Poziv Joeu Bidenu da mijenja Dayton

Vijesti 08. dec 202018:55 > 19:14
N1

Situacija na Zapadnom Balkanu danas je bila ključna tema na sjednici Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma SAD-a. Među panelistima su bili profesori, poznavaoci prilika na Balkanu, pa i bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright. Pozvali su na administraciju novoizabranog predsjednika Joa Bidena da se hitno i aktivno uključi u stvaranje prilika za napredak zemalja Balkana. Kao ključna pitanja naveli su dijalog između Beograda i Prištine, ali i neophodnost mijenjanja Ustava BiH.

Jednoglasna odluka o kolektivnom Predsjedništvu, donesena potpisana u Daytonu prije 25 godina, tada je okončala rat. Danas, takav sistem ne funkcioniše. Republika Srpska blokira svaki napredak. To mora stati, kazao je u obraćanju predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku, Eliot Engel.

VEZANE VIJESTI

“Bidenova administracija mora se zapitati da li je kraj Daytonu u BiH, šta je sljedeće i kako ćemo do toga doći?”, poručuje Engel .

Bivša državna sekretarka, Albright nastavlja, SAD i saveznici su učinili dobro što su se i vojno angažovali u datom trenutku da zaustave ubijanja na Kosovu i u Bosni. Danas Balkan jeste miran i stabilan, zemlje se nisu raspale. Rade na tome da uđu u EU. No, moramo im pomoći, navodi.

“Bidenova administracija mora razviti novu regionalnu strategiju. A ne individualni pristup zemljama. Prvo je uska saradnja sa EU. SAD i saveznici trebaju se okrenuti regionalnom pristupu, te treba osnažiti ekonomske veze zemalja sa EU. U BiH je Dayton zaustavio rat, ali lideri žele zadržati vlast makar time zadržavali i državu. SAD moraju pomoći državama da krenu naprijed”, smatra Albright.

Profesor na Johns Hopkins univerzitetu i odličan poznavalac prilika na Balkanu, Daniel Serwer napomenuo je kako Dejtonski sporazum više ne odgovara ni međunarodnoj zajednici, a ni građanima. Pozvao je SAD da kažnjava sve one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske.

“Sve će biti lakše ako u procesu Srbija bude sarađivala. Trump je prešućivao to da Vučić koristi i medije kako bi širio mržnju i prema Kosovu i prema dijelovima Bosne. Srbija se mora odreći zaostavština autoratije i ratovanja”, zaključuje Serwer.

Janusz Bugajski, američki politički analitičar, situaciju na Zapadnom Balkanu gleda iz ugla izazova u vidu dijaloga Kosova i Srbije, te situacije u Bosni i Hercegovini. Dejtonske etnopolitike blokirale su napredak zemlje. Nova Bidenova administracija treba biti usmjerene na reforme Ustava, Izbornog zakona, jačanja demokratije, kako bi se došlo do centralizovanije vlasti, navodi.

“Indivudualna prava građana BiH moraju doći do izražaja. Stalne prijetnje integritetu štete svemu i ohrabruju radikalizam. Rusija i Kina vide ovu regiju kao slabu tačku Evrope i strateški su im cilj da šire utjecaj – Kremlj iskorištava slabosti ove regije za svoju korist”, kaže Bugajski.

Kongresmeni su paneliste upravo najčešće i pitali za utjecaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu, ali i Turske. A panelisti su, među ostalim zaključili, da iako će predsjednik Biden i administracija imati bitnijih problema, ukoliko ne iskoriste priliku sada i posvete se zemljama Zapadnog Balkana, sutra će već biti kasno. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad