Upućen zahtjev za određivanje pritvora osobama uhapšenim u akciji "Lipa"

Vijesti 11. dec 202011:00 > 11:03
Fena

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osumnjičenih osoba i mjera zabrane za dvije osumnjičene osobe za krivično djelo organizirani kriminal, krijumčarenje ljudi, krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i pranje novca.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH, a mjere pritvora za 6 osumnjičenih osoba predložene su iz razloga opisanih članom 132. stav 1. tačka a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponovo počiniti krivično djelo.

Mjere zabrane predložene su za 2 osobe, a uključuju zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja i oduzimanje ličnih dokumenata, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te javljanje u nadležnu policijsku stanicu.

Tužilaštvo BiH provodi istragu u predmetu kodnog naziva “Lipa”, koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema R Hrvatskoj, čime su počinioci krivičnih djela ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad na predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad