Jusko za N1: Ubijen jer je pomagao svom bratu…

Vijesti 19. nov 202014:03 > 14:15
N1

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko govorio je za N1 u današnjem Newsroomu, upravo u trenutku realizacije akcije hapšenja osumnjičenog migranta nakon ubistva u Sarajevu.

“Ja sam doslovno prije dvije minute razgovarao sa komesarom Selimovićem i čekam potvrdu o identitetu. Dok ne dobijem potvrdu, sačekat ću i izaći pred javnost. Samo vas molim za malo strpljenja da potvrdimo da se radi o licu iz Maroka koje je osumnjičeno”, kaže Jusko.

“Nemam nijednu operativnu informaciju, ministri se informišu kada se desi neki događaj i završe određene aktivnosti. Mogu reći da se operacije realizuju u saradnji sa ostalim policijskim strukturama”, dodaje Jusko.

Da li se ovakav događaj mogao spriječiti?

“Postoje zapisi sa sjednica, bilo je samo pitanje dana kada će se desiti ovakvo krivično djelo. Upozorio sam da što prije državni nivo mora krenuti sa pojačanjem istočne granice. Drugi prijedlog je bio da se krene sa deportacijom onih koji nemaju uporište u BiH. Treća stvar da se što prije krene sa realizacijom projekta kampova. Ovo je isticano više puta”, ističe za N1 ministar Jusko.

“Isključivo državne strukture upravljaju migrantskom krizom. Kantoni trpe posljedice inertnosti onih koji ne rade”.

“Ljudi sa područja Ilidže i Hadžića trpe ogromne posljedice. Momak koji je ubijen, ubijen je samo zato što je pomagao svom bratu da sačuva imovinu”.

“Dok ne počnemo deportovati migrante iz zemlje i voditi računa o njihovim ulascima i izlascima”, dodaje.

Ovo je znak da ćemo imati situaciju gdje građani uzimaju pravdu u svoje ruke. Da nisam u situaciji u kakvoj jesam i izolaciji, oba dana bih bio sa svojim sugrađanima”, kazao je Jusko za N1.