Brojne presude ukazuju na probleme Ustava, BiH rizikuje diplomatske sankcije

Vijesti 10. dec 202018:19 > 18:36
N1

Svjetski je dan ljudskih prava. Brojne presude Europskog suda za ljudska prava protiv države BiH, ukazuju na probleme koje država ima kada je riječ o Ustavu. Zbog neprovedbe presuda, BiH mogla bi snositi diplomatske sankcije, pa čak i isključenje iz Vijeća Europe upozoravaju pravni pravni stručnjaci. Međunarodni zvaničnici poručuju BiH mora realizovati presude Evropskog suda za ljudska prava ukoliko želi pristupiti EU.

Strasbourg – Vijeće Evrope. 24 aprila 2002. BiH je postala članicom sa 105 glasova za i jednim protiv. Konstatacija tada bila je: Stanje u BiH je loše ali se može popraviti ukoliko postane članicom Vijeća. 18 godina poslije neizvršavanja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nane Fate Orlović, BiH rizikuje suspenzijom članstva.

“Bosna i Hercegovina može snositi sankcije u Vijeću Evrope, a riječ je o diplomatskim mjerama. Može se uskratiti pravo našoj delagaciji da učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, pa do toga da se Bosna i Hercegovina suspenduje, odnosno da se isključi iz članstva Vijeća Evrope zbog neizvršavanja, ne samo te već i ostalih presuda”, rekao je za N1 Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Od Strasbourga do Konjević Polja je skoro 1.400 kilometara udaljenosti, preko 15 sati vožnje. No razdaljina u ostvarivanju prava, računa se u godinama. To najbolje zna nana Fata Orlović, koja i nakon pravosnažne presude o izmještanju Crkve iz njenog dvorišta čeka na njenu realizaciju.

“Ja nisam protiv crkve nek je u svoju avliju kome je potrebna meni nije potrebna, i nek je nosi u svoje”, rekla je Orlović 1.10.2019.

BiH mora realizovati presude iz Strasboura jasne su poruke iz međunarodnih zvaničnika . Iz UN-a naglašavaju – mladi ljudi žele vidjeti kraj diskriminacije i korupcije, te žele donošenje odluka koje su fokusirane na stvarne potrebe i težnje ljudi.

“Kako se BiH približava EU, podstičem njene lidere da okrenu stranicu sa retorikom i politikama podjela, i da krenu prema inkluzivnoj i demokratskoj budućnosti, zasnovanoj na ljudskim pravima”, izjava je visoke komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

“Ustav se može mijenjati, ali treba ga provoditi, treba sprovoditi ove odluke Evropskog suda za ljudska prava. Tu su krivi političari, pravosuđe je tu krivo i tu treba tražiti krivce”, izjavio je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Za bivšeg apelanta koji je također dobio presudu protiv države BiH Ilijasa Pilava trenutni status quo je očekivan. Pravni predstavnik pokojnog Pudarića poručuje svi se zajedno trebamo stiditi

“Jednog dana ukoliko zaista vlasti BiH ukoliko budu imale želju da postanemo dio Evropske unije onda će se to morati implementirati”, poručio je Ilijas Pilav, bivši apelant sudu u Strasbourgu.

“Trebamo se svi zajedno kao društvo stiditi ovakvih presuda. To je još jedna presuda u nizu koja potvrđuje da mnogobrojni građani zbog svoje etničke pripadnosti i nepripadnosti nemaju jednake šanse u participaciji političkog djelovanja u BiH. Poruka je naravno da se Ustav mora mijenjati”, izjavio je Nedim Ademović, advokat.

Na neprovođene ljudskih prava upozorili su i ombudsmeni u BiH. Uočavaju da su mjere za suzbijanje širenja virusa korona dovele do ograničenja ljudskih prava, te da su se posljedice osjetile u svim sferama života. Prema informacijama kojima raspolažu, građani se u najvećoj mjeri obraćaju ovoj instituciji radi nerazumne dužine trajanja sudskih postupaka, žalbama na povredu prava iz oblasti rada, zdravstvenih i socijalnih usluga, kršenja prava djece i diskriminaciju po raznim osnovama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad