NiP: Uklanjanje ploče na Palama simbolički, ali značajan korak

Vijesti 11. dec 202013:09 > 13:13
N1

Narod i Pravda (NiP) pozdravlja napore međunarodne zajednice i visokog predstavnika Valentina Inzka koji su rezultirali uklanjanjem sramne ploče s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama. Uklanjanje ploče je simbolički korak, ali je značajan kao najava da će anticivilizacijska i antidržavna politika iz bosanskohercegovačkog entiteta doživjeti poraz, saopćeno je iz ove stranke.

Slavljenje osuđenih ratnih zločinaca odgovornih za najteže zločine, uključujući i genocid nad Bošnjacima, necivilizacijski je postupak koji je jasno osudio cijeli svijet. Ploča s imenom Karadžića predstavljala je uvredu za sve žrtve i prepreku za bilo kakve napore na izgradnji povjerenja i boljeg društva u Bosni i Hercegovini, navodi Narod i pravda (NiP).

“Uklanjanje ploče mora biti tek jedan od koraka kojim će se i međunarodna zajednica i domaći politički akteri jasno odrediti prema svakoj anticivilizacijskoj i antidržavnoj politici. Negiranje prava jednog naroda na vlastiti jezik, opstruiranje ugovora između BiH i Islamske zajednice, opstruiranje svih pokušaja uspostave funkcionalne države i stalni pokušaji secesije, blokada euroatlantskog puta BiH, moraju biti jasno prepoznati i osuđeni”, poruke su iz saopćenja.

Domaći politički akteri, koji su dio vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine, moraju iskoristiti promijenjene međunarodne okolnosti i jasno zagovarati rješavanje strateških pitanja za našu državu. Umjesto trgovine pozicijama kako bi sačuvali funkcije za odane stranačke kadrove, probosanske političke snage moraju na prvo mjesto staviti interese države i naroda. Više se nikada ne smije desiti da probosanske snage Dodiku osiguraju četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine ili pak da te iste snage spase Dodika finansijske propasti tako što mu osiguraju aranžman s MMF-om bez da se riješi ijedno strateški važno pitanje.

U tom svjetlu, s pažnjom pratimo i sadašnje pregovore i snažno podržavamo zahtjeve MMF-a koji od domaćih vlasti očekuju značajne reforme i uspostavu funkcionalnog mehanizma na državnom nivou iz oblasti finansija, plina itd, poručuju iz NiP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad