Vlada KS isplaćivat će minimalne plate za juni i juli ugroženim privrednicima

Vijesti 17. nov 202011:39 > 11:57
Arhiv/N1

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su 24 glasa "za" po hitnom postupku Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama KS. Ovim se mjere produžavaju za mjesec juni i juli.

Kako je rekao ministar finansija KS Jasmin Halebić, zakon ima dvije izmjene. Prva omogućava produženje implementacije mjera koje je Vlada KS poduzela na ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica za period koji do sada nije bilo moguće obuhvatiit mjerama, odnosno mjesec juni i juli, za djelatnosti kojima je rad znatno ugrožen.

Vlada bi nakon izglasavanja donijela posebnu uredbu u kojoj bi bili definisani kriteriji za preduzeća koja bi se mogla prijaviti na javni pozivi koji bi uslijedio nakon ove izmjene”, rekao je Halebić.

U zakonu se navodi kako će Vlada KS osigurati finansiranje dijela ili cijele minimalne neto plate na nivou FBiH za mjesec juni i juli, a poseban akt o postupku finansiranja će biti donesen najkasnije u roku od deset dana od usvajanja zakona.

Druga izmjena se odnosi na Član 3. koji se tiče uspostavljanja kreditno-garantnog fonda kao srednjoročna mjera koja se treba implementirati u roku od godinu plus dana. U amandmanu se navodi kako će se Fond uspostaviti putem Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA d.o.o. Sarajevo, formiranjem nove kreditne linije. Postupak izbora banke će provesti SERDA u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Zastupnicima se obratio i član UO Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić koji je apelovao na zastupnike da ubrzaju procedure za pomoć privrednicima koji su u kolapsu jer nemaju prihoda.