Imamović: Enver Bijedić laže, sad ću ga tužiti za "viseće vozove"

Vijesti 16. nov 202017:59 > 18:07
N1

Novi/stari gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je za N1 kako je duboko vjerovao da građani znaju šta su on i njegov tim uradili za sve ove godine te da im je stalo da li će se nastaviti kontinuitet razvoja Tuzle ili da se dovedu u opasnost da to stane.

“Meni je jako bilo važno da pobijedim u svim mjesnim zajednicama. Dosta je bilo kritika da zanemarujem prigradske mjesne zajednice, a vidite rezultat. Trudim se da ih ne zanemarujem. Građani svih nacionalnosti su za mene glasali i meni je bitan taj kvalitet moje pobjede – građani svih mjesenih zajednica i svih nacionalnosti. Stalo mi je da čuvam multikulturalno biće Tuzle i BiH”, rekao je Imamović.

Kada je riječ o Gradskom vijeću kazao je da će vlast činiti mnogo stranaka. Istakao je kako je SDP pobjednička stranka po broju glasova, te ne vjeruje da će biti ikakvih problema u formiranju većine jer je dosta tu srodnih stranaka.

“Vjerujem da ćemo naći zajednički jezik, on se nalazi oko programa. Navikao sam program i budžet usklađivati i s opozicijom, ako je neka ideja dobra prihvatam taj amandman”, kazao je.

Govoreći o promjenu Statuta rekao je kako su potrebne 2/3 glasova te da je teško postići konsenzus.

“Spor se tiče različitog viđenja rada mjesnih zajednica. Ovisi sve od novog saziva vijeća”, kazao je Imamović.

U Tuzuli je bila 40 posto izlaznost, najmanja u Tuzlanskom kantonu. Imamović je rekao kako vjeruje da je razlog taj što su pomjereni izbori.

“Mislim da je izlaznost veća de facto jer po popisu iz 2013. godine u Tuzli živi 111.000, a isto toliko je birača, gdje su onda djeca?. Kako može biti isti broj stanovnika i birača? Očigledno je veliki broj ljudi koji ovdje imaju Cips, a žive po različitim kontinentima i nisu popisani”, kazao je.

Komentirajući izjave Envera Bijedića, bivšeg stranačkog kolege, da je Imamović obećao “viseće vozove”, rekao je kratko: “Laže”.

“On ima taj običaj. Morao sam ga tužiti jednom, sad ću ga za te viseće vozove tužiti”, dodao je.

Kazao je kako misli da je SDa koštalo to što je Enver Bijedić njihov šef.

“Jako mi je žao što se on nije kandidirao pa da vidi šta garađni misle o njemu, razlika bi bila daleko veća”, istakao je.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje šta građani misle o Darku Vujeviću koji je rekao da mu je Imamović stavio “metu na čelu kada je spinovao ono što je rekao kada su se rušili ministr Vlade TK”, kazao je “da je on bio bezobrazan prema Selimu Bešlagiću”.

“Pogodilo me što niko iz skupštinske sale nije ustao da odbrani gospodina Bešlagića i ja sam samo rekao da je on bio bezobrazan. Poslije pada Srebrenice i Kapije u Tuzli niko nikada nije rekao ružnu riječ pravoslavcima. Ovo se nije desilo zbog toga (4S na automobilu, op.a.). Selim Bešlagić je organizovao odbranu Tuzle da su građani bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost uvažavali istu zaštitu”, rekao je.

Na pitanje da li je razmišljao da npusti poziciju gradonačelnika, rekao je da jeste i poredio kako je u Austirji u Beču bio načelnik više od 20 godina i navodio druge gradove u Evropi gdje je isti slučaj.

“Imamo strategiju razvoja do 2026. godine. Šta je mene motiviralo? Ove stranke poput Bijedićeve su u Vladi kantona i mi nikada nismo imali goru vladu. Blokirali su mnoge sisteme i napravili probleme”, rekao je Imamović.

Na komentar da su oni na vlasti dvije godine, a on toliko godine, kazao je kako se sjeća šta je on uradio u prve dvije godine – Slano jezero i rješavanje vodosnabdijevanje.

“Ne dao Bog da Tuzla ima vlast kakvu ima TK”, poručio je Imamović.

Na kraju je obećao kako će Tuzla za dvije godine imati završeno gradsko groblje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad