Više od 300 prosvjetnih radnika protestovalo u Tuzli

Vijesti 25. jun 201512:17 > 12:19
N1

Više od 300 zaposlenih u srednjem obrazovanju Tuzlanskog kantona protestovalo je danas ispred zgrade kantonalne Vlade, tražeći da bude stavljena van snage odluka o izmjeni plana upisa učenika u srednje škole za narednu školsku godinu.

Predstavnici prosvjetnih radnika čekaju na završetak sjednice Kolegijuma Vlade Tuzlanskog kantona da bi razgovarali sa predstavnicima izvršne vlasti o stavljanju van snage ove odluke.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona Admir Terzić rekao je ranije novinarima da je planom upisa predviđeno da u Medicinsku školu bude upisano 11 odjeljenja, a taj broj će nakon usvojenih izmjena iznositi 27, što znači da će u Medinsku školu biti upisan rekordan broj od 700 učenika.

Ovo postaje društveni problem. Na ovaj način radi se depopulacija u Tuzlanskom kantonu i šalje vrlo ružna poruka mladima da ovdje nemaju nikakve perspektive“, rekao je Terzić.

Ovom upisnom politikom, tvrde radnici u obrazovanju, devastira se gimnazija – škola koja je temelj svakog obrazovnog sistema, ali se ugrožavaju i sva druga srednjoškolska zvanja i zanimanja.

Prosvjetni radnici upozoravaju da je u tuzlanskoj Gimnaziji “Ismet Mujezinović” ove godine četvrti razred imao sedam odjeljenja, dok će naredne školske godine taj broj biti smanjen na svega tri odjeljenja.

Sličan negativan trend je u Gimnaziji u Lukavcu, gdje je ove godine četvrti razred brojao šest odjeljenja, a naredne godine biće samo jedno odjeljenje, dok ni u drugim školama situacija nije bolja.

Zaposleni u obrazovanju upozoravaju na činjenicu da je na evidencijama za zapošljavanje u Tuzlanskom kantonu već oko 2.000 medicinskih tehničara, te da bi taj broj, zbog upisne politike, mogao da bude udvostručen.

S druge strane gubi se interesovanje za zanate, što može dovesti do gašenja pojedinih škola u narednim godinama.