Afera "Potkivanje": Detalje optužnice u predmetu protiv Aleševića i Pandže

Vijesti 06. dec 202018:09 > 18:15
N1

Hoće li sud BiH potvrditi optužnicu u predmetu protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, koje podsjetimo Tužilaštvo tereti za primanje i davanje dara, te nezakonito prisluškivanje. Ukoliko je suditi prema stavovima odbrane namjera objavljivanja afere "Potkivanje" bila je otkriti korupciju u pravosuđu, u čijem je središtu i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. N1 televizija u posjedu je ove optužnice.

Optuženi Marko Pandža priznao je počinjenje krivičnog djela, dok se s druge strane Nermin Alešević branio šutnjom, što Tužilaštvu BiH predstavlja osnovanu sumnju u počinjena krivična djela. Prema optužnici Aleševića i Pandžu upoznali su Pandžine kolege Kemal Tatarević i Neven Veseljak. Pandža je nakon toga obećao Aleševiću i da će porazgovarati sa prijateljem Vladimirom Jurišićem, inače vjenčanim kumom predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Dogovoren je sastanak 23.11.2018. kada je Tegeltija obećao Aleševiću da će provjeriti razlog nerješavanje njegovog predmeta, ali da mu je potreban broj istog. U svojstvu svjedoka Milan Tegeltija to je potvrdio ali ga, kaže, nakon toga niko nije kontaktirao, te da nije znao da je razgovor snimljen, zbog čega se smatra oštećenim.

“Moj zadatak je bio da pošaljem broj predmeta Marku Pandži koji je njemu proslijedio. Tako se radilo na tome. Unutar predmeta ovog su “krupne ribe”. Ja nisam znao da sam toliko “krupna riba” za Gordanu Tadić. Koja utuživa državu za 150 maraka naknade za stan. To je jako žalosno, što ne pričamo o tome? Ona je “krupna riba”“, rekao je Nermin Alešević, optuženi u predmetu “Potkivanje”.

“Slučaj interesantan zbog toga što namjera onoga ko je snimao nije bila da neovlašteno snima. Dakle tu nemate svijest o djelu, koja je zakonsko obilježje tog krivičnog djela. Nego je namjera onoga ko je snimao da prikaže javnosti da ne postoji drugi način da se otkrije korupcija u pravosuđu”, rekao je njegov advokat Ifet Feraget.

Inspektor SIPA-e Marko Pandža navodi da je od Aleševića uzeo 2.000 KM , koje je kako navodi zadržao isključivo za sebe, iako je prije toga tvrdio da određeni novac treba dati predsjedniku VSTV-a. Advokat Ifet Feraget tvrdi kako postoje smetnje za krivično gonjenje Aleševića, te kako od VSTV-a nije dobio sve disciplinske predmete o Tegeltiji.

“Odbijen sam od VSTV-a, iako imam pravo na sve dokaze nakon podizanje optužnice. Pa ću tražiti od Suda da izda tzv. Subpoenu jer ja imam pravo na sve spise. Tražio sam od SIPA-e svu dokumentaciju vezano za disciplinske postupke protiv Marka Pandže, nisu mi nikad odgovorili, iako sam tražio to prije tri mjeseca”, rekao je Feraget.

Iz iskaza svjedoka Tatrevića i Veseljaka, inače zaposlenika SIPA-e, proizilazi da poznaju Aleševića, jer su ranije sarađivali na nekim predmetima i da su ga oni upoznali sa Pandžom. Svjedok Vladimir Jurišić navodi da je njegov poznanik Marko Pandža više puta pozivao pitajući da li njegov kum Milan Tegeltija može da primi i sasluša njegovog prijatelja koji ima problema u pravosuđu.

Jurišić dalje navodi da je Pandži dao Tegeltijin broj telefona. S druge strane, Dalida Burzić, koja je u to vrijeme vršila funkciju Glavnog kantonlanog tužioca Tužilaštva Sarajevo, svjedočila je da joj je poznato ime Nermina Aleševića jer se isti obraćao kantonalnom tužilaštvu. Ipak, navodi da je u vezi tog predmeta niko drugi nikada nije kontaktirao, pa ni predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

“Zašto je onda pisala urgencije? Zašto je mijenjala dvaput tužioca u Tužilaštvu u Sarajevu? Prvo je bila tužiteljica Amra Mehmedić na predmetu, a kasnije Sanin Bogunić. Zašto je urgirala a izišla isti dan u javnost misleći da nema se dokaza, da ja nikada nisam urgirao a mogao sam. To me jako povrijedilo, poniživaš nekoga, a sam urgiraš za taj predmet, što čini još više čini joiš više dokaznim da su oni radili na tom predmetu”, rekao je Alešević.

Marko Pandža dobrovoljno je predao mobitel sa dvije SIM kartice, a oduzet mu je i službeni telefon. Iz vještačenja se vidi da je kontaktirao sa Aleševićem i Jurišićem. Listing je pokazao da je inspketor SIPA-e ostvario i jedan kontakt sa Milanom Tegeltijom, te Tatarevićem i Veseljakom. U narednom peirodu čeka se odluka Suda BiH o potvrđivanju ove optužnice. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad