Migrant ubio građanina Sarajeva: Kako zaštititi građane i kontrolisati migrante

N1

Migrant, za kojeg policija navodi da je iz Maroka, pronađen je u jednoj od zgrada nekadašnjeg Energoinvesta u naselju Stup, Opština Ilidža u Sarajevu. Prema fotografijama, u prostoriji je boravio sam.

U potragu za njim uključila se i Obavještajno bezbjednosna agencija preko koje se došlo do podataka gdje bi se mogao nalaziti. Policijski službenici su odmah reagovali.

Danas su na lokalitetu Energoinvesta, Općina Ilidža, pronašli osobu čiji opis odgovara osobi koja se dovodi u vezu sa ovim krivičnim djelom“, izjavio je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Među ruševinama zgrade je pronađen 34-godišnji Marokanac, migrant, koji se dovodi u vezu sa ubistvom mladića u naselju Otes u Opštini Ilidža prije dvije večeri.

Specijalne snage MUP-a KS, pretraživale su teren tu, tražeći još dva migranta koji se dovode u vezu sa ovim ubistvom.

Prema nekim saznanjima, danas uhapšeno lice je bilo u kampu Ušivak, a od ranije je poznat policijskim i pravosudnim organima, jer je imao uslovnu kaznu zatvora zbog narkotika.

A zbog narušene bezbjednosti, građani Hadžića, u čijoj blizini se i nalazi kamp Ušivak, danas od nadležnih u svojoj opštini traže da im se osigura normalan život, bez straha. Poručuju, da su znali kako će do ovoga doći.

Dođete do stanice Donji Hadžići ili Blažuj. Strah vas je od ljudi koji sa sobom nose noževe“, navodi Dželil Bandić, student. Na naše pitanje da li je on to vidio, odgovara sa: “Da, da”.

Mladi kriminalista, Nedim Radmanović istraživao je kretanja migranata. Treba odvojiti one koji traže bolji život u Evropi i one koji njihovu muku koriste kako bi zarađivali na njima.

Što se tiče same migrantske populacije mogu da kažem da su migranti ovdje u jednom zatvoru. Kada zatvorite čovjeka u jedan kavez, on će svim silama nastojati da izađe iz tog kaveza. Sa druge strane imamo tendencije migranata da se udružuju i sa krijumčarima ljudi, dilerima, tako da u narednom periodu možemo očekivati još veće dilanje droge, trgovinu ljudi, krijumčarenje droge, prostituciju“, mišljenja je Nedim Radmanović, kriminalista.

Strah je prisutan i kod ženske populacije, naročito onih djevojaka i žena koje žive u blizini kampa Ušivak, poput Vernese Fatić koja se uveče samo uz pratnju oca može vratiti kući.

Nadala sam se da će se riješiti vremenom ta situacija, međutim ja kao pojedinac nisam ništa uspjela promjeniti. Danas kada sam vidjela ovaj skup i volju građana, mojih dragih sugrađana, šaljemo poruku i svim nivoima vlasti da zaštiti naša prava, ali i osiguraju minimum uslova boravka za te ljude“, ističe Fatić.

Za građane gdje se nalaze migrantski kampovi, jedino rješenje je stroga kontrola kretanja migranata, što je teško realizovati. Nema dovoljno policajaca, a i onemogućavanje njihovog kretanja van kampa, smatralo bi se kršenjem njihovih ljudskih prava. Zbog toga su nadležnima vezane ruke, kako zaštititi građane i kontrolisati migrante.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad