Hasečić: Vjerujem da će pravudni sistem ukinuti NVO poput Ravnogorskog pokreta

Vijesti 10. dec 202014:05 > 14:08
N1

Predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“ Bakira Hasečić, nakon podizanja optužnice protiv pripadnika “Ravnogorskog pokreta”, nada se da će ishod ovog procesa biti ukidanje ove i sličnih nevladinih organizacija koje se, kako je kazala, bave zastrašivanjem građana i pozivima na nove zločine.

Ističe da je ovo udruženje, nakon okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu, podnijelo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH

“Udruženje „Žena – žrtva rata“ je nakon nekoliko dana podnijelo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH gdje sam i ja pozvana od postupajućeg tužioca da dam izjavu o onome što sam vidjela i preživjela. Tog dana ja sam bila u Višegradu i primijetila sam veliki priliv nepoznatih građana, ne znajući o čemu se radi. Međutim, ubrzo sam shvatila kada su počele odjekivati pjesme koje su ponovo pozivale na klanje uz poruke „da će teći krvava Drina“. Sve to me je vratilo u 1992. godinu kada su upravo na sličan način, u istim uniformama i sa istim obilježjima, kokardama, pozivali na genocid”, ističe Hasečić.

VEZANE VIJESTI

Naglašava da svojim djelovanjem ovakve i slične organizacije šalju jasnu poruku

“Kada si žrtva to jako utiče i nosi veliku poruku povratnicima sadašnjim ali i budućim koji žele da se vrate kada se steknu uvjeti. U Višegradu nema porodice u kojoj neko nije ubijen, svaka druga – treća žena je silovana, mnogi su ubijeni i sve to utiče na preživjele žrtve, članove njihovih porodica. Nakon 28 godina kada ponovo vidite na trgu ispred četnika koji veliča „Veliku Srbiju“ u Višegradu, sve vam govori da su spremni ponovo učiniti ono što su radili 1990-ih”, ocijenjuje Hasečić.

Navodi kako i dalje vjeruje u pravosudni sistem BiH te očekuje da će Sud BiH potvrditi optužnicu

“Vjerujem u pozitivan ishod. I sama sam saslušana u tom predmetu kao jedan od svjedoka. Bit će ih još kao i dokaza. Još uvijek vjerujem u pravosudni sistem da će donijeti presudu kojom će kazniti ovu ali i druge NVO koje se bave tim nedjelima, iako su možda registrirane i na druge načine. Ravnogorski pokret je za mene i mnoge druge jedna teroristička organizacija koja vrši zastraživanje i poziva na nove pokolje i silovanja. Godinama pamtimo i od naših pradjedova, da je svakih 50 godina tekla krvava Drina”, zaključuje predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad