Koalicija Pod lupom: Ogroman demokratski iskorak u BiH

Vijesti 16. nov 202011:16 > 11:30
N1

Iz Koalicije Pod lupom na današnjoj pres-konferenciji dali su preliminarnu ocjenu proteklog izbornog dana te su naveli kako je pokazana zrelost u političkom i demokratskom smislu i to pod posebnim, epidemiološkim okolnostima.

Srenuo bih pažnju na političke subjekte koji su ostvarili uspjeh a nisu se naslađivali ili slavili taj uspjeh kršeći epidemiološke mjere, kao što bih skrenuo pažnju na one koji su ostvarili neuspjeh, ali i priznali ga tamo gdje su izgubili. To je ogroman demokratski iskorak u BiH. Imamo situaciju da u izbornoj noći niko ne dovodi rezultate u pitanje“, istakli su iz Koalicije Pod lupom.

Kako su naglasili, preliminarna ocjena izbornog dana je da je na većini mjesta izborni dan protekao u skladu sa zakonom i pratećim aktima uz nepravilnosti, koje se ponavljaju.

“Na oko 4 posto primijećena je kombinacija različitih nepravilnosti. Koalicija Pod lupom će tražiti poništenje na određenim mjestima ukoliko se potvrde teže nepravilnosti”, poručeno je sa pres-konferencije.

S obzirom da su lokalni izbori izvedeni u uslovima epidmeije, poštovane su epidemiološke mjere, a zbog sporosti sistema primijetno je onemogućavanje Ustavom zagarantovano pravo, pravo glasa, osobama oboljelim od korona virusa ili onima koji su u samoizolaciji.

Ukpno se 3.555 birača prijavilo za glasanje putem takozvanih Covid mobilnih timova, što je oko 10 posto od zaraženih i sigurno je da je procenat ljudi koji su ostvarili pravo glaso značajno manji”, istaknuto je.

Koalicija Pod lupom dobijala je prigovore o zabranjenom pristupu posmatrača u Doboju i Banjaluci. Također, bila su dva negativna iskustva posmatrača u Živinicama sa izbornom administracijom. Kako je rečeno iz Koalicije Pod lupom, tamo se sinoć vršila neka vrsta odmazde spram posmatrača koji su radili svoj posao i koji su izvještavali o izbornim nepravilnostima. U Čeliću je prijavljeno lažno predstavljanje kao osobe uime Koalicije Pod lupom, ali je to spriječeno.

U Novom Grad je najmanje 29 vreća doneseno otvoreno u prostorije lokalne izborne komisije. Tamo je izborna utrka još tijesna, ima oko 300 glasova razlike. Načelnik je dolazio u prostorije lokalne izborne komisije u toku izborne noći. To je nedopustivo“, saopćeno je na ovoj pres-konferenciji.

Također, kako je saopćeno, na 24 biračka mjesta bilo je hemijskih olovaka, što može slutiti za dopisivanje glasova. Na velikom broju mjesta prisutni su netačni testove tačnosti, odnosno veći broj glasačkih listića u odnosu koliko je ujutro zaprimljeno, ili zbir nije odgovarao broju listića u kutiji.

Iz Koalicije Pod lupom rečeno je i kako su nejasnoće u vezi sa glasačkim listićima od Covid timova, odnosno da nije jasno da li su vraćeni u kutiju ili pakovani u posebne koverte te se nadaju se da će CIK dati mišljenje o ovom fenomenu.

Na 17 biračkih mjesta bili su prigovori posmatrača za gradsku upravu, a na 16 dodatnih 16 prigovora za gradonačelnike.

Koalicija za slobodne i poštene izbore Pod lupom je osnovana u maju 2014. godine s ciljem provođenja projekta građanskog, nestranačkog posmatranja Opštih izbora 2014. godine. Koaliciju čini pet nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad