Ko je Milan Tegeltija

Vijesti 10. dec 202014:40 > 16:01
Fena (Arhiv)

Milan Tegeltija, dugogodišnji predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, najavio je danas podnošenje ostavke na ovu funkciju.

VEZANE VIJESTI

On je razloge za ovaj potez obrazložio na pres-konferenciji istakavši stalne pritiske i sigurnosnu ugroženost kao jedan od glavnih razloga.

A ko je Milan Tegeltija i kako je izgledao njegov profesionalni put? Detalje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija rođen je 1971. godine u Srbiji u Pančevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 1995. godine.

Nakon pripravničkog staža, obavljenog na Osnovnom sudu Srbac i položenog pravosudnog ispita, 1998. godine je otvorio advokatsku kancelariju u Banjoj Luci. Kao advokat je radio kratko, nepunu godinu dana. Nakon toga dolazi na poziciju sudije Vojnog suda u Banjoj Luci gdje je radio sve do 2001. godine.

Tegeltija je u razgovoru sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo rekao da se radi o sudu koji više ne postoji a koji je djelovao pri Vojsci Republike Srpske, odnosno pri Ministarstvu odbrane RS-a. Od 2001. do 2004. godine Tegeltija je radio kao savjetnik u tadašnjoj Instituciji ombudsmena RS-a nakon čega je imenovan za tužioca Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci.

Nakon što je tri godine radio kao tužilac, u martu 2007. godine je postao predsjednik Osnovnog suda u Banjoj Luci. Sedam godina poslije imenovan je za člana VSTV-a a potom i za predsjednika ovog pravosudnog regulatornog tijela. Od 2018. godine Tegeltiji teče drugi četverogodišnji mandat na ovoj poziciji.

Ulaskom u VSTV Tegeltiji je prestala funkcija predsjednika Udruženja sudija u Bosni i Hercegovini koju je obavljao na volonterskoj osnovi. Formalno je ostao na poziciji sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci. Iako ne dolazi na posao, i dalje kao sudija prima mjesečnu plaću od skoro 3.000 KM.

Tegeltija je objasnio da su pravila VSTV-a takva da se stalnim članovima ovog vijeća ne prekida radni odnos u instituciji iz koje su imenovani i da ih isti posao čeka nakon okončanja mandata.

Kao predsjednik VSTV-a prima mjesečni paušal od 1.300 KM. On je honorarno radio i kao edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca RS-a i Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH.

Zaradio je oko 55.000 KM honorara od pisanja stručnih publikacija, predavanja na seminarima u organizaciji centara za edukaciju i po osnovu angažmana arbitra.

Živi sa suprugom u Banjoj Luci gdje ima stan i zemljište na kojem gradi kuću. Detalji ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad