Građani o ubistvu na Ilidži: Ako nešto ne preduzmemo – mi smo gotovi

Vijesti 18. nov 202013:39 > 13:43
N1

Građani koji su se spontano okupili u sarajevskom naselju Ilidža, povodom ubistva u Otesu - poručili su da vlasti moraju pod hitno nešto učiniti da zaštite građane od migranata. Kazali su da je ranije bilo napada i nasilja - te da su sada ugroženi i životi i životne vrijednosti, kao i ustavni poredak BiH.

“Nije bilo fizičkih obračuna, ali kada vama on izleti s ruganjem nekakvim to je strašno. Strašne scene se vide, prelijetanje, svakakve scene rade. Vlast pod hitno treba učiniti nešto”, rekla je Izeta, stanovnica Hadžića, koja često ide na relaciji Hadžići – Ilidža.

VEZANE VIJESTI

“Ako su uzeti novci za te migrante, oni se trebaju iskoristiti u neke normalne svrhe, a ne boga pitaj šta se radi s tim. OVo je više nemoguće. Žao mi je omladine. Omladina strada svakodnevno, ovo nije prvi slučaj. Omladina strada. Ako nešto ne poduzmemo mi i naše rukovodstvo – mi smo gotovi”, rekla je.

Faris tvrdi da je došlo do ugrožavanja životnih vrijednosti i pravnog poretka BiH.

“Mi smo se spontano okupili, došlo je do ugrožavanja životnih vrijednosti. Imali smo lakša djela, sada imao najteža krivična djela. Ustavnom BiH su zagranotvana osnovna ljudska prava. Da li iko danas smije svoje djete pustiti, da ne razmišlja, da li će stići negdje. Prava se granatuju svakom pojedincu, niko ne smije da ih narušava. Ovo okupljanje je krajnja nužda, ljudima je došlo preko glave”, rekao je sagovornik N1.

“Kakav god da je pravni poredak, ljudi, iako to niko ne žele, posežu za onim što se u pravu zove krajnja nužda, kako bi otklonili opasnost od sebe. Niko ne želi zlo nikome, ne želi problem, ovdje ljudi žele da učini pravni poredak ono što je zakonom predviđeno”, poručuje.

#related-news_0

Muriz Memić tvrdi da su opštinske vlasti uvele kriminal na velika vrata u općinu Ilidža.

“Vidimo koliko smo sigurna zemlja i opština, znate za moju borbu. Prolaze migranti i kroz druge zemlje, ali ne ubijaju. To se samo dešava kod nas. Država je zakazala, Ministarstvo sigurnosti i prethodni ministar i sadašnji nisu sposobni za ovo. Mi smo nesigurna zemlja za život”, istakao je Muriz Memić.

Podsjećamo, u sinoćnjem napadu koji se desio u ilidžanskom naselju Otes tri osobe su zadobile povrede, a jedna je stradala smrtno. U napadu je korišten nož, a počinitelji su i dalje u bjekstvu. Osumnjičeni za ubistvo su migranti, potvrđeno je iz MUP-a KS.

U maloj Aleji na Ilidži danas je organizovan i protestni skup građana koji traže veću sigurnost i bolju kontrolu nad kretanjem migranata u Kantonu Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad