"Tito je u pećini iznad Kladnja presudio: BiH će biti republika jednaka drugima"

Vijesti 25. nov 202017:56 > 19:13
N1

Tamo gdje je sve počelo, u Mrkonjić Gradu, udruženja iz FBiH došli su da polože cvijeće i odaju poštu onima koji su 1943. utkali državnost BiH. Sami Mrkonjićani, ovaj dan ne smatraju svojim.

Sa antifašističkim zastavama i pjesmama, njegujući kult petokrake i lika Josipa Broza Tita pripadnici SABNOR-a stigli su u Mrkonjić Grad. Podsjetili su na konstitutivnu sjednicu kojoj je prisustvao 141 delegata, te da je ZAVNOBiH postao najviši organ vlasti i političko predstavništvo Narodno oslobodilačkog pokreta, a BiH je postala zbratimljena zajednica Srba, Hrvata i Muslimana.

“Tito je u pećini iznad Kladnja presudio i rekao Bosna i Hercegovina će biti republika jednaka drugima jer je najviše krvarila u ovoj našoj narodnooslobodilačkoj borbi. A u ovoj maloj sali to je potvrđeno”, rekao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Na obilježavanje je stiglo nekoliko desetina građana iz Sarajeva, Visokog, Jajca. Nisu bili predstavnici SUBNOR-a Republike Srpske, ali jeste predsjednik Udruženja Josip Broz Tito Banjaluka.

“Mi dolazimo i mi ćemo dolaziti i mi smo danas svoji na svom. U najvrednijem istorijskom mjestu za BiH i u novo i u starije istorijsko doba”, rekao je Mirko Raca iz Udruženja “Josip Broz Tito” Banjaluka.

“Ja sam naučio da je postojao ZAVNOBiH i AVNOBiH i oduvijek sam dolazio i dolaziću dok me noge nose jer ono što nam je Tito ostavio to niko neće stići na svijetu”, rekao je Hasan Hrustić iz Viteza.

U Republici Srpskoj nije praznik, pa i za stanovnike ovog mjesta danas je radni dan.

“Ako smatraju da je to njihov praznik neka slave ne treba to ometati. Svako neka slavi šta hoće”, rekao je jedan od građana.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je 25. novembra u 19 sati, a završeno je iste noći, 26. novembra, u 4 sata ujutro. I danas je zaključana sala gdje održano zasjedanje ZAVNOBiH-a, ova ruinirana građevina nije obnovljena ne zbog nedostatka sredstava, već zbog ne riješenih imovinsko pravnih odnosa ali i zbog nedostatka volje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad