Detalji velike policijske akcije u BiH

Vijesti 09. dec 202017:56 > 19:36
N1

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva „Profit“. Uhapšeno je nekoliko osoba koje se između ostalog terete za organizovani kriminal i pranje novca.

Pripadnici SIPA-e u akciji kodnog naziva “Profit” uhapsili su danas 14 osoba pod sumnjom da su počinile krivična djela: organizovani kriminal, prevare u privrednom poslovanju, pranje novca, prevare i zloupotrebu.

“Do sada je otriveno i privremeno oduzeto 744.800,00 EVR, 89.400,00 КM, 10,800,00 КN i 13,720 RSD, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u КM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 lica”, kaže Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

SIPA je danas pretresala i prostorije Komisije za vrijednosne papire Federacije, a nedugo zatim i i stan bivšeg predsjednika ove institucije Hasan Ćelama u sarajevskoj ulici Skenderija, nakon čega je i priveden. Među uhapšenim licima je i poznati sarajevski biznismen Zijad Blekić. Njegovu kuću jutros su pretresali pripadnici SIPA-e. Belkić je vlasnik brokerske kuće “Eurohaus” u kojoj je također izvršen pretres. On je također bio član Nadzornog odbora “Vranice”, predsjednik Nadzornog odbora Sarajevske berze, predsjednik Nadzornog odbora “Remontmontaže”. Slobode je lišen i njegov dugogodišnji poslovni saradnik Edin Dizdar. N1 saznaje i da su među uhapšenima i Edin Muftić, nekadašnji direktor FIMA banke i Smiljka Jusfran. Blekićev advokat Kadrija Kolić odacuje sve optužbe

“Sve se vrti oko NLB grupacije i još nekih pravnih subjekata. Pominje se i Vranica. Vranica je trebala da izvodi građevinske radove na tom stambeno poslovnom objektu. Tu je nastao problem iz razloga što je NLB grupacija željela da to rade slovenske građevinske firme, naši privrednici to nisu dozvolili i tada je nastao problem u ovom predmetu”, tvrdi Kolić.

Akcija se izvodi po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog suda u Sarajevu. Pretresi su vršeni u Sarajevu, Travniku i Brezi i još uvijek traju.

“Osumnjičeni se terete da su kao članovi grupe iskorištavanjem svojih pozicija u više firmi potpisivali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesiji, odnosno sumnjiče se da manipulativnim radnjama i višemilionskim transakcijama posredstvom FIMA banke ostvarili nezakonitu imovinsku korist u iznosu većem od 30 miliona maraka”, kaže Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Još uvijek traju pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih lica i devet pravnih lica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad