena su biračka mjesta za Lokalne izbore 2020 godine, gdje građani biraju između 543 politička subjekta – 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet Lista nezavisnih kandidata, 71 nezavisni kandidat za nacionalne manjine.

Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata od čega 425 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine općina ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH, te 196 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

Pitali smo građane Sarajeva, Tuzle i Banjaluke kakva su njihova očekivanja od ovogodišnjih izbora.

“Ja se nadam najbolje, valjda će biti bolje nego što je bilo”;

“Nadam se da će ljudi doći pameti i makar malo bolje biti nešto”;

“Moram priznati da ne očekujem previše. U lokalnoj zajednici je bitno ko nas predstavlja, od kojih očekujemo da rješavaju naše probleme. Ne treba postavljati prevelika očekivanja osim onoga što jeste nadležnost lokalne zajednice”.

Video na linku OVDJE.

10:50

Bračni par Izetbegović glasao u Sarajevu

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, lider SDA i Sebija Izetbegović, direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu glasali su na Lokalnim izborima 2020. godine.

Oni su svoje biračko pravo iskoristili u Osnovnoj školi Nafija Sarajlić koja pripada sarajevskoj općini Centar.

Birališta za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini otvorena su jutros u 07.00 sati, a priliku da ostvare biračko pravo građani će imati do 19.00 sati. Izbori se prvi put održavaju u uslovima epidemije Covid-19.

10:23

Crnadak: Izborni proces u Doboju nepopravljivo kontaminiran

“U Doboju je u toku do sada nezabilježeno kršenje Izbornog zakona BiH, gdje se posmatračima PDP-a i drugih opozicionih partija i lista zabranjuje ulazak na biračka mjesta”, kazao je šef Glavnog izbornog štaba Igor Crnadak.

Crnadak kaže da se vlast u Doboju se ponaša “kaubojski i kabadahijski i da nadležne institucije moraju hitno reagovati”.

„Posmatračima PDP-a zabranjeno je da vrše svoju funkciju na ukupno 68 biračkih mjesta, čime je izborni proces nepopravljivo kontaminiran, jer je priprema biračkog mjesta i glasačkih listića obavljena bez nadzora opozicionih posmatrača“, dodao je Crnadak.

10:08

CIK: Mjere ne smiju biti smetnja za zakonito odvijanje izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine podsjetila je izborne posmatrače da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

“Centralna izborna komisija BiH podsjeća izbornu administraciju u BiH i istovremeno obavještava javnost da je članom 17.1 Izbornog zakona BiH pored ostalog propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti u Bosni i Hercegovini, pod uslovom da se akreditiraju u skladu sa Izbornim zakonom BiH”, saopćeno je iz CIK-a BiH.

10:08

Banjaluka: Kasnilo otvaranje tri birališta, tenzije sa posmatračima

Predsjednik Gradske izborne komisije Banjaluka Nada Batinar izjavila je Srni da je kasnilo otvaranje tri biračka mjesta, kao i da postoje određene tenzije sa posmatračima.

“Nadam se da to neće značajno ugroziti izborni proces”, rekla je Batinar i pojasnila da su biračka mjesta raspoređena u učionicama sa manjim i većim kapacitetima, a moraju biti ispoštovane epidemiološke mjere kada je riječ o broju prisutnih.

Ona je podsjetila da u ovom gradu pravo glasa ima 192.193 birača, koji će biračko pravo moći da ostvari na 266 redovnih biračkih mjesta, te tri biračka mjesta na kojem glasaju birači u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićem.

9:44

CIK: Mjere ne smiju biti smetnja za zakonito odvijanje izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine podsjetila je izborne posmatrače da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

“Centralna izborna komisija BiH podsjeća izbornu administraciju u BiH i istovremeno obavještava javnost da je članom 17.1 Izbornog zakona BiH pored ostalog propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti u Bosni i Hercegovini, pod uslovom da se akreditiraju u skladu sa Izbornim zakonom BiH”, saopćeno je iz CIK-a BiH.

9:20

MUP RS: Proces glasanja se odvija mirno

Sva biračka mjesta na području Republike Srpske su otvorena i proces glasanja se odvija mirno, bez incidenata, uz poštovanje epidemioloških mjera koje se odnose na sprečavanje širenja korona virusa među stanovništvom, saopšteno je iz MUP-a.

Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “Izbori 2020” prati i preduzima mjere u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora.

Zbog održavanja lokalnih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a Republike Srpske /referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i JMB, uključujući akviziciju/ rade danas do 19.00 časova.

8:46

Arnautović: Incident na biračkom mjestu u Doboju

Na jednom biračkom mjestu u gradu Doboju jutros je reagovala policija, kazao je za BHRT Suad Arnautović, član CIK-a.

Arnautović je pojasnio da se radi o manjem incidentu te da je intervenisala policija.

“Na jednom biračkom mjestu u Doboju je došlo do manjeg incidenta gdje je intervenisala policija. Radi se o situaciji koju smo predvidjeli u smislu da će biti određenih nerazumijevanja. Radi se o tome da je biračko mjesto malo, a istovremeno veliki broj posmatrača želi da nadgleda proces”, kazao je.

8:19

Kako pravilno glasati

U Bosni i Hercegovini se danas održavaju lokalni izbori, a Centralna izborna komisija BiH je objavila video u kome je objašnjeno kako pravilno glasati.

U priloženom videu pogledajte kako pravilno popuniti glasačke listiće da bi bili važeći.

Biračka mjesta širom BiH otvorena su jutros od sedam sati. Ovo su sedmi poslijeratni lokalni izbori u BiH.

Opširnije OVDJE.

7:18

Međunarodne organizacije u BiH: Glasajte na izborima i glasajte sigurno

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori kada će bh. građani birati gradonačelnike, načelnike, općinske vijećnike i odbornike, a međunarodne organizacije u BiH pozvale su građane da iskoriste svoje biračko pravo.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i šefovi vodećih međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, u zajedničkoj izjavi pozivali su Centralnu izbornu komisiju da nastavi aktivnosti na odgovoran i transparentan način, organizacijom izbornog procesa u najboljem mogućem redu, pravovremenim odgovaranjem na navode o izbornim prevarama te provedbom izbornih rezultata.

Pozivali su sve institucije, političke subjekte i njihove predstavnike, kao i birače, da se ponašaju odgovorno i osiguraju integritet i transparentnost izbornog procesa, koji mora da se provede u mirnom okruženju, u skladu sa važećim zakonskim aktima i međunarodnim standardima.

Općinske izborne komisije i članove biračkih odbora pozvali su da svoje dužnosti obavljaju profesionalno i s integritetom te da se političke stranke suzdrže od pritiska na članove općinskih izbornih komisija i ne pokušavaju utjecati na njihovu nezavisnost.

– Svima koji sudjeluju u izbornom procesu, uključujući i nestranačke posmatrače, mora se u potpunosti omogućiti da profesionalno obavljaju svoje dužnosti u skladu s postojećim pravilima i procedurama – navedeno je u zajedničkoj izjavi.

7:18

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poduzela je planske aktivnosti u pogledu realizacije osiguranja provedbe Lokalih izbora 2020. godine – potvrdio je glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Prema njegovim riječima, s tim u vezi nadležnim organizacionim jedinicima Uprave policije naloženo je postupanje u skladu sa tim planom u dijelu poslova i zadatka koji su u nadležnosti Uprave policije.

Centralna izborna komisija BiH saopćila je da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Biračka mjesta bit će otvorena od 07.00 do 19.00 sati. Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu, navode iz CIK-a.

Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti ako posjete web stranicu CIK BiH www.izbori.ba i otvore link “Da li ste registrirani”, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB).

Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, slanje poruke košta 0,10KM+PDV.

Treći način provjere lokacije biračkog mjesta je da birač kontaktira općinski Centar za birački spisak ili pozove info linije CIK BiH 033/251-331 ili 033/251-332.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Jučer su u Bosni i Hercegovini održani lokalni izbori. Pratite razvoj događaja iz minute u minut.

  • Ovo su sedmi poslijeratni lokalni izbori u BiH
  • Na spisku je bilo 3.283.380 birača
  • Osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika bira se i 3.142 vijećnika/odbornika, od čega 23 predstavnika nacionalnih manjina.